„Lietuviai tampa išrankesni maistui ir domisi kitų šalių virtuvėmis bei jų receptais, skonių deriniais, valgymo kultūra. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptą maisto asortimentą: nuo meksikietiškų tortilijų iki sušiams skirtų ryžių, azijietiškų makaronų ar įvairiausių padažų, ryžių acto ar popieriaus, skirto azijietiškiems suktinukams gaminti. Matome, kad tortilijos ar azijietiški makaronai nemažai daliai pirkėjų jau tapę kasdienio pirkinių krepšelio dalimi, todėl jų pasirinkimą ir reguliariai plečiame. O kad tokiais produktais būtų galima apsirūpinti pigiau, rengiame ir pirkėjų pamėgtą „Pasaulio virtuvių fiestą“ – joje dalyvaujantys produktai tiesiog šluojami iš lentynų“, – sako G. Kitovė.
„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška pasakoja, kad azijietiški suktinukai gaminami iš ryžių popieriaus, šviežių daržovių, žolelių, jūros gėrybių, žuvies ar mėsos, kartais jie pagardiname azijietiškais makaronais, prie jų patiekiami įvairiausi padažai – nuo saldžiarūgščių iki riešutų sviesto. Azijietiški suktinukai, dar vadinami „summer rolls“, yra kilę iš Vietnamo, tačiau jie populiarūs tiek Azijoje, tiek už jos ribų. Be to, juos labai paprasta pasigaminti namuose.
„Pagaminti azijietiškiems suktinukams puikiai tinka ir įvairiausi maisto likučiai: kepta vištiena, lašiša, krevetės, vakarykščiai ryžiai, azijietiški makaronai ar daržovės: morkos, agurkai, paprikos, salierai, salotos lapai, įvairiausi žalumynai“, – sako E. Semaška.
Kaip teigia „Iki“ kulinarijos šefė, prieš pradedant gaminti azijietiškus suktinukus svarbu pasiruošti darbo vietą. Ant kepimo popieriaus susidėliokite ingredientus, kuriuos žadate naudoti: virtas ar keptas krevetes, agurkus, salotas, makaronus. Pasiruoškite pjaustymo lentelę, peilį, didelį indelį su kambario temperatūros vandeniu.
„Pirmiausiai šiaudeliais susipjaustykite daržoves, susmulkinkite salotas, galite pusiau perpjauti ir krevetes. Jeigu naudojate mėsą ar žuvį – šiuos ingredientus taip pat pasmulkinkite. Tuomet šiek tiek pamarinuokite daržoves – marinatui naudoti galite ryžių actą, žiupsnelį cukraus, žaliųjų citrinos sulčių, žuvies padažą. Galiausiai į kambario temperatūros vandenį reikėtų įmerkti ryžių popierių, jį palaikyti apie 30 sekundžių, ištraukus iš vandens pasidėti ant patogaus paviršiaus ir į jį įvynioti pasirinktus ingredientus“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos šefė.
E. Semaška pabrėžia, kad jeigu ryžių popieriui naudosite per šaltą ar karštą vandenį – popierius gali pradėti trūkinėti arba lipti, todėl nepamirškite, kad net ir vandens temperatūra ruošiant azijietiškus suktinukus yra svarbi.
Kitas svarbus dalykas, pasak jos – padažas. Jam galite naudoti pačius įvairius ingredientus: mėgstamus prieskonius, tarkuotą imbierą, čili pipirus, česnakus, sojos, žuvies padažus, ryžių actą, citrinų sultis, netgi pomidorų padažą, jeigu mėgstate saldžiau – galite įdėti medaus ar cukraus.
E. Semaška siūlo azijietiškų suktinukų pasigaminti ir namuose bei dalijasi ir 3 receptais, kuriuos paprastai ir greitai paruošite.
Reikės: 8 ryžių popieriaus lakštų, 100 g sušių ryžių, 150 g šviežios lašišos filė, 50 g morkų, 50 g salierų stiebų. Padažui: 2 v. š. mirino, 2 v. š. ryžių acto, 3 v. š. sojų padažo, 1 citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės, 1 a. š. medaus, 2–3 šviežių petražolių lapelių (nebūtina), žiupsnio maltų raudonųjų paprikų.
Gaminame:
Reikės: 8 ryžių popieriaus lakštų, 50 g stiklinių makaronų, 150 g išvalytų ir išvirtų krevečių uodegėlių, 100 g šviežių agurkų, 50 g salierų stiebų, 15 g šviežių mėtų lapelių. Padažui: 2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių, 3 v. š. sojų padažo, 1 a. š. medaus, 1 sutarkuotos česnako skiltelės, 1 a. š. tarkuotos imbiero šaknies, 1⁄4 a. š. sezamų sėklų, 2 v. š. sojų padažo „tamari“, 2–3 v. š. vandens.
Gaminame:
Reikės: 8 ryžių popieriaus lakštų, 200 g vištienos filė, 1⁄2 a. š. druskos, 50 g raudonųjų paprikų, 2 laiškinių svogūnų, 50 g romaninių salotų. Saldžiarūgščiam padažui: 2 v. š. sojų padažo, 3 v. š. kečupo, 1 v. š. cukraus, 1⁄2 džiovintos aitriosios paprikos, 2 v. š. balzaminio acto, 1 a. š. tarkuotos imbiero šaknies, 4 v. š. šalto vandens.
Gaminame:
„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija