Ashburn +4,3 °C Dangus giedras
Antradienis, 23 Bal 2024
Ashburn +4,3 °C Dangus giedras
Antradienis, 23 Bal 2024

Ten, kur verdami vobulū sūriai

2022/10/24


Mažeikių rajono Ukrinų kaimo bendruomenė beveik prieš dešimtmetį pradėjo virti obuolių sūrius. Tiesa, vietiniai juos vadina vobulū sūriais. Ukrinų kaimo bend­ruomenės pirmininkė Vilma Vžesniauskienė „Ūkininko patarėjui“ sakė, kad tas laikas buvęs verslumo skatinimo pradžia. Todėl, norėdama išsilaikyti, turėti lėšų organizacijai administruoti, bendruomenė pirmiausia įsigijo reikiamas patalpas ir ėmėsi spausti obuolių sultis. Obuolių sūrius sumąstė virti vėliau. Pasikalbėjo su vyresnėmis kaimo moterimis, pasitarė, išsiaiškino, kaip reikėtų tikrai skanius ir kvapnius sūrius pagaminti.

Ukrinų kaimo bendruomenė, obuolių sūriai, Vilma Vžesniauskienė Ukrinų kaimo bendruomenė jau ne vienerius metus verda obuolių sūrius.

„Vobulū sūris – mūsų kulinarijos paveldo produktas. Tokius sūrius virė mūsų močiutės ir promočiutės. Ir mums norėjosi gyvąją tradiciją išsaugoti ir puoselėti“, – pasakojo V. Vžesniauskienė. Bendruomenė kasmet obuolių sūrių išvirdavo vis daugiau. Parduodavo ir parduoda įvairiose rudens šventėse, kalėdinėse mugėse ne tik Mažeikių, bet ir kituose rajonuose. Netrukdavo žmonės skanią šventinę prekę išpirkti, išragauti.

Pasak Ukrinų bendruomenės pirmininkės V. Vžesniauskienės, burnoje tirpstančio skanėsto su mozaikiniais gabaliukais ieškodavo parvežti namiškiams lauktuvių, į svečias šalis išvykstantiems dovanų įdėdavo, ten gyvenan- tiems – siųsdavo... Ir sūrio virėjai, ir pirkėjai ar dovanotojai taip ryšį su praeitimi laikė, gyvąją tradiciją saugojo ir saugo.

Bendruomenės pirmininkė ŪP aiškino, kad sūrio gaminimo procesas – ilgas. Sūriai verdami senoviškai. Pirmiausia paruošiami obuoliai: nulupami, supjaustomi, užpilami cukrumi, palaikomi per naktį. Rytą nupilamas susidaręs skystis, jis užverdamas, į katilą sukratomi obuoliai, verdama, maišoma... Redakcijos pašnekovės teigimu, tenka paplušėti keletą valandų, kol išverdami 8 sūriukai. Tačiau kantrus darbas tikrai atsiperka, nes sūriai tirpsta burnoje.

Ukrinų kaimo bendruomenė, obuolių sūriai, Vilma Vžesniauskienė Džiovintos braškės – tikras skanėstas.

Ukrinų kaimo bendruomenė ne tik obuolių sūrius verda. Dar yra įsigijusi džiovinimo įrangą, kad galėtų vaisių ir daržovių atsargų žiemai pasiruošti pagal naujausią liofilizavimo technologiją – produktų užšaldymą bei džiovinimą šalčiu, kuomet produkte esantis vanduo vakuuminėje erdvėje yra paverčiamas dujomis.

„Kai žmonėms lieka cukinijų, moliūgų ar svarainių gausiai uždera, perteklių atiduoda mums. Viską sunaudoja- me“, – sakė Vilma. Bendruomenės pirmininkė pažymėjo, kad nors yra daug įvairių būdų pasiruošti atsargų žiemai, džiovinimą šalčiu tikrai verta išbandyti. Džiovinimo metu iš vaisių, daržovių išgarinama drėgmė, tačiau visos naudingosios medžiagos sukoncentruojamos, lieka net 50 proc. vitamino C. Be to, derlius ruošiamas natūraliai, žaliavos neapdorojamos jokiais chemikalais. Bendruomenėje pusiau juokais, pusiau rimtai tvirtinama, kad sudžiovinti galima viską, kas tik džiūva. V. Vžesniauskienei bene skaniausi džiovintų braškių skridinėliai dažnai nė žiemos nesulaukia, o virtos ar šaldytos uogos – jau pabodusios...

