„Tik ką išsuktas medus būna skystas, vėliau gana greitai sutirštėja ir kristalizuojasi arba, kitaip sakant, susicukruoja. Medaus paviršiuje matomas susidaręs baltas gliukozės sluoksnis – būtent ir yra geros kokybės medaus požymis. Pavasarinį medų Lietuvoje bitės pradeda rinkti tik balandžio–gegužės mėnesiais, tad žiemos laiku nebent lipčiaus medus gali būti skystas ir būtent taip turi būti nurodyta medaus etiketėje, kitais atvejais kokybiškas medus turėtų būti jau sukietėjęs. Lipčiaus medus – išskirtinė medaus rūšis, bičių gaminama ne iš nektaro, kaip įprastas medus, o iš augalo sulčių“, – paaiškino Vaida Devėnaitė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto ir veterinarijos politikos departamento Gyvūninių produktų skyriaus vyriausioji specialistė.
Kokybiškas medus, jei jis pirktas žiemą ar rudenį, jau neturi būti skystas. Priešingu atveju, tai gali būti pašildytas aukštoje temperatūroje pernykštis medus. Šio proceso metu maistinė produkto vertė stipriai pakinta ir medus praranda savo vertingąsias savybes.
„Pasitikrinti, ar medus kokybiškas, nesudėtinga ir patiems. Pirmiausia visada patariame pasidomėti medaus kilme, kuri privalo būti nurodyta medaus ženklinimo etiketėje, be kita ko, visada verta atkreipti dėmesį į medaus spalvą, konsistenciją ir netgi kvapą. Žiūrėti, kad medus nebūtų suputojęs, mat jo masėje esantys burbuliukai ar rūgštokas skonis rodo tai, kad medus galimai surūgęs. Susisluoksniavęs medus taip pat gali rodyti, kad jo kokybė ne pati geriausia. Norintiems aukščiausios kokybės medaus rekomenduojame pirkti iš bitininkų, kurie medų ženklina etiketėmis bei savikontrolės tikslais atlieka medaus kokybės parametrų laboratorinius tyrimus ir jais viešai dalinasi“, – patikino VMVT atstovė.
Prekybos lentynose vartotojai gali rasti ir įvairiausių medaus skonio mišinių. Toks mišinys neretai dėl patrauklesnės kainos vartotojui padaromas iš kelių šalių gamintojų medaus. Tad vartotojai, rinkdamiesi norimos kokybės medų, turėtų įsiminti šias reikšmes etiketėje:
Tokie medaus mišiniai yra technologiškai apdoroti (šildyti, maišyti, homogenizuoti), todėl tai gali turėti įtakos šio produkto kokybei, skoninėms savybėms, konsistencijai. Pastebima, kad įvežtinis medus ir jo mišiniai visuomet būna skystesni.
VMVT, tikrindama, ar tiekiamas rinkai medus atitinka teisės aktų reikalavimus, iš rinkos ir medaus gamintojų periodiškai atrenka medaus mėginius dėl sudėties ir kokybės kriterijų, taip pat medaus mėginius atrenka gavusi pranešimus apie medų iš kitų ES kompetentingų institucijų arba reaguodama į gautus pranešimus iš vartotojų.
Planinės kontrolės metu atrinktuose mėginiuose 2024 m. dėl medaus sudėties ir kokybės kriterijų neatitikimų nebuvo nustatyta. Tačiau praėjusiais metais buvo gautas pranešimas dėl galimai klastojamo medaus prekybos. Atlikus tyrimą nustatyta, kad pranešime nurodytas medus neatitinka autentiškam medui keliamų reikalavimų, todėl prekybos subjektas buvo įpareigotas pašalinti produkciją iš rinkos.
VMVT informacija