Kaunas +16,8 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 20 Rgp 2025
Kaunas +16,8 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 20 Rgp 2025

Vaišės iš balkono – didžiavaisiai pomidorai ir kepti cukinijų žiedai

2023/07/11


Vilniuje, Fabijoniškėse, gyvenanti Birutė Didienė uždarame daugiabučio balkone ne pirmus metus augina prieskonines žoleles ir įvairias daržoves: didžiavaisius pomidorus ‘Jaučio širdis’, savidulkius, hibridinius agurkus, cukrinius žirnius, cukinijas, moliūgus. Cukinijos ir moliūgai balkone vaisių nemezga, tik gausiai žydi, bet nepatikėsite – žiedai gali būti lengvas, puikus maistas, kepant juos su įvairiais įdarais.

Susikūrė poilsio oazę

„Nemažai moterų, gyvenančių mieste, daugiabutyje, daug dirbančių kompiuteriu, svajoja panardinti rankas į žemę ir pajausti didelį malonumą, atsipalaidavimą, – pastebi B. Didienė. – Meilę augalams jaučiu nuo vaikystės, užaugau nuosavame name, kur šalia buvo ir sodas, ir daržas. Dabar žemės neturiu, todėl susikūriau poilsio oazę balkone.“

Nusipirkusi įvairaus dydžio vazonų, žemių, sėklų, ankstyvą pavasarį jas pasėjo – ir visos sudygo, pavyko nuo pirmųjų metų, ir tai tęsiasi jau trečią sezoną. Norint kažką užauginti balkone, reikia įdėti nemažai rūpesčio ir darbo, bet tai malonu. Nors derliaus nebūna daug, smagu, kad jis užaugintas savomis rankomis – jautiesi lyg mama, besirūpinanti savo vaikais.

Birutei Didienei balkonas – tai poilsio, darbo ir eksperimentų su augalais zona.

Užauga sunkiasvorės ‘Jaučio širdys’

Daugelis entuziastų, daržoves auginančių balkone, jau praeity paliko tą etapą, kai augindavo vien tokius smulkiavaisius pomidoriukus, kaip ‘Vilma’ ar ‘Black cherry’. Nors šioms kompaktiškoms veislėms Birutė liko ištikima, jau dvejus metus ji balkone sugeba užauginti tokių stambiavaisių veislių pomidorus, kaip vadinamieji ‘Jaučio širdis’, ‘Orange’, ‘Mikado’ ir kiek smulkesni ‘Kumato’. Daigus pernai pirko turguje, o šį sezoną iš pernykščių vaisių sėklyčių užsiaugino pati.

Viena balkoninė ‘Jaučio širdis’ svėrė netgi 200 gramų, todėl, kad nenulaužtų viso augalo, teko įdėti į tinklelį. Kadangi vilnietė mėgsta įvairovę, tarp didesnių balkono pomidorų puikuojasi ir dryžuoti oranžiniai ‘Orange’, sultingi ir itin skanūs, taip pat įvairių rūšių juodukai – apvalūs ir slyviniai.

‘Jaučio širdis’ svėrė 200 g, todėl teko įdėti į tinklelį.

Nesubręsta vaisiai – džiaugiasi žiedais

„Aš nė kiek nenusimenu, kad balkone moliūgai ir cukinijos nemezga vaisių, – svarbiausia, kad jie gausiai žydi, – atkreipia dėmesį Birutė. – Balkoną puošia dideli violetiniai baklažanų, ryškiai geltoni cukinijų ir moliūgų žiedai.“

Ir tai dar ne viskas. Kaip jau minėta, įdomiausia, kad pašnekovė cukinijų ir moliūgų žiedus naudoja maistui, tik iš jų vidaus iškerpa piesteles, kurios gadintų skonį. Anot vilnietės, įdaryti moliūgų ir cukinijų žiedai – skanu, greita ir labai maistinga.

Įdaryti cukinijų žiedus galima įvairiai – varške, mėsa, ryžiais. Pašnekovei ypač skanūs įdaryti varške su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis (bazilikais, krapais, raudonėliais ar petražolėmis). Įdarytą cukinijos žiedą pamirkius plaktame kiaušinyje ir pavoliojus krakmole, reikia apkepti aliejuje po 1 min. iš abiejų pusių. Cukinijų žiedai skanūs ir karšti, ir šalti, gali būti tinkama užkandėlė prie baltojo vyno.

