Ashburn +12,8 °C Debesuota
Antradienis, 28 Kov 2023
Ashburn +12,8 °C Debesuota
Antradienis, 28 Kov 2023

VMVT parengė gaires, kaip viešojo maitinimo įstaigoms gaminti saugesnį maistą

2023/02/09


Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė rekomendacines gaires, kurios padės maitinimo paslaugas teikiančioms įmonėms kontroliuoti akrilamidų – žalingų sveikatai junginių – kiekį maiste.

Šie junginiai susidaro aukštesnėje nei 120 °C temperatūroje (gruzdinant, skrudinant ar kepant krosnyje, grilyje) ruošiant amino rūgščių (asparagino) ir cukrų turinčius produktus, tokius kaip bulvės, grūdų produktai, kava, kavos pakaitalai. Lietuvoje ir užsienyje atliktais tyrimais nustatyta, kad didžiausi šios medžiagos kiekiai susidaro bulvių traškučiuose, gruzdintose bulvytėse, sausainiuose, tirpioje kavoje ir stipriai skrudintose kavos pupelėse. Akrilamido taip pat aptinkama vafliuose, trapučiuose ir kituose miltinės konditerijos gaminiuose, sausuose pusryčiuose, duonoje, perdirbtuose grūdiniuose produktuose kūdikiams ir mažiems vaikams.

Nuo 2018 metų taikomas Europos Sąjungos Reglamentas 2017/2158, kuriame nustatomos akrilamido kiekio mažinimo priemonės. Teisės akte numatyta, kad rizikingų produktų gamintojai privalo nuolat stebėti akrilamido kiekius, atrinkti mėginius ir analizuoti tyrimų rezultatus, o nustačius didesnius nei leistini kiekius, taikyti reglamente nurodytas akrilamido mažinimo priemones. Maitinimo paslaugas tiekiančių įmonių personalas privalo žinoti kaip ruošti maistą, jog jame nesusidarytų kenksmingos medžiagos ir vartotojai gautų kuo saugesnį maistą. Tai apima ir žinias, kaip pasirinkti tinkamas žaliavas, įvertinti kokioje temperatūroje, bei per kokį laiką reikia apdoroti maistą ir pan.

„Ruošiant kai kuriuos, dažnai krakmolingus produktus, akrilamido susidarymo išvengti beveik neįmanoma, tačiau jo atsiradimo kiekį galima sumažinti gaminant atsargiau ir atsakingiau. Pastebime, kad kavinių, restoranų kitų įstaigų virtuvėse personalo kaita yra gana didelė, todėl mūsų parengtos gairės, gali tapti puikia prevencine priemone, kurioje yra ir spalviniai pavyzdžiai, kaip vizualiai įvertinti ar maisto produkte gali būti akrilamidų. Šios gairės skirtos praktiniam naudojimui įmonėse, kuriose gaminami tokie rizikingi produktai, todėl tikimės, kad jos prisidės prie sveikesnio ir saugesnio maisto tiekimo, o vartotojams taip pat bus naudinga žinoti, kaip vizualiai galima įvertinti maisto kokybę bei restorane paprašyti sveikiau pagaminto patiekalo“, – pasakoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė – valstybinė maisto produktų inspektorė Miglė Navašinskaitė.

VMVT specialistai pataria, kad siekiant sumažinti akrilamido kiekius maiste bulves, duoną, konditerijos gaminius turėtų kepti kiek įmanoma žemesnėje temperatūroje. Taigi norint išvengti šio kancerogeno, reikėtų kuo dažniau valgyti garuose virtus ar troškintus patiekalus, tačiau jei vis dėlto planuojama kepti – svarbu gaminamų produktų neperkepti, t.y. nelaukti, kol apskrus ar paruduos. Pavyzdžiui, bulves reikėtų kepti, kol pagels, o skrudinti ne aukštesnėje kaip 175 °C temperatūroje. Taip pat akrilamidų kiekį sumažinti galima ir prieš gruzdinant bulvytes jas pamirkant šaltame vandenyje (tuomet nupilti ir perplauti švariu vandeniu), ar tiesiog jas nublanširavus. Taip bus pašalinamas perteklinis cukraus kiekis produkte, kuris turėtų įtakos akrilamido atsiradimui.

