Sakoma, kad maistas būna arba skanus, arba sveikas. Ką apie tai manote?
Nesutinku. Seniai žinomi baziniai produktai: uogos, vaisiai, daržovės, – juos perkame ir daržuose auginame dėl to, kad skanu. Maistą gardiname, pavyzdžiui, krapais, sezamo sėklomis, bet tai dar ir sveika. Nekalbu apie specifinę mitybą žmonėms su kokiais nors susirgimais – ką ir kaip jiems valgyti, sprendžia gydytojai. Tačiau moteriai, norinčiai būti gražiai, sakau, kad nebūtina misti vien burnočio miltais, goji uogomis ir ekologiškai augintais topinambais. Nors jie visai skanūs.
Pažįstama kosmetologė pasakojo apie savo klientę, kuri daug metų valgo tik produktus, kurie gražina odą. Pirmąkart ją pamačius, apstulbo – kvalifikuota specialistė sunkiai galėjo nuspėti, kiek moteriai metų, jos oda atrodė puikiai. Ką valgyti, kad taip atrodytume?
Mityba nelemia 100 proc. odos grožio, tik didelę dalį. Dar lemia ir genetika, laikinos ar nuolatinės gyvenimo ir darbo sąlygos (stresas, užterštas oras, ilgas buvimas prirūkytose patalpose, miego trūkumas), saulės poveikis (ar kruopščiai naudojama apsauga nuo saulės). Tačiau bent 50 proc. odos (taip pat plaukų, dantų, raumenų) sveikatos ir bendros savijautos mityba tikrai lemia.
Būtina gerti vandenį, ypač vyresnėms moterims bent 1,5 l per dieną, jei kepenys sveikos. Efektas bus žymiai geresnis, jeigu odą drėkinsite ir iš vidaus, ne tik kremais! Senėjimas susijęs su vandens trūkumu organizme – sutrinka maisto medžiagų įsisavinimas, naujų ląstelių gamyba ir nervų sistemos veikla. Taip pat sąnarių darbas, t. y. judėjimas, labai svarbus jaunystei ir grožiui išlaikyti. Vanduo iš organizmo išplauna toksinus. Metams bėgant troškulio jausmas mažėja, todėl nusistatykite paros vandens normą ir pripraskite ją išgerti. Nepriskaičiuotini alkoholiniai, saldūs, dažyti gėrimai, kava – ji tik varo iš organizmo skysčius. Tad jei negalite be kavos, ribokite jos kiekį ir nepamirškite vandens. Jei galite, puodelį kavos pakeiskite žalia arbata. Ji padeda kovoti su nerimu, išvengti širdies ir kraujagyslių ligų.
Kuo vandenį užsikąsti, kad būtume gražios?
Vandenį gurkšnokite visą dieną po truputį – taip neapkrausite inkstų. Maistas – tai tiesiog subalansuota mityba. Tiek moterims, tiek vyrams, turintiems odos problemų, jas išspręsti padės ląsteliena – ypač daržovės ir vaisiai su mažesniu glikeminiu indeksu (GI): agurkai, kopūstai, brokoliai, braškės, žemuogės, baklažanai, serbentai, avietės, citrusiniai, obuoliai, kriaušės, lapinės daržovės. GI parodo, kaip maistas paveikia cukraus kiekį kraujyje. Žemesnio GI maistas jį veikia mažiau, o didesnio – iššaukia insulino šuolį, tai paskatina testosterono, itin veikiančio odos būklę, gamybą.
Kas neaugina ir nevalgo pomidorų? Juose daug antioksidantų: beta karoteno, vitamino C ir likopeno. Jie būtini ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Be kitų naudų, beta karotenas ir likopenas skatina ląstelių atsinaujinimą, vitaminas C stimuliuoja kolageno, dėl kurio oda yra stangri, gamybą, taigi užtikrina jos elastingumą, stabdo pigmentines dėmes. Ne veltui Azijoje, kur vyrauja sveikos odos kultas, vitaminas C populiarus tiek tablečių, tiek grožio priemonių sudėtyje. Kad organizmas geriau įsisavintų likopeną, pomidorų salotas gardinkite lašeliu alyvuogių aliejaus! Vitamino C – galiu jį pavadinti jaunystės eliksyru – yra daugelyje vaisių (ypač šviežiai nuskintų) ir uogų, o žiemą jo rasite net raugintuose kopūstuose ir bulvėse.
Grožio tema pirmą kartą pasidaro aktuali paauglystėje, kai paaugliai susiduria su spuogų problema.
Spuogai dabar kankina ne vien vyresnius paauglius, aknės amžius jaunėja, be to, ir subrendusios moterys vargsta dėl šios problemos. Tai išsprendžiama arba bent jau stipriai sumažėja, tačiau derinamos kosmetologinės procedūros, išorinė spuoguotos odos priežiūra namuose ir, be abejo, koreguojama mityba. Padeda kai kurių produktų atsisakymas, tačiau ko atsisakyti, priklauso individualiai. Dažnai beria nuo pieno, blogų riebalų, traškučių. Vieną moterį išberdavo nuo kavos, kita negalėdavo valgyti bananų. Paprasčiausia suprasti, ko atsisakyti – testuoti. Kuriam laikui atsisakyti vienos ar kitos grupės produktų, paskui po kiek laiko atsargiai ragauti ir stebėti odos būklę.
