Šeštadienio rytas. Prekybos centro „Akropolis“ žemutiniame aukšte veikiančiame ūkininkų produkcijos turgelyje judėjimas didelis – daug pirkėjų atėjo nusipirkti natūralių ir gardžių maisto produktų, kuriuos parduoti atvežė Šiaulių krašto žemdirbiai. Turgelyje galima rasti įvairių gėrybių – šviežių ir raugintų daržovių, taip pat uogienių, sulčių, sūrių, mėsos produktų, medaus, duonos, pyragų.
Būrelis pirkėjų išsirikiavo prie sodininkystės ir uogininkystės ūkio šeimininkų Inetos ir Dainiaus Servų prekystalio. Ūkininkai Servos yra vieni geriausių Šiaulių r., už naujovių paieškas ir pažangų ūkininkavimą jie pelnė įvairių apdovanojimų. Servų ūkio produkcijos asortimentas – labai įvairus. Į turgelį jie atvežė penkių rūšių obuolių, kelių rūšių kriaušių, net 15 rūšių obuolių sulčių su priedais ir be jų, raugintų agurkų, česnakų, slyvų, visada paklausios yra jų pagamintos natūralios šaltalankių sultys, gurmanams patinka želė saldainiai, įvairios uogienės, obuolių sūriai.
Visiems pirkėjams smagu pabendrauti su nuolat besišypsančia prekiautoja ir ūkio šeimininke I. Serviene. Ji pasakojo, kad netoli Šiaulių esančiame Lukšių k. antrus metus sėkmingai veikia produkcijos perdirbimo cechas, ten taip pat yra firminė ūkio produkcijos parduotuvė, šiuolaikiška sulčių spaudykla. Kokybiškų Servų ūkio produktų pirkėjai gali rasti ir prekybos centre „Bruklinas“ – ten yra dar viena jų prekyvietė.
Šiaulių r. Kužių miestelio ūkininkė Kristina Liaudinskienė savo ūkyje kartu su vyru Remigijumi nuo 2016 m. pradėjo auginti mėsines vištas ir kalakutus. Prekybai mėsą jie paruošia pagal veterinarijos reikalavimus įrengtame ūkio produkcijos perdirbimo ceche. Iš pradžių ūkininkai savo užsakovams paukštienos produktus pristatydavo tiesiai į namus, vėliau nusprendė vištieną ir kalakutieną pardavinėti ūkininkų turgelyje. Stebėjome, kaip prie ūkininkės K. Liaudinskienės prekystalio išsirikiavo pirkėjų eilutė. Produkcijos asortimentas įvairus – galima pasirinkti keleto rūšių šviežios mėsos, faršo, įvairių rinkinių sriubai virti.
Šiaulių r. Tvibių kaimo ūkininkai Antanas ir Roma Baliutavičiai į turgelį atvežė bulvių, morkų, svogūnų, įvairių raugintų ir marinuotų daržovių, sulčių, krienų. Daržovių perdirbimo ceche jie paruošia įvairios produkcijos. Ūkininkė R. Baliutavičienė džiaugėsi, kad žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė“ vienija žemdirbius, kurie patys užaugina produkciją, patys perdirba ir patys parduoda. Tai – trumpoji maisto tiekimo grandinė, be jokių tarpininkų ir perpardavinėtojų, ką patys užaugino ir paruošė prekybai, deda tiesiai ant prekystalio. Pirkėjai vertina ūkininkų pagamintą kokybišką produkciją.
UAB „Gudelių duona“ pardavėja Raminta Sankauskienė pasakojo, kad Gudelių kaimiška duona ir pyragai yra labai paklausūs, sulaukia palankaus pirkėjų įvertinimo. Kelių rūšių kaimiška Gudelių duona kepama pagal senovinius receptus malkomis kūrentoje krosnyje.
Autorės nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti, įgarsinti žodžiu ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.