Ashburn +14,9 °C Debesuota
Šeštadienis, 1 Bal 2023
Ashburn +14,9 °C Debesuota
Šeštadienis, 1 Bal 2023

Ten, kur verdami vobulū sūriai

2022/10/24


Mažeikių rajono Ukrinų kaimo bendruomenė beveik prieš dešimtmetį pradėjo virti obuolių sūrius. Tiesa, vietiniai juos vadina vobulū sūriais. Ukrinų kaimo bend­ruomenės pirmininkė Vilma Vžesniauskienė „Ūkininko patarėjui“ sakė, kad tas laikas buvęs verslumo skatinimo pradžia. Todėl, norėdama išsilaikyti, turėti lėšų organizacijai administruoti, bendruomenė pirmiausia įsigijo reikiamas patalpas ir ėmėsi spausti obuolių sultis. Obuolių sūrius sumąstė virti vėliau. Pasikalbėjo su vyresnėmis kaimo moterimis, pasitarė, išsiaiškino, kaip reikėtų tikrai skanius ir kvapnius sūrius pagaminti.

Ukrinų kaimo bendruomenė, obuolių sūriai, Vilma Vžesniauskienė Ukrinų kaimo bendruomenė jau ne vienerius metus verda obuolių sūrius.

„Vobulū sūris – mūsų kulinarijos paveldo produktas. Tokius sūrius virė mūsų močiutės ir promočiutės. Ir mums norėjosi gyvąją tradiciją išsaugoti ir puoselėti“, – pasakojo V. Vžesniauskienė. Bendruomenė kasmet obuolių sūrių išvirdavo vis daugiau. Parduodavo ir parduoda įvairiose rudens šventėse, kalėdinėse mugėse ne tik Mažeikių, bet ir kituose rajonuose. Netrukdavo žmonės skanią šventinę prekę išpirkti, išragauti.

Pasak Ukrinų bendruomenės pirmininkės V. Vžesniauskienės, burnoje tirpstančio skanėsto su mozaikiniais gabaliukais ieškodavo parvežti namiškiams lauktuvių, į svečias šalis išvykstantiems dovanų įdėdavo, ten gyvenan- tiems – siųsdavo... Ir sūrio virėjai, ir pirkėjai ar dovanotojai taip ryšį su praeitimi laikė, gyvąją tradiciją saugojo ir saugo.

Bendruomenės pirmininkė ŪP aiškino, kad sūrio gaminimo procesas – ilgas. Sūriai verdami senoviškai. Pirmiausia paruošiami obuoliai: nulupami, supjaustomi, užpilami cukrumi, palaikomi per naktį. Rytą nupilamas susidaręs skystis, jis užverdamas, į katilą sukratomi obuoliai, verdama, maišoma... Redakcijos pašnekovės teigimu, tenka paplušėti keletą valandų, kol išverdami 8 sūriukai. Tačiau kantrus darbas tikrai atsiperka, nes sūriai tirpsta burnoje.

Ukrinų kaimo bendruomenė, obuolių sūriai, Vilma Vžesniauskienė Džiovintos braškės – tikras skanėstas.

Ukrinų kaimo bendruomenė ne tik obuolių sūrius verda. Dar yra įsigijusi džiovinimo įrangą, kad galėtų vaisių ir daržovių atsargų žiemai pasiruošti pagal naujausią liofilizavimo technologiją – produktų užšaldymą bei džiovinimą šalčiu, kuomet produkte esantis vanduo vakuuminėje erdvėje yra paverčiamas dujomis.

„Kai žmonėms lieka cukinijų, moliūgų ar svarainių gausiai uždera, perteklių atiduoda mums. Viską sunaudoja- me“, – sakė Vilma. Bendruomenės pirmininkė pažymėjo, kad nors yra daug įvairių būdų pasiruošti atsargų žiemai, džiovinimą šalčiu tikrai verta išbandyti. Džiovinimo metu iš vaisių, daržovių išgarinama drėgmė, tačiau visos naudingosios medžiagos sukoncentruojamos, lieka net 50 proc. vitamino C. Be to, derlius ruošiamas natūraliai, žaliavos neapdorojamos jokiais chemikalais. Bendruomenėje pusiau juokais, pusiau rimtai tvirtinama, kad sudžiovinti galima viską, kas tik džiūva. V. Vžesniauskienei bene skaniausi džiovintų braškių skridinėliai dažnai nė žiemos nesulaukia, o virtos ar šaldytos uogos – jau pabodusios...

Ukrinų kaimo bendruomenė, obuolių sūriai, Vilma Vžesniauskienė Ukrinų kaimo bendruomenė ir pirmininkė Vilma Vžesniauskienė bendruomenėje gaminamą produkciją pristatė Kaune vykusioje parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“.  

Autorės ir Ukrinų kaimo bendruomenės nuotraukos

2022.10.24 Dalia KARPAVIČIENĖ UP korespondentė

Susijusios temos - skaitykite: Ukrinų kaimo bendruomenė, obuolių sūriai, Vilma Vžesniauskienė

Dalintis

2023/04/01

Paroda „Ką pasėsi... 2023“ – žvilgsnis į agroverslo ateitį (galerija)

ŪP korespondentas Justinas ADOMAITIS. – Šiandien – paskutinė tarptautinės žemės ūkio parodos „Ką pasėsi... 2023“ diena. Parodos šeiminikės –  Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU...
2023/04/01

Žaliuojanti puokštelė Verbų sekmadieniui

Jau šį sekmadienį dalis tikinčiųjų eis į bažnyčią – likus savaitei iki Velykų švenčiamas Verbų sekmadienis. Katalikams tai žymi Biblijoje aprašytą Kristaus įžengimo į Jeruzalę įvykį. Bet kaip tai susiję su nuskintų augal...
2023/04/01

Lietuvos vynuogių augintojams – ES parama vyno gamybai

Jau birželio mėnesį Lietuvos vyninių vynuogių veislių augintojai ir vyno iš jų gamintojai galės teikti paraiškas ir pasinaudoti Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano sektorinės intervencinės priemo...
2023/04/01

Keičiasi leidimų išdavimo tvarka

Balandžio 1-ąją įsigaliojo Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimai. Nuo šiol asmenims bus išduodami elektroniniai leidimai laikyti ar nešiotis ginklus bei apsaugos darbuotojo pažymėjimus.
2023/03/31

Prezidentas pristatė Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo logotipą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį visuomenei pristatė šių metų liepos mėnesį Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo logotipą.
2023/03/31

Priėmė sprendimą byloje dėl nealkoholinio alaus reklamos teisėtumo

Administracinėje byloje ginčas kilo dėl Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento nutarimo „Taikyti ekonomines sankcijas UAB „Kalnapilio-Taurė grupė“ už Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimus“, kuriuo nutarta s...
2023/03/31

Žemės ūkio parodos tendencijos: technologijos, dirbtinis intelektas ir dėmesys aplinkosaugai

Vytauto Didžiojo Universiteto žemės ūkio akademijoje net tris dienas vyksta tarptautinė paroda „Ką pasėsi... 2023“. Tai yra vienas didžiausių žemės ūkio sektoriaus renginių, kuriame agroverslo atstovai pristato savo veiklas ir svarbiau...
2023/03/31

Socialinis pasitikėjimas Lietuvoje yra žemas

Socialinis pasitikėjimas – rodiklis, nurodantis žmonių pasitikėjimo pažįstamais ir nepažįstamais asmenimis bei institucijomis laipsnį. Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkų teigimu, Lietuvoje jis yra žemas, o tai lemia žemesnį d...
2023/03/31

Į ką turėtume atkreipti dėmesį renkantis elektromobilį?

Pastaraisiais metais ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvos keliuose elektromobilių skaičius nuosekliai auga. Nepaisant šių rinkos tendencijų, dalis vairuotojų tokių automobilių vis dar vengia. Dažniausiai girdimas pasiteisinimas – mažas v...