Žalieji kubeliai
„Ką turit, tą ir galit dėti pagal skonį. Česnakų žiedkočiai labiausiai tinka su krapais, nes vieni žiedkočiai per aštrūs. Jų galima įmaišyti ir į kitus žalumynus“, – patarė moteris.
Moteris gėrybių pasigamina iš to, ką pati užsiaugina. „Ką turiu, tą ir dedu. Šiemet jau užšaldžiau prieskonių mišinio iš svogūnų laiškų, krapų, rukolos, špinatų ir gelsvės. Pirmiausia visus žalumynus nuplaunu, nusausinu, supjaustau, o paskui susmulkinu elektriniu smulkintuvu. Truputį pasūdau, nes be druskos nebus jokio skonio. Gautą žalią tyrelę sumaišau su kambario temperatūros sviestu ir sudedu į ledukų šaldymui skirtas formeles. Kiti galbūt įpila aliejaus, bet su juo kubeliai nesušąla“, – patirtimi dalijosi pašnekovė.
Kubeliuose užšaldytus žalumynus vėliau galima atsargiai išimti peiliu ir sudėti į sandarią, šaldyti skirtą dėžutę ar stiklainiuką. Tokį kubelį bet kada patogu išsiimti.
„Tai bus puikus naminis prieskonis, tinkantis virtoms bulvėms, makaronams, sriubai pagardinti. Net koldūnus verdant, galima įmesti kubelį į vandenį ir patiekalas bus daug skanesnis“, – pasakojo daržininkė.
Vida džiaugėsi gausiu prieskoninių žalumynų derliumi. Teigė, anksti pasėjusi, dar prieš paskutinį pavasarinį sniegą, o kai atšilo, labai greitai viskas sudygo ir sužaliavo.
Šaldo ir uogas
Moteris kubeliais jau užsišaldė ir šiųmetinių braškių su žemuogėmis.
„Nuskintas uogas reikia susmulkinti elektriniu smulkintuvu, įberti šiek tiek cukraus, o gautą masę supilstyti į norimas formeles ir užšaldyti. Jei formelių neturite daug, šaldytus uogų kubelius reikia sudėti į dėžutę ir sandariai uždaryti. Tokį uogų kubelį galima įmesti į sulą, kokteilį ar paprastą vandenį – turėsite gaivų gėrimą karštai vasaros dienai. Taip šaldyti tinka bet kurios uogos“, – patarimų negailėjo V. Plytnykienė.
Paskutinis, dar vienas gardus užšaldytas vasaros skonis – rabarbarai su medumi. Rabarbarus Vida nuvalo, supjausto mažais gabalėliais ir sutrina elektriniu smulkintuvu. Po to dedamas medaus, masė išmaišoma ir sudedama į šaldyti skirtas formeles.
„Puikus gėrimas, į vandens ąsotį įmetus raudonąjį ir žaliąjį kubelį – pajusite salsvą braškių aromatą ir rabarbarų rūgštelės gaivą su medumi“ – sakė šeimininkė.
Pasak Vidos, vasarą galima užšaldyti braškių, mėtų lapelių, citrinos griežinėlių. Tik tada jau reikėtų viską užpilti vandeniu ir „pašauti“ į šaldiklį. Jei nori vasarą turėti gaivaus gėrimo, atsilauži tokio vaisinio ledo gabalą ir įmeti į ąsotį su vandeniu – gražu ir skanu.
Vidos PLYTNYKIENĖS ir autorės nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.
UAB „Ūkininko patarėjas“
Įmonės kodas 133122411
PVM mokėtojo kodas LT331224113
Ats. sąsk. nr. LT154010042500061234,
LUMINOR bankas
Gedimino g. 27, LT-44319 Kaunas
Tel. (8-37) 225 300
El. paštas: referente@ukininkopatarejas.lt
Duomenys apie UAB „Ūkininko patarėjas“ kaupiami ir saugomi LR Juridinių asmenų registre
© 2022 - UAB „Ūkininko patarėjas” | Visos teisės saugomos