Columbus +17,6 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 10 Geg 2025
Columbus +17,6 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 10 Geg 2025

Sveiki skanumynai ir skani dovana

2023/07/26


Širvintų rajono, Pailgių viensė­džio ūkininkai Kežučiai, dau­giausia vertęsi gyvulininkyste, pastaraisiais metais pasinėrė į daržininkystę ir netgi liofilizuo­ja (džiovina šaltyje) daržoves, uogas ir vaisius. Apie šį suma­nymą ir jo rezultatus, nenuvy­lusius nei ūkininkų, nei pirkėjų, teiravomės Miglės Kežutytės.

Kaip kilo mintis liofilizuoti daržoves?

Mintis liofilizuoti produktus kilo labai netikėtai. Tėtis išgirdo apie šiuos produktus, ėmė domėtis ir, supratęs, kad tai visiems vertinga, nusprendė įgyvendinti. Paren­gėme projektą, jį patvirtino ir įsigijome reikalingos įrangos.

Kadangi ne visada ir ne visas šviežias daržoves bei uogas suspėjama parduoti, kol nesugedo, nesupuvo, supratome, kad liofilizuoti – labai apsimoka ir naudinga nenorint veltui išmesti produkcijos, nes išdžiovinus šaltyje, produktas nesugenda.

Šaltyje džiovintas sodo gėrybes galima valgyti ne tik kaip įprasta, tačiau, pavyzdžiui, morkomis, moliūgais, česnakais, svogūnais ir kitomis daržovėmis pagardinti sriubas, o uogos puikiai tinka košėms, jogurtams.

liofilizuotos uogos
Braškės auginamos tam, kad būtų išdžiovintos šaltyje.

Kuo skiriasi šaltyje džiovintos daržovės, uogos ir vaisiai nuo kitų panašiais būdais apdorotų daržovių? Kiek išlieka vertingų medžiagų, kaip išsilaiko tokios daržovės?

Šaltyje džiovinant produktus išsaugoma 100 proc. maistingųjų medžiagų. Tokios galimybės nesuteikia joks kitas džiovinimo būdas. Ūkyje sėkmingai bandėme liofilizuo­ti braškes, moliūgus, šilauoges, obuolius, burokėlius, morkas, žirnius, agurkus.

Tarkim, džiovinant įprastu būdu, vita­mino C produkte lieka tik apie 40 proc., o liofilizuojant – nuo 90 iki 100 proc. Tinkamai laikant liofilizuotus produktus, jų maistines ir skonio savybes galima išsau­goti net iki 20 metų. Vadinasi, produktai turi būti laikomi sandariai uždaryti, kad nepakliūtų drėgmės ir jie nesuminkštėtų.

Gal daržoves tenka kitaip auginti ir paruošti, kad galėtų būti džiovinamos šaltyje? Galbūt ne visos tinkamos?

Liofilizuoti galima visas daržoves ir visus vaisius, uogas. Kalbant apie veisles, taip pat jokių išimčių nėra. Šis būdas tinka net mėsai. Džiovinimui šaltyje gali būti naudojami visi produktai, kuriuose yra vandens, kadangi liofilizacijos esmė – iš­garinti produkte esantį vandenį.

Daržovės apdorojamos paprastai: nu­plaunamos, nulupamos, jei reikia (iš obuo­lių, moliūgų), išimamos sėklos, produktai supjaustomi daržovių pjaustykle, priklau­somai nuo to, kaip norima juos patiekti: gali būti kubeliai, griežinėliai, juostelės specialius padėklus ir liofilizatorių.

liofilizuotos uogos
Šaltyje džiovintų braškių, šilauogių, moliūgų ir obuolių asortimentą ūkininkai papildo ir burokėliais, agurkais, morkomis bei žirniais.

Kaip vyksta liofilizavimo procesas? Iš kur sėmėtės patirties? Ar sudėtinga įranga?

Surinkti produktai dedami į –50 °C šaldiklį ir ten sandėliuojami, laikomi iki džiovinimo šaltyje proceso pradžios. Tuo­met dedami į liofilizatorių. Liofilizavimo kameroje sudaromas vakuumas. Len­tynėlės, ant kurių sudėti produktai, po truputį šildomos – garinamas produkte į ledą užšalęs vanduo. Išsiskiriantys garai prilimpa prie liofilizatoriaus sienų, kurios taip pat atšalusios iki –50 °C. Procesas vyksta tol, kol produkte esantis ledas visiškai išgaruoja.

Patirties sėmėmės iš įmonės, prekiau­jančios liofilizatoriais. Įranga sudėtinga, kompiuterizuota. Liofilizacijos procesą valdo kompiuteris, tačiau jį reikia stebėti, kartais pareguliuoti slėgį, veikimo laiką.

Koks šaltyje džiovintų daržovių, braš­kių, obuolių skonis?

Liofilizuotos daržovės ir vaisiai yra visai kitokie nei karšto džiovinimo pro­duktai. Po liofilizacijos jie išlaiko formą ir nesusitraukia: koks buvo įdėtas, toks ir išimamas, tik 10 kartų lengvesnis. Skonis beveik toks pat kaip šviežio, tik šiek tiek stipresnis, labiau išryškėja vitaminas C, gaminys tampa traškus, purus.

Kaip sekasi realizuoti? Ar pirkėjai vertina tokią produkciją?

Realizuoti sekasi neblogai, pirkėjų ne­mažai, tačiau yra kur tobulėti. Žmonės džiaugiasi liofilizuotais produktais, mėgsta pirkti kaip dovanėles artimiesiems, nes, kaip patys sako: geriau jau pirksime tai, kas sveika ir bus maloniai suvartota, o ne daiktą, kuris net nebus panaudotas ir dulkės lentynoje.

Taip pat tėveliai mėgsta šaltyje džio­vintus produktus pirkti vaikams vietoj saldumynų. Mažieji labai džiaugiasi traš­kiomis uogytėmis, vaisiais, moliūgais, su malonumu juos valgo. Todėl tai puiki ir sveika alternatyva, ją vertina ir patys tėveliai.

 

Miglės Kežutytės nuotraukos

Titulinėje nuotraukoje – Liofilizuotos braškės ir gervuogės.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis