Columbus +3,2 °C Debesuota
Antradienis, 4 Kov 2025
Columbus +3,2 °C Debesuota
Antradienis, 4 Kov 2025
Blynai.

Vos keli kasdieniai produktai – net 3 skirtingi blynai: per šias Užgavėnes apkeliaukite pasaulį

2025/03/04


Pamirškite dietas – per Užgavėnes reikia pavalgyti gausiai ir sočiai, kad sėkmė lydėtų visus metus. Čirviniai, mieliniai, bulviniai, lietiniai – lietuviai gali pasigirti tradicinių blynų variantų gausa. Bet gal laikas išmėginti šį tą naujo? „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė dalijasi trimis receptais, kurie dar apniukusį lietuvišką pavasarį nuspalvins naujais skoniais ir mintimis apie atostogas – nuo Europos iki Tolimųjų Rytų.

Ar šiuolaikiniame pasaulyje senosios lietuviškos tradicijos susilaukia mažiau dėmesio? Anaiptol, pastebi „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Pardavimų statistika rodo, kad gyventojai Užgavėnėms įnirtingai ruošiasi ir kepa vieną blynų keptuvę po kitos.

„Matome, kad Užgavėnių savaitę prasideda tikras blynų kepimo vajus – miltų pardavimai šokteli dukart, gausiau nei įprastai perkami miltų mišiniai. Matome, kad net ir tie pirkėjai, kurie patys nenori leisti laiko virtuvėje, aktyviai įsitraukia į Užgavėnių tradicijas. Pavyzdžiui, jau paruoštų blynų pardavimai Užgavėnių savaitę auga daugiau nei triskart. Populiariausi – lietiniai su kumpiu ir sūriu, varške, obuoliais, bet išaugusio dėmesio sulaukia ir nuo seno lietuvių mėgstami žemaičių, bulviniai blynai. Tai tik įrodo, kad nors gyvenimo tempas greitėja, tačiau noras puoselėti senas tradicijas – nemažėja”, – sako G. Kitovė.

Tiems, kurie tradicijas nori pagyvinti su šiek tiek netikėtomis formomis, „Iki“ kulinarijos šefė J. Tamoševičienė kviečia išbandyti tris idėjas. Iš visiškai nebrangių ir lietuviams įprastų ingredientų pavyks iškepti įdomesnius blynus ir nustebinti aplinkinius. Ji primena, kad kepant bet kuriuos blynus, verta nepamiršti ir priedų: šviežių uogų, vaisių, mėgstamos uogienės, medaus, skrudintų migdolų drožlių, jogurto, cinamono ar kitų gardėsių, kurie paprasčiausius blynus pavers nepamirštamais ir privers prieš valgant traukti telefoną nuotraukai.

Neįtikėtinai purūs japoniški suflė blynai

Tarsi minkštučiai valgomi debesėliai – tokius komplimentus šiems japoniškiems blynams žarsto internautai. Prieš kelerius metus jų populiarumas tiesiog išsprogo Japonijoje – gyventojai rikiuodavosi eilėse, kad įsigytų šių burnoje tirpstančių blynų. Mada netruko išpopuliarėti ir pasaulyje.

„Lengvi oriniai blynai išsiskiria ne tik įspūdingu aukščiu, bet ir savo tekstūra. Pajudinus, jie tarsi siūbuoja lėkštėje, todėl šalia puikaus skonio šie blynai apdovanoja dar ir geromis emocijomis. Kad jie pavyktų iš pirmo karto, reikėtų laikytis kelių taisyklių. Visus ingredientus iš anksto išimkite iš šaldytuvo, kad jie būtų kambario temperatūros. Kiaušinių baltymus suplakite iki standumo, tačiau ne per daug. Juos į tešlą įmaišykite labai atsargiai, keptuvę tik vos vos patepkite aliejumi, kepkite ant mažos ugnies ir geriausia – uždengus keptuvę dangčiu“, – pataria J. Tamoševičienė.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 4 didelių kiaušinių, 60 ml pieno, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 šaukštelių citrinos žievelės (neprivaloma), 60 g miltų, ½ šaukštelio kepimo miltelių, 1 šaukštelio baltojo acto (arba citrinos sulčių), 50 g cukraus, neutralaus aliejaus, cukraus pudros ir šviežių uogų.

Gaminame:

  1. Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius. Į trynius supilkite pieną, vanilę, citrinos žievelę ir trumpai suplakite. Tada suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Maišykite tol, kol masė taps vientisa ir neliks sausų miltų.
  2. Į kiaušinių baltymus supilkite actą arba citrinos sultis. Virtuviniu plakikliu plakite, kol masė taps standi ir apvertus dubenį nejudės, pamažu po truputį įmaišant cukrų.
  3. Trečdalį išplaktų baltymų įmaišykite atsargiai mentele įmaišykite į trynių tešlą, kol neliks dryžių. Tą patį padarykite su likusia baltymų mase.
  4. Įkaitinkite didelę nepridegančią keptuvę ant silpnos ugnies ir lengvai patepkite keptuvę aliejumi. Į keptuvę dėkite po šaukštą tešlos, kad gautųsi ne daugiau nei 3 blynai keptuvėje.  Galite naudoti ir konditerinį maišelį. Tuomet ant viršaus dėkite dar tešlos – kad blynai būtų aukšti. Jeigu turite, galite naudoti apskritimus, skirtus maisto gamybai.
  5. Uždenkite keptuvę dangčiu ir leiskite blynams kepti apie 4-5 minutes, kol apatinė pusė taps aukso spalvos. Atsargiai apverskite blynus ir leiskite pakepti dar 4-5 minutes. Skanaus!

