Kaunas +25,1 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +25,1 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

Ūkininkų gyvenimo būdas – dirbti, kai kiti atostogauja

2023/09/28


Jaunoji ūkininkė Violeta Salmanovič, skaičiuojanti vos antrus daržininkystės metus, tam tikra patirtimi jau gali dalintis ne vien su pradedančiais daržininkais. Svogūnų laiškai žiemą, saldieji kukurūzai ir retesnių rūšių kopūstai vasarą, rudenį – štai kas galėtų sudominti augintojus, nebijančius iššūkių.  

Darbas be grafiko

„Tiesą sakant, iš pradžių aš ne itin domėjausi ūkininkavimu, nes buvau miesto vaikas, – prisipažino Akmeniškių kaime (Vilniaus r.) ūkininkaujanti Violeta. – Bet visada, tiek besimokydama mokykloje, tiek vėliau, domėjausi augalais. Dirbau Nemenčinės kavinėje, o su vyru Gžegošu sukūrę šeimą, pradėjome ūkininkauti. Kadangi aplink mus daug ūkininkų, tai ir pati pamažu įpratau prie kitokio gyvenimo būdo – daug dirbti vasarą ir rudenį, kai kiti atostogauja.“

Violeta, dar gyvendama Nemenčinėje su tėvais, padėdavo tėčiui šiltnamyje žiemą auginti svogūnų laiškus ir puoselėjo svajonę kada nors turėti savąjį. Tad su šeima persikėlusi gyventi į Akmeniškes, vykstant statyboms, su vyru pastatė ir savo pirmąjį kūrenamą šiltnamį.

Violeta Salmanovič, kukurūzai, lapiniai kopūstai, kale
Violetą Salmalovič traukia auginti tai, kas mažiau įprasta.

Iškart labai pravertė tėčio patarimai, nes ir patys žiemą pradėjo auginti svogūnų laiškus pardavimui. Tad nuo spalio iki kovo šeima augina ir realizuoja svogūnų laiškus. Iki šiol jų galvutes pirkdavo iš ūkininkų ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, o kitais metais ruošiasi ir patys auginti svogūnų ropeles. Kiek jauni ūkininkai patyrė, geriausiai tam tinka žinoma ‘Stutgard’ veislė. Šiemet šeima stato ir antrąjį šiltnamį, jame irgi augins daržoves, nekalbant jau apie lysves lauke.

Ūkininko gyslelę perėmusi iš tėčio Rimo Girnio, dalį daržovių Violeta augina vazonuose. Vyras Gžegošas jau senokai verčiasi grūdininkyste. Ir Violeta nebijo iššūkių – kitąmet pirmąkart sės prie traktoriaus vairo.

Pradžioje sunkiausia buvo priprasti dirbti be grafiko, kartais netgi iki vėlumos, skirtingai nuo ankstesnio darbo kavinėje ir Danijoje.

„Man didelis džiaugsmas dirbti gryname ore, kur aš iš naujo atradau save, – prisipažįsta Violeta. – Toliau nuo miesto galima mėgautis ramybe, o žiema taip pat nepraeina be naudos.“

Saldūs kukurūzai ir traškučiai iš kopūstų

Pernai ūkininkų šeima vazonuose šiltnamyje augino saldžiuosius kukurūzus, o šiemet nedidukai kukurūzai ‘Minigold’ užderėjo ir su vazonais išnešti į lauką. Jie subrandina mažutes, geltonas, saldžias burbuoles. Vegetacijos periodas – 90 dienų. Augalai užauga iki 180–220 cm aukščio.

lapiniai kopūstai, kale
Ištvermingieji lapiniai kopūstai (kale) gali atlaikyti ir žiemos speigus.

Šį sezoną lapiniai kopūstai (kale) ir Briuselio kopūstų daigai gražiai sužaliavo šiltnamyje, kuris šildomas ir žiemą. Šiuos kopūstus Violeta sėjo vasarį, o į nuolatinę vietą lauke persodino gegužę. Vos daigams įsitvirtinus, juos patręšė azoto trąšomis, o toliau šie kopūstai vešliai augo ir be trąšų.