Specialūs patarimai viešojo maitinimo įmonėms, kaip gaminti su kiek mažesniu akrilamido kiekiu, VMVT gairėse

 

VMVT pranešimas

123rf nuotrauka

Dalintis

2023/03/28

Zanavykai dalijosi kiaušinių marginimo paslaptimis

Artėjant šv. Velykoms, Zanavykų muziejus jau 11-ąjį kartą pakvietė į Tradicinių margučių margintojų šventę. Čia amatininkai iš įvairių Sūduvos kampelių dalinosi marginimo paslaptimis.
2023/03/28

Planuojami 2023 metų paukščių monitoringo stebėjimai

Šiais metais sukanka 30 metų, kai Lietuvos ornitologų draugija (LOD) vykdo paukščių populiacijų gausos stebėseną. Šią prasmingą ir reikalingą visuomeninę mokslinę veiklą grupelė entuziastų pradėjo dar 1994 m. Mokslinį-taikomąj...
2023/03/28

Mažėja vaistais apsinuodijusių žmonių skaičius

Kiekvieną iš mūsų kasdieniame gyvenime supa daugybė cheminių medžiagų: tai – buitinės chemijos, valymo priemonės, skalbikliai, pesticidai, trąšos, kosmetika, vaistai, maisto papildai ir vitaminai. Neatsargiai vartojamos &scaron...
2023/03/28

Susipažinkite, kaip ministerija siūlo paskirstyti 8 mln. Eur paramą pieno gamintojams

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) parengė taisyklių projektą, kaip iš valstybės biudžeto paskirstyti papildomą 8 mln. Eur paramą pieno gamintojams, ypač nukritus žalio pieno supirkimo kainoms.
2023/03/28

Smulkusis verslas kritikuoja idėją verslo liudijimą išduoti 30-čiai dienų

Vilnius, kovo 28 d. (BNS). Finansų ministerijai siūlant griežtinti verslo liudijimų išdavimą ir nustatyti jo galiojimo laiką 30 dienų iš eilės, smulkusis verslas tokią idėją kritikuoja, tuo metu parlamentarų vertinimai skiriasi &ndas...
2023/03/28

Teritorijos, kuriose turi būti laikomasi GAAB ir Valdymo reikalavimų

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) atkreipia dėmesį, kad jau yra galimybė pasitikinti, ar jums bus taikomi geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) bei žemės ūkio veiklos valdymo reikalavimai (VR).
2023/03/28

Seimas pritarė Prezidento siūlymui atleisti Ž. Bartkų iš STT direktoriaus pareigų

Seimas, atsižvelgdamas į Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos dekretą, nusprendė pritarti Žydrūno Bartkaus atleidimui iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pareigų, pasibaigus kadencijai.
2023/03/28

Draugiški gamtai, klausai ir šuniui, bet nemieli Lietuvos aplinkos apsaugos biurokratams

Žurnalo „Medžioklė“ redaktorė Linda DOMBROVSKA. – Duslintuvai ne tik Latvijoje ir Estijoje, bet ir kitur pasaulyje, Europoje yra tikras mados klyksmas. Jie vis dažniau naudojami ne dėl to, kad stilingai atrodo ant vamzdžio, o tod...
2023/03/28

Kodėl jau šį pavasarį verta naudoti išmaniąją ūkininkavimo sistemą GEOFACE?

Lietuvoje populiarėja lietuviška išmaniojo ūkininkavimo sistema GEOFACE, skirta augalininkystės ūkių valdymui. 2019 metais pradėta diegti sistema neatpažįstamai patobulėjo, o klientai ją vertina dėl valdymo paprastumo ir patogaus dar...