Susikūrė poilsio oazę
„Nemažai moterų, gyvenančių mieste, daugiabutyje, daug dirbančių kompiuteriu, svajoja panardinti rankas į žemę ir pajausti didelį malonumą, atsipalaidavimą, – pastebi B. Didienė. – Meilę augalams jaučiu nuo vaikystės, užaugau nuosavame name, kur šalia buvo ir sodas, ir daržas. Dabar žemės neturiu, todėl susikūriau poilsio oazę balkone.“
Nusipirkusi įvairaus dydžio vazonų, žemių, sėklų, ankstyvą pavasarį jas pasėjo – ir visos sudygo, pavyko nuo pirmųjų metų, ir tai tęsiasi jau trečią sezoną. Norint kažką užauginti balkone, reikia įdėti nemažai rūpesčio ir darbo, bet tai malonu. Nors derliaus nebūna daug, smagu, kad jis užaugintas savomis rankomis – jautiesi lyg mama, besirūpinanti savo vaikais.
Užauga sunkiasvorės ‘Jaučio širdys’
Daugelis entuziastų, daržoves auginančių balkone, jau praeity paliko tą etapą, kai augindavo vien tokius smulkiavaisius pomidoriukus, kaip ‘Vilma’ ar ‘Black cherry’. Nors šioms kompaktiškoms veislėms Birutė liko ištikima, jau dvejus metus ji balkone sugeba užauginti tokių stambiavaisių veislių pomidorus, kaip vadinamieji ‘Jaučio širdis’, ‘Orange’, ‘Mikado’ ir kiek smulkesni ‘Kumato’. Daigus pernai pirko turguje, o šį sezoną iš pernykščių vaisių sėklyčių užsiaugino pati.
Viena balkoninė ‘Jaučio širdis’ svėrė netgi 200 gramų, todėl, kad nenulaužtų viso augalo, teko įdėti į tinklelį. Kadangi vilnietė mėgsta įvairovę, tarp didesnių balkono pomidorų puikuojasi ir dryžuoti oranžiniai ‘Orange’, sultingi ir itin skanūs, taip pat įvairių rūšių juodukai – apvalūs ir slyviniai.
Nesubręsta vaisiai – džiaugiasi žiedais
„Aš nė kiek nenusimenu, kad balkone moliūgai ir cukinijos nemezga vaisių, – svarbiausia, kad jie gausiai žydi, – atkreipia dėmesį Birutė. – Balkoną puošia dideli violetiniai baklažanų, ryškiai geltoni cukinijų ir moliūgų žiedai.“
Ir tai dar ne viskas. Kaip jau minėta, įdomiausia, kad pašnekovė cukinijų ir moliūgų žiedus naudoja maistui, tik iš jų vidaus iškerpa piesteles, kurios gadintų skonį. Anot vilnietės, įdaryti moliūgų ir cukinijų žiedai – skanu, greita ir labai maistinga.
Įdaryti cukinijų žiedus galima įvairiai – varške, mėsa, ryžiais. Pašnekovei ypač skanūs įdaryti varške su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis (bazilikais, krapais, raudonėliais ar petražolėmis). Įdarytą cukinijos žiedą pamirkius plaktame kiaušinyje ir pavoliojus krakmole, reikia apkepti aliejuje po 1 min. iš abiejų pusių. Cukinijų žiedai skanūs ir karšti, ir šalti, gali būti tinkama užkandėlė prie baltojo vyno.
Ne prastesnio skonio ir įdaryti moliūgų žiedai: jiems tinka ryžiai ir mėsa, ypač patiks – įdaryti varške „Rikota“ ir žalumynais.
Kaipgi be agurkų ir prieskonių?
Dideliame B. Didienės balkone užtenka vietos ir hibridiniams savidulkiams, trumpavaisiams agurkams ‘Karen’ ir ‘Patty’, cukriniams žirniams, įvairiems prieskoniams – bazilikams, krapams, petražolėms, šalavijams, aitriosioms paprikoms.
Galima dar stabtelėti ties kiek rečiau vartojamais prieskoniais – mairūnais. Birutė šiuos universalius prieskonius naudoja mėsai, žuviai, kiaušinienei, sriuboms gardinti, padažams ruošti. Jų užtenka ir pasidžiovinti, o šaldyti nepasiteisino. Kadangi mairūnai daugiamečiai, rudenį iš balkono keliauja į kambarį ir žiemoja ant palangės.
Serenčiai – ypač graži gėlė, nereikalaujanti ypatingos priežiūros, bet jaukiai ir ilgai puošianti balkoną ir teikianti naudos, atbaidanti įvairius kenkėjus skleidžiamu aštriu aromatu.
Birutės DIDIENĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.