Ashburn +24,3 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 16 Bir 2024
Ashburn +24,3 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 16 Bir 2024

VMVT: nauji reikalavimai brandintai mėsai įsigalios jau nuo šio rudens

2024/05/09


Lietuvoje yra nemažai mėsos gamintojų, kurie į rinką tiekia brandintą mėsą. Nepaisant to, iki šiol šios kategorijos mėsos produktams nebuvo nustatytų bendrų reikalavimų. Gamintojai turėjo įdiegti ir pritaikyti brandinimo procesą, remdamiesi kitų šalių patirtimi ar kita prieinama informacija. Europos Komisija pavirtino reikalavimus, kuriuos nuo 2024 metų lapkričio 9 dienos turės taikyti visos įmonės, gaminančiose brandintą mėsą.

Didžiausia riziką kelią mikrobiologiniai pavojai, tai verotoksiną gaminančios bakterijos Escherichia coli (STEC) bei kitos sveikatai pavojingos bakterijos: Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, enterotoksigeninė Yersinia spp., Campylobacter spp. ir Clostridium spp. Taip pat tai pelėsiai, tokie kaip Aspergillus spp. ir Penicillium spp., galintys gaminti mikotoksinus, kai sąlygos tam yra palankios. Mikrobiologinės taršos galima išvengti laikantis atitinkamų reikalavimų.

Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) pateiktoje mokslinėje nuomonėje dėl brandintos mėsos mikrobiologinių pavojų teigiama, kad brandinta mėsa nekelia didesnio pavojaus visuomenės sveikatai nei šviežia mėsa, jei paisoma tam tikrų reikalavimų. Į EFSA išvadas atsižvelgdama Europos Komisija priėmė deleguotąjį reglamentą (ES) 2024/1141, kuriame nustatė mėsos brandinimo reikalavimus ir specialiąsias priemones mėsos brandinimui.

Detalesnę informaciją apie mėsos brandinimui taikomus reikalavimus ir specialiąsias priemones galite rasti VMVT interneto svetainės puslapyje.

Mėsos pusgaminiams, kurie bus sausai brandinami, taikomi tokie patys reikalavimai kaip ir mėsos brandinimui.

brandinta mėsa

 

VMVT informacija

Asociatyvi 123rf nuotr.

Dalintis
Verslas