Minkštučiai itališki rikotos blynai (su aguonomis!)

Jei jau kepate blynus, tai tikrai nesinori, kad jie būtų kieti ir sunkūs kramtyti. Italai nuo seno žino, kaip kaskart juos iškepti tobulai minkštutėlius ir tirpstančius burnoje. Stabtelkite pieno produktų skyriuje, ir vietoj pieno į krepšelį įsidėkite rikotos sūrio bei pasukų.

„Rikota lemia didelį skirtumą – dėl jos blynai įgyja labiau kreminę tekstūrą, daugiau purumo, jie tiesiog tirpsta burnoje ir yra turtingesnio skonio. O pasukas apskritai labai verta prisiminti kepant, nes jos turi mažai riebalų, tačiau padaro kepinius itin minkštus. Italijoje priimta naudoti sultingas citrinas, kurios suteikia skonio gylio – nors tai gali pasirodyti netikėta, bet rezultatas tikrai pranoks lūkesčius. Ypač, jeigu paskaninsite ir aguonomis“, – sako „Iki“ kulinarijos šefė J. Tamoševičienė

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 250 g rikotos, 175 ml pasukų, 2 kiaušinių, 1 šaukštelio vanilės, 1 puodelio miltų, 4 šaukštų cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1/4 šaukštelio druskos. Neprivalomai: 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių, 1/2 šaukšto šviežiai tarkuotos citrinos žievelės, 1/4 puodelio aguonų.

Gaminame:

  1. Dubenyje sumaišykite rikotos sūrį, pasukas, kiaušinius, vanilę, citrinos sultis bei žievelę.
  2. Atsargiai suberkite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską, aguonas ir maišykite, kol masė susijungs, tačiau nepermaišykite.
  3. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies. Įdėkite sviesto gabalėlį ir palaukite, kol pradės šnypšti. Formuokite blynus (maždaug ½ puodelio porcijomis) iir kepkite, kol kiekviena pusė taps auksinės spalvos.

Net nereikės stovėti prie keptuvės – olandiški „dutch babies“ keksiukų formoje

Norint nustebinti artimuosius originaliu receptu, verta išbandyti populiariuosius „dutch baby“ – ypač purius olandiškus blynus „Dutch baby“. Tikras palengvinimas yra tai, kad pusė darbo juos kepant perleidžiama orkaitei, sako „Iki“ kulinarijos šefė: „Jie atrodo neįtikėtinai efektingai, nors gaminami iš paprasčiausios tešlos, kuriai reikia vos 5 ingredientų. Ji panaši į tradicinių blynų tešlą, tačiau būna skystesnė. Paprastai kepamas vienas didelis blynas, bet turint metalinę keksiukų skardą per pusvalandį paruošite visus 12, o kepant porą skardų iškart pamaitinsite visą būrį“.

Porcijos: 12 blynelių

Gaminimo laikas: 30 min. (15 min. ruošti ir 15 min. kepti)

Reikės: 3 kiaušinių (kambario temperatūros), 1,5 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 75 g kvietinių miltų, 1 žiupsnelio druskos, 160 ml pieno, 3 šaukštų kambario temperatūros sviesto.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C (viršaus ir apačios režimu). Įdėkite groteles ant vidurinės lentynos ir ant jos pastatykite metalinę 12 keksiukų skardą – neriebaluotą ir be popierinių kepimo puodelių. Taip įkaitinsite formą, o tai labai svarbu, kad blyneliai būtų sėkmingi.
  2. Kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų, miltus, druską ir pieną labai gerai sumaišykite – geriausia naudoti rankinį plakiklį ar trintuvą, kad tešla būtų visiškai vientisa ir skysta.
  3. Įkaitinę orkaitę ir keksiukų skardą, atsargiai groteles ištraukite šiek tiek į priekį ir į kiekvieną keksiukų formelę įdėkite maždaug avinžirnio dydžio minkšto sviesto gabalėlį. Nelaukdami, kol jis visiškai ištirps, iš karto supilstykite tešlą į formeles (kiekviena turi būti užpildyta maždaug po pusę ar šiek tiek mažiau).
  4. Viską pašaukite atgal į orkaitę ir kepkite 14–16 min., kol blyneliai iškils, paruduos ir iškeps.
  5. Valgomuoju šaukštu ar nedidele silikonine mentele atsargiai iškelkite blynelius iš keksiukų skardos, pabarstykite cukraus pudra ir patiekite su norimais priedais.

 

„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija

Dalintis