„Norėčiau pabrėžti, kad nei lapiniai (kale) kopūstai, nei Briuselio kopūstai tikrai nėra įnoringi vandeniui, – pastebėjo Violeta. – Svarbu rugsėjo mėnesį nupjauti Briuselio kopūstų viršutines galvas, kad pradėtų augti šoninės, kol bus nuimti spalį. Kale kopūstai lauke gali išsilaikyti ir per šalčius, speigus.“

Įdomu tai, kad kale kopūstus Violeta naudoja kokteiliams iš daržovių gaminti. Į juos deda ir špinatų, šiek tiek citrinos sulčių, bananą, salierą.

Taip pat iš lapinių kopūstų V. Salmanovič gamina sveikus traškučius: lapus išplauna, apibarsto mėgstamais prieskoniais, šiek tiek pašlaksto aliejumi ir kelioms minutėms pašauna į orkaitę.

Daug Briuselio kopūstų ūkininkų šeima priaugino daigams, o tuos, kuriuos pasiliko sau, naudoja sriuboms ir marinuoja su kitomis daržovėmis.

saldūs kukurūzai
Štai kokia nedidukė kukurūzo ‘Minigold’ burbuolė.

 

Violetos SALMANOVIČ nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

Baltijos šalyse pigiausi degalai yra Lietuvoje, o benzinas Lietuvoje pigesnis nei Lenkijoje

Praėjusią savaitę Lietuvoje benzino vidutinė kaina sumažėjo 0,8 procento, o dyzelino kaina padidėjo 0,3 procento. Europos Sąjungos šalių vidutinė svertinė benzino kaina nepakito, o dyzelino vidutinė kaina padidėjo 1 procentu. Palyginti su E...
2025/07/19

Žemės ūkio produkcijos ir trąšų prekybos grupeii metai buvo nuostolingi

Žemės ūkio produkcijos ir trąšų prekybos grupė „Imlitex Holdings“ po pelningų 2023-ųjų pernai patyrė 1,86 mln. eurų grynojo nuostolio (užpernai – 757 tūkst. eurų pelno), jos konsoliduotos pajamos mažėjo 9,8 proc. iki 306 m...
2025/07/19

Nematomas pavojus duše: kodėl svarbu po atostogų bent minutei atsukti karšto vandens čiaupą?

Lietuvoje kiekvienais metais fiksuojama legioneliozės atvejų. Dėl šios priežasties gyventojams svarbu neužmiršti laikytis kelių paprastų taisyklių, kurios padės apsisaugoti. Efektyviausias būdas išvengti šios infekcijos...
2025/07/19

Rusijos alkoholio pramonė traukiasi

Rusija – keistų paradoksų šalis: nors rusai apskritai vartoja daugiau alkoholio, nei 2024 m., tačiau alkoholinių gėrimų gamyba smarkiai sumažėjo. Dėl to jau kenčia šalies biudžetas.
2025/07/19

Valstybės kontrolė: taikydama dirbtinį intelektą valstybė galėtų sutaupyti iki 30 proc. darbo laiko

Pritaikydama dirbtinį intelektą (DI) valstybė galėtų sutaupyti iki 30 proc. darbo laiko, bet tik 15 proc. institucijų juo naudojasi. Lietuvos viešajame sektoriuje neužtikrinama DI sistemų veikimui reikalinga infrastruktūra. 2021–...
2025/07/19

Rankų darbo „Su meile IKI“ tortus ruošiančioje kepykloje klientai pamatė tai, ko nesitikėjo

Šviežiai kepamas biskvitas, čia pat tepami burnoje tirpstantys kremo sluoksniai, daug meilės, rankų darbo ir net senus įsitikinimus pakeitęs stulbinančiai skanus tortas – tokius įspūdžius išsinešė prekybos tinklo „...
2025/07/19

Auga elektroninių varžytynių ir aukcionų populiarumas

Registrų centro administruojamame elektroninių varžytynių ir aukcionų portale antrąjį šių metų ketvirtį parduota įvairaus kilnojamojo ir nekilnojamojo turto už 28,5 mln. eurų.