Ashburn +6,0 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 24 Vas 2024
Ashburn +6,0 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 24 Vas 2024

Dalia KARPAVIČIENĖ
ŪP korespondentė
 

Vyndarystės verslas: labiausiai norimas – rabarbarų vynas

2023/12/04


Pakruojo rajone Klovainiuose gyvenantis Dainius Jurgaitis su gyvenimo drauge ir verslo partnere Aušra Šimkute prieš keletą metų kaime nusprendė auginti avietes, vėliau – iš uogų virti uogienes, džemus, dar vėliau – jas liofilizuoti – džiovinti šalčiu, o galiausiai – ir gaminti vyną. Šį pavasarį po netrumpų derinimų ir leidimų gavimo procedūrų D. Jurgaičiui suteikta licencija fermentuotam uogų ir vaisių vynui gaminti.

Ir užaugina, ir perdirba

Pasak D. Jurgaičio, vos ant vienos rankos pirštų galima suskaičiuoti Lietuvos vyndarius, vyną gaminančius būtent iš uogų ir vaisių. Žmonės apskritai nesiryžta užsiimti produkcijos perdirbimu. Užaugina, parduoda – ir tiek rūpesčių.

Prieš kelerius metus, nusprendęs imtis uogininkystės verslo kaime, D. Jurgaitis pasodino laukelį aviečių. Pirmąjį sezoną avietės užėmė 1 ha, kitais metais avietyną praplėtė dar 60 arų. Su gyvenimo drauge bei verslo partnere A. Šimkute uogininkas-verslininkas neilgai trukus sumanė avietes perdirbti, o ne vien parduoti šviežias. „Avietė – jautri uoga. Tik nuskintą, tą pačią dieną turi realizuoti. Bet ne visada tai pavyksta.

Todėl iš likusių aviečių virėme uogienę, džemą. Vėliau įsigijome liofilizatorių, kad galėtume uogas išdžiovinti šalčiu. Taip šaldėme ne tik savo užaugintas avietes, bet ir iš kitų ūkininkų įsigytas uogas bei vaisius“, – apie verslo kaime pradžią pasakojo pašnekovas.

Šaldydamas ir džiovindamas uogas bei vaisius, D. Jurgaitis brandino mintį užsiimti vyno gamyba. Nuo šių metų pavasario klovainiškis – oficialus vyndarys. „Ūkininko patarėjui“ pašnekovas pasakojo, kad pakankamai ilgai užtruko leidimų, derinimų procedūros su įvairiomis kontroliuojančiomis įstaigomis, bet maždaug per pusmetį pavyko gauti visų „palaiminimą“.

Dainius Jurgaitis
„Seniai brandinau mintį užsiimti uogų ir vaisių vyno gamyba“, – sakė oficialus vyndarys Dainius Jurgaitis.

Gamins ir agrastų vyną

Kol kas D. Jurgaitis vyną gamina iš aviečių, rabarbarų, svarainių, ketina gaminti ir iš agrastų. Vyną brandina penkiose 300 l talpose.

Gaminamų vynų rūšių pasirinkimą lemia rinka. Pasak verslininko, populiariausių vynuogių vynų yra daug, iš Italijos, Ispanijos. Su atvežtiniais vynais nepakonkuruosi pirmiausia dėl kainų. „Man norėjosi pasiūlyti kitokių vynų. Kol kas vynus parduodame savo ceche Klovainiuose, mugėse. Jau yra pirkėjų, žinančių, kokio vyno jie nori. Mūsų uogų ir vaisių vynų galima įsigyti ir parduotuvėje Pakruojyje“, – pasakojo redakcijos pašnekovas.

Nors vyno kiekiai ir nedideli, realizuoti gėrimą nėra lengva. D. Jurgaitis teigė suprantantis, kad potencialius pirkėjus reikėtų supažindinti su vynais, rengti edukacijas, degustacijas. Ateityje būtinai rengs pažintinius renginius. Bet rimtam vynų degustavimui reikia pasiūlyti bent 5–6 vynų rūšių asortimentą.

Klovainiškio gaminami vynai – natūralios fermentacijos. Pirmiausia išspaudžiamos uogų, vaisių sultys, dedamos mielės, reguliuojamas rūgštingumas. Talpose vynas fermentuojasi maždaug 3 savaites, vėliau dar beveik 3 mėnesius yra brandinamas. Visas procesas iki galutinio produkto trunka iki pusės metų.

„Iš viso talpose laikome apie 1,5 t vyno. Rabarbarų vynas sudaro trečdalį kiekio. Patys rabarbarų neauginame – perkame iš Rokiškio rajono ūkininko“, – ŪP sakė D. Jurgaitis.

Šeimos verslas ir ateities planai

Aviečių auginimas, šių ir kitų uogų perdirbimas, liofilizavimas, vyno gamyba – D. Jurgaičio ir jo gyvenimo draugės A. Šimkutės šeimos verslas.

„Sugebame be pagalbininkų susitvarkyti, darbus esame pasiskirstę. Aš labiau rūpinuosi vyno gamyba, Aušra – uogomis, vaisiais, jų perdirbimu. Viskas vyksta tame pačiame ceche“, – pasakojo klovainiškis, dar dirbantis ir UAB „Pakruojo vanduo“ projektų vadovu, o A. Šimkutė – Pakruojo lopšelio-darželio „Vyturėlis“ auklėtojos padėjėja.

ausra simkute
Uogos parduodamas ir šviežios, ir perdirbtos, ir liofilizuotos.