Ne prastesnio skonio ir įdaryti moliūgų žiedai: jiems tinka ryžiai ir mėsa, ypač patiks – įdaryti varške „Rikota“ ir žalumynais.

Įdaryti ir kepti cukinijų žiedai.

Kaipgi be agurkų ir prieskonių?

Dideliame B. Didienės balkone užtenka vietos ir hibridiniams savidulkiams, trumpavaisiams agurkams ‘Karen’ ir ‘Patty’, cukriniams žirniams, įvairiems prieskoniams – bazilikams, krapams, petražolėms, šalavijams, aitriosioms paprikoms.

Galima dar stabtelėti ties kiek rečiau vartojamais prieskoniais – mairūnais. Birutė šiuos universalius prieskonius naudoja mėsai, žuviai, kiaušinienei, sriuboms gardinti, padažams ruošti. Jų užtenka ir pasidžiovinti, o šaldyti nepasiteisino. Kadangi mairūnai daugiamečiai, rudenį iš balkono keliauja į kambarį ir žiemoja ant palangės.

Gardūs buvo cukriniai žirniai. 

Serenčiai – ypač graži gėlė, nereikalaujanti ypatingos priežiūros, bet jaukiai ir ilgai puošianti balkoną ir teikianti naudos, atbaidanti įvairius kenkėjus skleidžiamu aštriu aromatu.

 

Birutės DIDIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2025/08/20

Specializuota gyvulininkystės paroda... be galvijų?!

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Verslo ir socialinės partnerystės centras vėl pakvietė visus, besidominčius šiuolaikinės gyvulininkystės pažanga, arba dalyvauti, arba tik atvykti pasižvalgyti specializuotoje pa...
2025/08/20

Darbas, kuris prisitaiko prie gyvenimo: kaip „Iki“ lanksčiai sprendžia studentų ir tėvų poreikius

Ruošiesi studijuoti ir reikia užsidirbti? Augini vaikus ir ieškai darbo, kuris leistų suderinti šeimos ir profesinio gyvenimo poreikius? Prekybos tinklas „Iki“ jau daug metų įrodo, kad jo siūlomi darbo sprendimai &...
2025/08/20

Teismas imasi kailinių žvėrelių ūkių ieškinio prieš valstybę dėl 113 mln. eurų žalos atlyginimo

Teismas ketvirtadienį pradės nagrinėti bylą dėl 113 mln. eurų žalos atlyginimo pusšimčiui kailinių žvėrelių ūkių, kurie iki 2027 metų privalo nutraukti veiklą.
2025/08/20

Valstybės kontrolė: eilės pas gydytojus prieštarauja žmonių interesams – reikia daugiau pastangų

Valstybės kontrolės atliktas vertinimas „Asmens sveikatos priežiūros paslaugų laukimo eilių mažinimas“ rodo, kad asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas negerėja, nors jau imtasi veiksmų, mažinančių eiles pas gydytojus. Pasak...
2025/08/19

Mažųjų svarstymai nenuimto derliaus galulaukėse

Praėjusį trečiadienį šalyje paskelbta valstybės lygmens ekstremalioji situacija žemės ūkyje dėl liūčių padarytų nuostolių žemdirbių derliui. Taip sutapo, kad tądien drauge su Kupiškio r. savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir ben...
2025/08/19

Didžiuotis praeitimi skatina išlikusi dvarų kultūra

Šilalė („Šilalės artojas“). Kuo toliau, tuo labiau Lietuvoje atgimsta susidomėjimą gyventojams ir mūsų šalies svečiams kelianti dvarų kultūra, o kartu su ja – ir šimtmečiais formavęsis dvarų kulin...
2025/08/19

Tyrimas: darnių maisto prekių idėjai pritariama, o jų kainai – ne

Rinkdamiesi maisto produktus vis daugiau žmonių atkreipia dėmesį ne tik į jų skonį, bet ir į poveikį aplinkai. Vis dėlto Vilniaus universiteto (VU) Kauno fakulteto marketingo ir pardavimų vadybos magistrantūros programos absolventės Evelinos ...
2025/08/19

Šią vasarą vidutinė didmeninė elektros energijos kaina mažiausia per pastaruosius penkerius metus ir dvigubai mažesnė nei pernai

Išaugusi nacionalinė generacija bei pigios elektros importas iš Skandinavijos lėmė tai, kad šią vasarą vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Nord Pool biržoje yra žemiausia per pastaruosius penkerius metus ir sudaro 0,05...