Ukrinų kaimo bendruomenė, obuolių sūriai, Vilma Vžesniauskienė Ukrinų kaimo bendruomenė ir pirmininkė Vilma Vžesniauskienė bendruomenėje gaminamą produkciją pristatė Kaune vykusioje parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“.  

Autorės ir Ukrinų kaimo bendruomenės nuotraukos

2022.10.24 Dalia KARPAVIČIENĖ UP korespondentė

Susijusios temos - skaitykite: Ukrinų kaimo bendruomenė, obuolių sūriai, Vilma Vžesniauskienė

Dalintis
2024/04/23

Gyvulių augintojams ir pašarų gamintojams – dar vienas apynasris

Nuo kitų metų įsigaliosiantis Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 2023/1115 dėl tam tikrų su miškų naikinimu ir alinimu siejamų biržos prekių ir produktų tiekimo Europos Sąjungos (ES) rinkai bei jų eksportui iš ES, kit...
2024/04/23

Seimas sudarė geresnes sąlygas ginkluotės gamybai Lietuvoje

Seimas priėmė Investicijų įstatymo ir lydimųjų teisės aktų pataisas, kuriomis nuspręsta sudaryti palankesnes sąlygas stambiems projektams, užtikrinantiems neatidėliotinus valstybės saugumo ir gynybos poreikius.
2024/04/23

Reguliuojama pieno kaina. Kodėl ne?

Ūkininkai deda nemažai vilčių į Ūkio subjektų, perkančių ir parduodančių žalią pieną, nesąžiningų veiksmų draudimo, vadinamąjį Pieno, įstatymą, kurio projektą Seimas paskyrė tobulinti Ekonomikos komitetui (EK). Iškelta mintis, kad pieno sek...
2024/04/23

Sužinokite, kiek institucijų dirba, kad rinkėjai gautų patikimą informaciją apie kandidatus

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) puslapyje viešai paskelbtus kandidatų į Respublikos Prezidentus duomenis analizuojantys rinkėjai ne visada susimąsto, kiek tarnybų ir institucijų dirba, kad pagrindinio Lietuvos rinkimų organizatoriaus ...
2024/04/23

Vietos maisto produktai – mūsų stiprybė, kurią mokomės įvaldyti

(VDU ŽŪA langas) Gyvename sparčiai kintančiomis išorinės aplinkos sąlygomis. Pokyčius spartina kompleksas priežasčių, tarp kurių – klimato kaita ir neatsinaujinančių išteklių brangimas; geopolitinė aplinka, galinti transformuot...
2024/04/23

Šiandien – nacionalinių parkų ir Viešvilės rezervato gimtadieniai

Prieš 33 metus (1991 m. balandžio 23 d.) Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos nutarimu įsteigti Dzūkijos, Kuršių nerijos, Žemaitijos nacionaliniai ir Trakų istorinis nacionalinis parkai, o pirmajam Lietuvos nacionaliniam parkui su...
2024/04/23

Geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės 8 standarto reikalavimai

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) primena, jog pareiškėjai turi laikytis žemės ūkio naudmenų geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) 8 standarto („Mažiausia ariamosios žemės, skirtos negamybiniams plotams arba objektams, dali...
2024/04/23

Meškinis česnakas – ir vertingas, ir... pavojingas!

Daug girdime apie organizmui labai naudingą meškinį česnaką. Šis anksti pavasarį miškuose, o kai kur ir sodybose pasirodanti žolinis augalas yra sulaukęs daug pagyrų, vadinamas vitaminų bomba. Natūralu, kad norisi skubėti jo p...
2024/04/23

Įtaria: elninių gyvūnų liga gali būti pražūtinga ir žmogui

Lėtinė elnių išsekimo liga (LEIL) yra pragaištinga degeneracinė smegenų liga, priklausanti spongiforminės encefalopatijos ligų grupei – kaip ir galvijų spongiforminė encefalopatija (karvių pasiutligė, kempinligė) ar avių ir ožk...