Ashburn +23,8 °C Debesuota
Trečiadienis, 24 Lie 2024
Ashburn +23,8 °C Debesuota
Trečiadienis, 24 Lie 2024

Asta RAICEVIČIENĖ
„Rasų“ korespondentė
 

Vasaros vitaminai užšaldyti kubeliuose

2024/06/12


Alytaus rajone gyvenanti Vida Plytnykienė jau pirmosiomis vasaros dienomis skuba pasigaminti prieskoninių žolelių mišinių, tiksliau – vitaminų iš savo daržo, kuriuos užsišaldo kubeliuose. Vida dalinasi labiausiai mėgstamais ir išbandytais receptais.

Žalieji kubeliai

„Ką turit, tą ir galit dėti pagal skonį. Česnakų žiedkočiai labiausiai tinka su krapais, nes vieni žiedkočiai per aštrūs. Jų galima įmaišyti ir į kitus žalumynus“, – patarė moteris.

Moteris gėrybių pasigamina iš to, ką pati užsiaugina. „Ką turiu, tą ir dedu. Šiemet jau užšaldžiau prieskonių mišinio iš svogūnų laiškų, krapų, rukolos, špinatų ir gelsvės. Pirmiausia visus žalumynus nuplaunu, nusausinu, supjaustau, o paskui susmulkinu elektriniu smulkintuvu. Truputį pasūdau, nes be druskos nebus jokio skonio. Gautą žalią tyrelę sumaišau su kambario temperatūros sviestu ir sudedu į ledukų šaldymui skirtas formeles. Kiti galbūt įpila aliejaus, bet su juo kubeliai nesušąla“, – patirtimi dalijosi pašnekovė.

šaldyti prieskoniai
Žalieji pagardai tinka daugeliui patiekalų.

Kubeliuose užšaldytus žalumynus vėliau galima atsargiai išimti peiliu ir sudėti į sandarią, šaldyti skirtą dėžutę ar stiklainiuką. Tokį kubelį bet kada patogu išsiimti.

„Tai bus puikus naminis prieskonis, tinkantis virtoms bulvėms, makaronams, sriubai pagardinti. Net koldūnus verdant, galima įmesti kubelį į vandenį ir patiekalas bus daug skanesnis“, – pasakojo daržininkė.

Vida džiaugėsi gausiu prieskoninių žalumynų derliumi. Teigė, anksti pasėjusi, dar prieš paskutinį pavasarinį sniegą, o kai atšilo, labai greitai viskas sudygo ir sužaliavo.

Vida Plytnikienė kubeliuose užšaldo ir ankstyvųjų pavasario žalėsių.

Šaldo ir uogas

Moteris kubeliais jau užsišaldė ir šiųmetinių braškių su žemuogėmis.

„Nuskintas uogas reikia susmulkinti elektriniu smulkintuvu, įberti šiek tiek cukraus, o gautą masę supilstyti į norimas formeles ir užšaldyti. Jei formelių neturite daug, šaldytus uogų kubelius reikia sudėti į dėžutę ir sandariai uždaryti. Tokį uogų kubelį galima įmesti į sulą, kokteilį ar paprastą vandenį – turėsite gaivų gėrimą karštai vasaros dienai. Taip šaldyti tinka bet kurios uogos“, – patarimų negailėjo V. Plytnykienė.

šaldytos braškės
Į šaldytus kubelius pateko ir braškės.    

Paskutinis, dar vienas gardus užšaldytas vasaros skonis – rabarbarai su medumi. Rabarbarus Vida nuvalo, supjausto mažais gabalėliais ir sutrina elektriniu smulkintuvu. Po to dedamas medaus, masė išmaišoma ir sudedama į šaldyti skirtas formeles.

„Puikus gėrimas, į vandens ąsotį įmetus raudonąjį ir žaliąjį kubelį – pajusite salsvą braškių aromatą ir rabarbarų rūgštelės gaivą su medumi“ – sakė šeimininkė.

Pasak Vidos, vasarą galima užšaldyti braškių, mėtų lapelių, citrinos griežinėlių. Tik tada jau reikėtų viską užpilti vandeniu ir „pašauti“ į šaldiklį. Jei nori vasarą turėti gaivaus gėrimo, atsilauži tokio vaisinio ledo gabalą ir įmeti į ąsotį su vandeniu – gražu ir skanu.

šaldyti rabarbarai
Užšaldyti rabarbarai su medumi.     

 

Vidos PLYTNYKIENĖS ir autorės nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis