Kaunas -10,9 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 16 Vas 2025
Kaunas -10,9 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 16 Vas 2025

Valstybinėje miškų tarnyboje vyko pomidorų degustacija

2023/09/17


Rugsėjo 13 dieną Valstybinėje miškų tarnyboje (VMT) vyko pomidorų degustacija. Buvo pristatyta 40 pomidorų veislių, iš kurių – ir keletas lietuviškų, įrašytų į Nacionalinį genetinių išteklių sąrašą.

Valstybinė miškų tarnyba yra įpareigota rūpintis ne tik miškais, tačiau ir Lietuvos nacionaliniais genetiniais ištekliais, tarp kurių yra ir sodo bei daržo augalai. Pomidorų veislių pristatymą surengė Valstybinės miškų tarnybos Miško genetinių išteklių skyriaus specialistai.

Buvo degustuojama 40 veislių pomidorai. Visi jie buvo užauginti skyriaus darbuotojų. Kiekvienos veislės pomidorai skyrėsi nuo kitų savo forma, dydžiu, spalva ar skonio savybėmis.

Augalų nacionalinių genetinių išteklių statusas suteiktas 28 lietuviškoms pomidorų veislėms. Valgomasis pomidoras (lot. Solanum lycopersicum L.) kilęs iš Pietų Amerikos, priskiriamas bulvinių šeimos augalams. Europoje pomidorai pirmiausiai paplito Ispanijoje ir Portugalijoje. Lietuvoje pomidorai plačiau pradėti auginti tik po Pirmojo pasaulinio karo. Šiuo metu tai ketvirta populiariausia prekybos centruose parduodama šviežia daržovė po bulvių, salotų ir svogūnų. Tai tikras supermaistas, kuriame gausu maistinių medžiagų, turinčių teigiamą poveikį visoms mūsų organizmo sistemoms. Pomidoruose yra 5-9% sausųjų medžiagų, tarp jų 3–7 % cukrų, iki 1 % obuolių ir citrinos rūgšties, baltymų, vitaminų B1, B2, B3, PP, provitamino A, geležies, kalio, jodo ir kitų medžiagų, kurios padidina organizmo atsparumą daugeliui ligų. Žinoma vertingųjų medžiagų kiekiai gali skirtis priklausomai nuo pomidorų veislės bei auginimo sąlygų.

Lietuvos mokslininkų sukurtos pomidorų veislės ir hibridai pasižymi geromis ūkinėmis ir biologinėmis savybėmis, augalai derlingi, atsparūs ligoms, tolerantiški žemai temperatūrai, vaisiai yra įvairaus skonio ir formos.

Iš jų reikėtų pažymėti veisles: ‘Aušriai’, kuri išsiskiria ne tik spalva – neprinokę vaisiai baltos spalvos, bet yra ankstyva ir ilgai dera, ‘Svara’ – kekėje užaugina daug vaisių, tolerantiški žemai temperatūrai, derlingi ir atsparūs ligoms. Turintiems aukštus šiltnamius, rekomenduotume rinktis aukštaūges veisles ‘Rutuliai’, ‘Skariai’, ir ‘Milžinai’. Neturintiems šiltnamių, siūlome rinktis pomidorų veisles ‘Laukiai’, ‘Balčiai’ ir ‘Slapukai’, kurių ne tik skanūs vaisiai, bet ir tinkami auginti lauke. Tolerantiškumu žemoms temperatūroms ir jų svyravimams pasižymi ir veislės ‘Ryčiai’, ‘Vytėnų didieji’, ‘Neris’ ir ‘Viltis 2’. Taikant pažangiausius selekcijos metodus, sukurti hibridai ‘Pirmutis’ ir ‘Sveikutis’ yra ypač atsparūs rudajai lapų dėmėtligei ir tabako mozaikos virusui.

Jei planuojate pasirūpinti atsargomis žiemai ir norite pasiruošti atsargas vienu metu, siūlytume sodinti determinantines valgomųjų pomidorų veisles, paprastai tariant tai pomidorų veislės, kurios nereikalauja ypatingos priežiūros (genėjimo), užauga iki tam tikro aukščio ir vienu metu sužydi, bei vienu metu sunokina pomidorus, o po to nunyksta. Šio tipo veislėms galime priskirti veislę ‘Ainiai’. Tačiau norint skinti pomidorus visą sezoną ir pomidorų derliumi mėgautis ilgai, būtina rinktis indeterminantines pomidorų veisles.

Pažymėtinai tai, kad praėjusiais metais 10 valgomojo pomidoro nacionalinių genetinių išteklių statusą turinčių veislių, buvo perduota ilgalaikiam saugojimui į Svalbardo sėklų saugyklą Norvegijoje. Perduotos valgomojo pomidoro veislės pasižymi išskirtinėmis savo skonio, išvaizdos, atsparumu ligoms, bei kitomis specifinėmis savybėmis, kurios būdingos būtent joms.

Valstybinė miškų tarnyba įgyvendina valstybės politiką gamtos išteklių (miškų, augalų nacionalinių genetinių išteklių) valdymo srityje.

 

VMT informacija

Dalintis