Pašnekovo nuomone, užaugintas gėrybes perdirbti ryžtasi toli gražu ne kiekvienas. Perdirbant kyla daugiau iššūkių, problemų, ypač dėl realizavimo.  „Todėl žmonės ir neužsiima perdirbimu. Mes pabandėme. Ir toliau eisime pasirinktu verslo keliu“, – kalbėjo D. Jurgaitis.

Smulkaus ūkio įsikūrimui, verslo pradžiai kaimo vietovėse D. Jurgaitis yra gavęs paramą pagal KPF programą. Įsigijo visą reikiamą įrangą: virimo katilą, daržovių ir vaisių tarkavimo įrenginį, stalus, talpas. Tik cecho patalpas įsirengė už savo ir skolintas lėšas.

„Manau, ateityje, įsiklausę į klientų nuomone, jų poreikius ir pageidavimus, gaminsime daugiau ir įvairesnių vynų“, – neabejoja uogininkas.

Pats vyndarys išragauja visus vynus, kad įsitikintų, jog ir kitiems galima siūlyti. Kartais tenka gėrimą ir išpilti. Vynas, pasak pašnekovo, yra gyvas organizmas, patenka kokia bakterija, ir visiškai sugadina skonį, kvapą...

Lietuvoje vyndariai yra susivieniję į asociaciją, tačiau bent jau kol kas klovainiškis nėra asociacijos narys. „Per visą šalį vaisių ir uogų vynų gamintojai – ant rankos pirštų suskaičiuojami. Dirbančių su licencijomis, oficialių vyndarių nėra ir dešimties. Manau, kad priežastys labai paprastos: sudėtinga gauti leidimus užsiimti tokia veikla, be to, vyndarystės verslas nėra iš lengvųjų“, – įsitikinęs D. Jurgaitis.

Klovainiuose gaminamo vyno prekės ženklas nuo šiol yra „Pakruojo vynas“, o vaisių – „Dain’S“.

 

Dainiaus JURGAIČIO nuotraukos

Titulinėje nuotr. – Šį rudenį Dainius Jurgaitis ir Aušra Šimkutė dalyvavo Pakruojo rajono žemdirbių šventėje Klovainiuose.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2024/02/24

Jan Udo Sparenborg: „Reikia kovoti už mūsų ateitį!“

Į sausio pabaigoje Vilniuje surengtą žemdirbių protesto akciją iš tolimoje Žarėnų gyvenvietėje, Šiaulių rajone, įsikūrusio UAB „Klauso ūkis“ išvyko trys traktorininkai, du sunkvežimių vairuotojai ir pats ūkio vadov...
2024/02/24

Ar esame patenkinti savo gyvenimu?

Kainų lygis, kariniai ir politiniai neramumai bei asmeninio pobūdžio realijos prisideda prie to, kaip kiekvienas iš mūsų vertina savo pasitenkinimą gyvenimu. O kaip sekasi visai Lietuvai šioje srityje – ar esame gyvenimu patenk...
2024/02/24

Ekologinės sistemos – EK pertvarkų akiratyje

Europą drebinant žemdirbių protesto akcijoms ir Europos Komisijai (EK) skubiai ieškant būdų, kaip palengvinti ūkininkų gyvenimą – sumažinti jų veiklai keliamus reikalavimus ir palengvinti galimybes jų produkcijai konkuruoti su importu...
2024/02/24

Vaikui už prarastą regėjimą priteista 160 tūkst. eurų

Lietuvos apeliacinis teismas paliko nepakeistą apygardos teismo sprendimą, kuriuo mažamečiam berniukui, dėl medikų kaltės praradusiam regėjimą viena akimi, priteista 160 000 Eur neturtinė žala. Valstybinė ligonių kasa ginčijo nustatytą neturtinės ...
2024/02/24

Ar interneto aplinkoje yra ne sukčių? Turbūt, bet – tikrinkite

Praėjusiais metais Lietuvoje fiksuota 350 romantinio sukčiavimo atvejų, gyventojai sukčiams mėgino pervesti daugiau nei 1 mln. Eur. Ne visi šie atvejai manipuliatorius pradžiugino abipusiais jausmais ar, svarbiausia – svetimais piniga...
2024/02/24

Dirvožemio degradacijos „vaistas“ – atkuriamoji žemdirbystė

Mokslininkai įspėja – per ateinančius 50 metų, dirvožemio degradacija gali apimti tokius mastus, jog nebebus įmanoma išauginti pakankamai maisto siekiant išmaitinti žmoniją. Dėl to vis daugiau dėmesio skiriama tausiam ūkininkav...
2024/02/24

Šiltas sultinys – didžiausias skrandžio džiaugsmas

Nesvarbus, koks metų laikas, nesvarbus – rytas ar vakaras, sultinys organizmui bus ir maistas, ir vaistas, ir prevencinė priemonė. Svarbiausia jį virti lėtai ir ilgai. Na, o išvirus, leisti dar šiek tiek „pailsėti“ ...
2024/02/24

Tyrimas atskleidė, kiek vaikų Lietuvoje gali patirti smurtą

Visuomenė geriau atpažįsta smurtines situacijas, tačiau vis dar didelė dalis žmonių fizines bausmes laiko auklėjimo priemone ir yra linkę smurtą prieš vaikus pateisinti – tokie rezultatai išryškėjo vaiko teisių gynėjų už...
2024/02/23

Prezidentas ieško patarėjo: prieš rinkimus prisiminė kaimą?

LR Prezidento Gitano Nausėdos ketinimas priimti į darbą dar vieną patarėją, kai liko vos keli mėnesiai iki šalies Prezidento rinkimų, „Ūkininko patarėjo“ kalbintiems žemdirbiams sukėlė ir džiaugsmo, ir įtarimų. Specialistas, kur...