Daugiau valgyti reikėtų kalcio ir cinko turinčių produktų: jūrų gėrybių, kalakutienos, kiaušinių, pieno produktų. Dideliu kalcio kiekiu pasižymi sezamų sėklos, užtenka kasdien ant maisto užsiberti jų nors šaukštelį.
Taip pat svarbu naudoti sveikus riebalus: riešutus, riebią žuvį, avokadus. Juose yra omega 3/6 rūgščių, dalyvaujančių medžiagų apykaitos procesuose, lėtina senėjimo procesus. Omega 3 trūkumas gali išprovokuoti padidėjusį odos sausumą.
Mitybos tema labai aktuali ir moterų menopauzės laikotarpiu.
Tuo periodu keičiasi hormoninis organizmo fonas: sumažėja estrogeno, todėl vyksta daugybė organizmo pokyčių, moterys skundžiasi dėl grožio ir sveikatos. Kai kam padidėja svoris, todėl mitybos tema tampa ypač aktuali. Organizmas netenka kalcio – jo atsargas būtina papildyti, tam tinka kietieji sūriai, kefyras, sezamų sėklos, žuvis, brokoliai, ankštinės daržovės.
Šiuo metu ypač svarbu skirti dėmesio skaniam ir sveikam maistui. Vartokite mažiau perdirbtų angliavandenių, atsisakykite pusfabrikačių, greitojo maisto, gazuotų gėrimų, daug kofeino turinčių energinių gėrimų. Nustokite save nuolat raminti saldainiais, pirktiniais kepiniais. Juodojo šokolado gabalėlis ir kavos puodelis nepakenks, bet ne kasdien, ne plytelė ir ne penki puodeliai kavos per dieną.
Gal galima reikiamų medžiagų gauti iš papildų ir dėl mitybos nesukti galvos?
Papildai tikrai padeda, jei kažkokių medžiagų trūksta, tačiau vien jų negana. Juos naudojant tikrai pagerėja, bet reikia žinoti, ko trūksta, nes pinigus išmesite į balą, o organizmas turės šalinti tai, ko jam visai nereikia. Dėl to papildus reikia gerti pasikonsultavus su specialistais ir pasidarius tyrimus, tai, kas padėjo Jurgai ar Nijolei, gali visai netikti.
Kita vertus, grožiui labai svarbus vanduo ir iš daržovių gaunama ląsteliena. Tai – natūrali organizmo šluota ir žarnyno bakterijų maistas. Sveikas žarnynas – sveikesnė oda.
Ne mažiau svarbu baltymai, ypač menopauzės periodu. Tai – statybinė medžiaga plaukams, nagams, raumenims. Jei jų gausite nepakankamai, senatvė aplankys anksčiau: matysite senstančią veido ir viso kūno odą, tvirtumą prarandančius nagus ir nežvilgančius plaukus. Vartokite žuvies, pieno, liesos mėsos, pupelių...
Mitybos specialistų patarimai dažnai trikdo, nes kiekvienas rekomenduoja vis kita. Kaip žinoti, kiek ir ko valgyti?
Būtina stebėti save ir atsirinkti, koks maistas šiandien tinkamiausias. Kilus abejonių, nueikite pas dietologą, ištirkite kraują. Svarbiausia žinoti bendrus mitybos principus – kas gerai, kas blogai, kokių medžiagų reikia grožiui. Atsirinkti, kas tinka pačiai. Jei rekomendacijose, ką valgyti, galima pasiklysti, tai ko negalima – dažniausiai aišku. Nesu girdėjusi nė vieno mitybos specialisto, kuris sakytų, kad sveika valgyti greitąjį maistą, pusfabrikačius, gerti gazuotus gėrimus. Žinoma, nuo karto per du mėnesius greičiausiai nieko nenutiks, kad tik tai netaptų kasdieniu įpročiu!
Kaip Jūs pati sprendžiate sveikos mitybos problemą?
Stengiuosi nevartoti pridėtinio cukraus, blogųjų riebalų, negeriu limonadų, nevalgau greitojo maisto, nevartoju alkoholio. Valgau pačios užaugintas daržoves. Aišku, kartais tenka nusidėti. Tada guodžiuosi, kad teigiamos emocijos iš gabalėlio pyrago prie kavos plepant su seniai matyta drauge, labiau padės, nei pakenks mano grožiui – juk laiminga šypsena yra esminė grožio detalė!
„Rasų“ korespondentė Giedrė RYMEIKĖ
Irenos Baubinienės ir Aušros Trasauskaitės, tinklaraščio „Skanauk su Aušra“ kūrėjos nuotraukos
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.