Pagrindiniai pokyčiai, susiję su terminio apdorojimo metodais. Iki 2024 spalio 30 d. buvo leidžiama eksportuoti iš I zonos be terminio apdorojimo, o iš II ir III zonų – su +80 °C apdorojimu (tai yra „C” apdorojimo būdu). Nuo 2024 m. lapkričio 1 d. II zonai apdorojimo temperatūra sumažinta iki +70 °C (tai yra „D” apdorojimo būdu). Jei produkcija iš atitinkamos II zonos išvežama perdirbti į laisvą nuo AKM zoną, ji vis tiek turi būti apdorojama pagal II zonos reikalavimus. Lietuva šiuo metu priklauso I ir II zonai, tačiau situacija nuolat keičiasi.
„Jei skerdykla, išpjaustymo įmonė ar mėsos produktų perdirbimo įmonė yra AKM ribojimų zonoje, gaminiui turi būti taikomas atitinkama terminio apdorojimo būdas, kad jį būtų galima eksportuoti į JK. Jei ūkis gabena kiaules iš I į II zoną jas perdirbti – turi būti taikomi II zonos reikalavimai, jei kiaulių judėjimas ir mėsos perdirbimas vyksta II, zonoje, perdirbimui taip pat galioja II zonos reikalavimai“, – pabrėžė Maisto ir veterinarijos politikos departamento Gyvūninių produktų skyriaus vyriausiasis specialistas Kristijonas Pečiulis.
VMVT informacija
UAB „Ūkininko patarėjas“
Įmonės kodas 133122411
PVM mokėtojo kodas LT331224113
Ats. sąsk. nr. LT154010042500061234,
LUMINOR bankas
Gedimino g. 27, LT-44319 Kaunas
Tel. (8-37) 225 300
El. paštas: referente@ukininkopatarejas.lt
Duomenys apie UAB „Ūkininko patarėjas“ kaupiami ir saugomi LR Juridinių asmenų registre
© 2022 - UAB „Ūkininko patarėjas” | Visos teisės saugomos