Kaip kilo mintis liofilizuoti daržoves?
Mintis liofilizuoti produktus kilo labai netikėtai. Tėtis išgirdo apie šiuos produktus, ėmė domėtis ir, supratęs, kad tai visiems vertinga, nusprendė įgyvendinti. Parengėme projektą, jį patvirtino ir įsigijome reikalingos įrangos.
Kadangi ne visada ir ne visas šviežias daržoves bei uogas suspėjama parduoti, kol nesugedo, nesupuvo, supratome, kad liofilizuoti – labai apsimoka ir naudinga nenorint veltui išmesti produkcijos, nes išdžiovinus šaltyje, produktas nesugenda.
Šaltyje džiovintas sodo gėrybes galima valgyti ne tik kaip įprasta, tačiau, pavyzdžiui, morkomis, moliūgais, česnakais, svogūnais ir kitomis daržovėmis pagardinti sriubas, o uogos puikiai tinka košėms, jogurtams.
Kuo skiriasi šaltyje džiovintos daržovės, uogos ir vaisiai nuo kitų panašiais būdais apdorotų daržovių? Kiek išlieka vertingų medžiagų, kaip išsilaiko tokios daržovės?
Šaltyje džiovinant produktus išsaugoma 100 proc. maistingųjų medžiagų. Tokios galimybės nesuteikia joks kitas džiovinimo būdas. Ūkyje sėkmingai bandėme liofilizuoti braškes, moliūgus, šilauoges, obuolius, burokėlius, morkas, žirnius, agurkus.
Tarkim, džiovinant įprastu būdu, vitamino C produkte lieka tik apie 40 proc., o liofilizuojant – nuo 90 iki 100 proc. Tinkamai laikant liofilizuotus produktus, jų maistines ir skonio savybes galima išsaugoti net iki 20 metų. Vadinasi, produktai turi būti laikomi sandariai uždaryti, kad nepakliūtų drėgmės ir jie nesuminkštėtų.
Gal daržoves tenka kitaip auginti ir paruošti, kad galėtų būti džiovinamos šaltyje? Galbūt ne visos tinkamos?
Liofilizuoti galima visas daržoves ir visus vaisius, uogas. Kalbant apie veisles, taip pat jokių išimčių nėra. Šis būdas tinka net mėsai. Džiovinimui šaltyje gali būti naudojami visi produktai, kuriuose yra vandens, kadangi liofilizacijos esmė – išgarinti produkte esantį vandenį.
Daržovės apdorojamos paprastai: nuplaunamos, nulupamos, jei reikia (iš obuolių, moliūgų), išimamos sėklos, produktai supjaustomi daržovių pjaustykle, priklausomai nuo to, kaip norima juos patiekti: gali būti kubeliai, griežinėliai, juostelės specialius padėklus ir liofilizatorių.
Kaip vyksta liofilizavimo procesas? Iš kur sėmėtės patirties? Ar sudėtinga įranga?
Surinkti produktai dedami į –50 °C šaldiklį ir ten sandėliuojami, laikomi iki džiovinimo šaltyje proceso pradžios. Tuomet dedami į liofilizatorių. Liofilizavimo kameroje sudaromas vakuumas. Lentynėlės, ant kurių sudėti produktai, po truputį šildomos – garinamas produkte į ledą užšalęs vanduo. Išsiskiriantys garai prilimpa prie liofilizatoriaus sienų, kurios taip pat atšalusios iki –50 °C. Procesas vyksta tol, kol produkte esantis ledas visiškai išgaruoja.
Patirties sėmėmės iš įmonės, prekiaujančios liofilizatoriais. Įranga sudėtinga, kompiuterizuota. Liofilizacijos procesą valdo kompiuteris, tačiau jį reikia stebėti, kartais pareguliuoti slėgį, veikimo laiką.
Koks šaltyje džiovintų daržovių, braškių, obuolių skonis?
Liofilizuotos daržovės ir vaisiai yra visai kitokie nei karšto džiovinimo produktai. Po liofilizacijos jie išlaiko formą ir nesusitraukia: koks buvo įdėtas, toks ir išimamas, tik 10 kartų lengvesnis. Skonis beveik toks pat kaip šviežio, tik šiek tiek stipresnis, labiau išryškėja vitaminas C, gaminys tampa traškus, purus.
Kaip sekasi realizuoti? Ar pirkėjai vertina tokią produkciją?
Realizuoti sekasi neblogai, pirkėjų nemažai, tačiau yra kur tobulėti. Žmonės džiaugiasi liofilizuotais produktais, mėgsta pirkti kaip dovanėles artimiesiems, nes, kaip patys sako: geriau jau pirksime tai, kas sveika ir bus maloniai suvartota, o ne daiktą, kuris net nebus panaudotas ir dulkės lentynoje.
Taip pat tėveliai mėgsta šaltyje džiovintus produktus pirkti vaikams vietoj saldumynų. Mažieji labai džiaugiasi traškiomis uogytėmis, vaisiais, moliūgais, su malonumu juos valgo. Todėl tai puiki ir sveika alternatyva, ją vertina ir patys tėveliai.
Miglės Kežutytės nuotraukos
Titulinėje nuotraukoje – Liofilizuotos braškės ir gervuogės.
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.