Ashburn +36,1 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 23 Bir 2024
Ashburn +36,1 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 23 Bir 2024

Už lango minusas, o virtuvėje burbuliuoja troškinys

2022/12/10


„Rasų“ šefė Elžbieta Monkevič ankstesniame numeryje plačiai pravėrė troškinių pasaulio duris. Jau žinome, kokie puodai šiems patiekalams tinka ir kuo pakeisti, jei tinkamų neturime, kokie produktai tinka ir kaip juos tinkamai paruošti troškinimo procesui.

Tad jeigu šaldytuve pūpso jautienos žandas, gabalas kulninės ar mentės, o sandėliuke starto laukia paprikos, bulvės, morkos, turite pomidorų, prieskoninių žolelių, grietinėlės, sultinio ar vyno, traukite iš spintelės troškintuvą (tinka ir storasienis, storadugnis puodas), viską pjaustykite smulkiais gabalėliais, pakepinkite keptuvėje ir dėkite troškinti. O mūsų šefė Elžbieta kviečia nuostabiuosius troškinius pagardinti įdomesniais ingredientais.

Jautienos žandai, troškinti su apelsino žievele raudoname vyne

Patiekalai iš jautienos žandų sparčiai populiarėja ir tampa pagrindiniu ingredientu ruošiant skanius patiekalus, tinkamus ne tik kasdieniam, bet ir šventiniam stalui. Vienas iš populiariausių žandų gaminimo būdų yra troškinimas.

Reikės: 

  • 900 g jautienos žandų
  • 2 v. š. lydyto sviesto
  • 450 g svogūnų
  • 450 g morkyčių
  • mažos skardinės pomidorų savo sultyse
  • butelio sauso raudonojo vyno
  • apelsino žievelės
  • v. š. medaus
  • druskos
  • šviežiai grustų juodųjų pipirų
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 130 °C.
  2. Mėsą pagardinkite šaukšteliu druskos ir puse šaukštelio pipirų. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir apkepkite žandus po 6 minutes iš kiekvienos pusės. Sudėkite mėsą į švarią lėkštę. Į keptuvę suberkite į aštuonias dalis supjaustytus svogūnus, apkepkite, kol lengvai apskrus, sudėkite prie jautienos.
  3. Į keptuvę įpilkite stiklinę vyno ir užvirinkite.
  4. Ketaus puode užvirinkite pusę litro vandens. Suberkite morkas ir virkite 8 minutes. Įpilkite pusę šaukštelio druskos ir pusę šaukštelio pipirų, įdėkite medų. Sudėkite jautieną ir svogūnus, supilkite smulkintus pomidorus savo sultyse (jei pomidorai nepjaustyti, susmulkinkite), likusį vyną ir užvirinkite. Uždenkite indą dangčiu ir dėkite į orkaitę. Troškinkite 3–4 valandas. Kartkartėmis patikrinkite, ar skystis neišgaravo, jei reikia, įpilkite vandens arba sultinio. Pusvalandį prieš baigdami troškinti – įdėkite apelsino žievelę.
  5. Patiekite su sviestine bulvių koše.

 

Naktinis troškinys „osso buco“ motyvais

Fenomenalus patiekalas, kuris gaminasi pats. Na, truputį jam padėti reikia. Tačiau būtent toks šildantis, tirštas, naminis troškinys yra geriausia, ką galime patiekti tokiu oru. Troškiniui geriausiai tinka kulninė, nekeiskite jos kita mėsa, tiesiog svarbu ją pagaminti taip, kad ji tirptų burnoje. Kaip tai padaryti? Skaitykite!

Reikės: 

  • 2 kg veršienos kulninės gabaliukų
  • 50 g sviesto
  • stiklinės baltojo vyno
  • 50 g miltų
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 svogūnų
  • 3–4 morkų
  • 2–3 saliero lapkočių
  • 600 ml smulkintų pomidorų savo sultyse
  • druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, kelių čiobrelių šakelių
  • ~ 1 l mėsos sultinio

 

Gremolatai:

  • skiltelės česnako
  • 3–4 šakelių petražolių
  • ½ citrinos žievelės
  1. Smulkiai supjaustykite daržoves ir apkepkite aliejaus bei sviesto mišinyje keptuvėje.
  2. Žirklėmis ar peiliu nuo kulninės nupjaukite odeles. Mėsos gabaliukus apvoliokite miltuose.
  3. Kai daržovės suminkštės (reikės kepti apie 15 min.), išimkite jas, į keptuvę dėkite veršieną ir stiprioje kaitroje apkepkite iš abiejų pusių. Mėsą išimkite. Tuomet į tuščią keptuvę supilkite vyną, leiskite jam truputį išsigaruoti ir pagardinkite čiobrelių šakelėmis, druska ir pipirais. Keptuvės turinį perdėkite į troškintuvą, sudėkite daržoves, mėsą, supilkite pomidorus, sultinį, užvirinkite, uždenkite dangčiu ir šaukite į iki 120 °C įkaitintą orkaitę. Palikite visai nakčiai arba 6–8 val.
  4. Gremolatai labai smulkiai sukapokite petražoles, česnaką ir gabalėlį citrinos žievelės. Patiekite kulninę pabarstę gremolata. Puikiai tiks traški šviežia duona.

 

Nostalgiškas guliašas

Su tikruoju vengrišku guliašu šis patiekalas nedaug turi bendro. Tačiau kai norisi paprasto ir kiek nostalgiško maisto, šis guliašas yra nepakeičiamas.

Reikės: 

  • 700 g kiaulienos troškinti
  • lydyto sviesto kepti
  • svogūno
  • šaukšto miltų
  • šaukšto pomidorų pastos
  • lauro lapo
  • vandens
  • druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • vandens pagal poreikį
  • pageidaujant – grietinės
  1. Mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Tada juos lengvai apkepkite, užpilkite trupučiu vandens, tik kad apsemtų, ir ant silpnos ugnies troškinkite.
  2. Kol mėsa troškinasi, svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepkite, kol taps švelniai gelsvos spalvos, suberkite miltus, išmaišykite ir dar truputį pakepkite. Svogūnus su miltais sudėkite prie mėsos, dar įpilkite apie pusę litro vandens, gerai viską išmaišykite ir troškinkite toliau. Likus maždaug 10 minučių prieš baigiant gaminti, pasūdykite, įberkite pipirų, paskaninkite lauro lapeliu.
  3. Stiklinėje išmaišykite pomidorų pastą su puse stiklinės vandens ir supilkite mišinį į troškinį. Išmaišykite ir paskui mėsą reikia troškinti dar 5–10 minučių. Padažas turi būti tirštas. Pabaigoje galite įdėti dar šaukštą grietinės. Patiekite su bulvių arba grikių koše.

 

Elžbietos Monkevič nuotraukos

Dalintis