Ashburn +27,7 °C Dangus giedras
Antradienis, 16 Lie 2024
Ashburn +27,7 °C Dangus giedras
Antradienis, 16 Lie 2024

Asta RAICEVIČIENĖ
„Rasų“ korespondentė
 

Žalioji Violetos vasaros virtuvė

2024/06/26


Uteniškė Violeta Pavilonė kviečia išmėginti vasarinių daržovių ir vaistažolių receptus, kuriuos vienija ta pati – žalia spalva. Iš česnakų žiedkočių pagaminti šaldyti kubeliai tiks sriuboms, troškiniams, užtepėlėms. Beje, ar jau teko konservuoti smidrus? Būtinai išbandykite Violetos receptą. O prie arbatos iškepkite mėtomis kvepiančių sausainių.

Žaliosios atsargos iš šaldiklio

Česnakų žiedkočius kol dar jauni, susiraitę, V. Pavilonė pjauna ir naudoja tas dalis, kurios minkštos ir arčiau žiedo. Maišo jas su pasirinktomis prieskoninėmis žolelėmis: krapais, baziliku. „Mišinį pagardinu žiupsneliu gelsvių. Iš pradžių jas supjaustau, paskui sutrinu elektriniu smulkintuvu. Tai darydama įpilu šlakelį kokybiško alyvuogių aliejaus, kad masė suliptų“, – gamybos paslaptimis dalijasi uteniškė.

Utenoje gyvenanti Violeta Pavilonė mėgsta gaminti neįprastus patiekalus.

Česnakų žiedkočių ir žolelių masę po to dedą į ledukų formelę, paspaudžia ir užšaldo. Su alyvuogių aliejumi gerai šąla, tik reikia jo nepadauginti, sako Violeta.

česnakų žiedkočių ir žolelių kubeliai
Česnakų žiedkočių kubeliai paruošti žiemai. 

Kitą dieną formelę išima, kubelius sudeda į užtraukiamus maišiukus ir pašauna atgal į šaldiklį. „Man tai pats geriausias, talpus būdas laikyti žaliąsias atsargas. Žiemą naudoju visur: troškiniams, sriuboms, padažams – kur tinka. Pritaikau įvairioms užtepėlėms, tik šiuo atveju sumaišau su minkštu sviestu“, – pasakoja pašnekovė.

česnakų žiedkočių užtepėlė
Česnakų žiedkočių užtepėlė su sviestu.

Marinuoti šparagai

V. Pavilonės šeima ypač mėgsta šparagus. „Dažnai šparagus apvynioju šonine ir pakepu arba jaunus smulkiai supjaustau į salotas su kitomis daržovėmis. Kartais tiesiog įdedame į lėkštę prie patiekalo“, – pasakoja Violeta.

Bet sumaniai šeimininkei nepakanka tradicinių šparagų ruošimo būdų, tad yra sumaniusi juos marinuoti kaip agurkus.

šparagai su šonine
Šaparagai su šonine.

I marinatui:

  • 500 ml vandens
  • ~ 80 ml obuolių acto
  • šaukšto druskos
  • 2 šaukštų cukraus
  • pipirų keletas grūdelių

Skanu ir su universaliu, daugeliui daržovių tinkamu, marinatu.

II marinatui:

  • 1l vandens
  • 100 ml acto (9 proc.)
  • šaukšto druskos
  • 3-4 šaukštų cukraus

Pirmiausia Violeta pataria parinkti maždaug vienodo dydžio šparagų, nupjauti sumedėjusius galus, blanširuoti (įmerkti į karštą vandenį, po to į šaltą) ir vertikaliai sustatyti į sterilius stiklainius, įdėti česnako skiltelių ir krapų šakelių. Mėgstantieji aštriau, gali įdėti po gabalėlį aitriosios paprikos.

Tada jau galima užpilti šparagus užvirusiu marinatu. Stiklainius pridenkite dangteliais ir 10–15 min. (nelygu koks stiklainių dydis) pakaitinkite puode, po to sandariai užsukite.

Gaivūs mėtų sausainėliai

Kai pats mėtų sezonas, jas tinka naudoti arbatoms, gaivai, kokteiliams, dekoruoti, na ir konditerijoje – biskvitams, sausainiams, pataria pašnekovė. Ji mielai dalijasi savo mėgstamu receptu.

Mėtų sausainėliai

Reikės:

  • 300 g šviežių mėtų lapelių (gera sauja)
  • 100 g cukraus
  • 100 g minkšto sviesto
  • kiaušinio
  • 200 g miltų
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių

V. Pavilonė naudoja tikrąsias senovines (obuolines) mėtas. Jas užberia cukrumi ir sutrina elektriniu smulkintuvu iki tyrelės. Po to į masę supila išplaktą kiaušinį, deda sviesto, suberia su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Prireikus miltų galima įberti šiek tiek daugiau. Po to tešlą būtinai palaiko šaldytuve.

mėtų sausainėliai
Iš mėtų galima išsikepti ir gaivaus skonio sausainių.

Iš šaldytuvo išėmę tešlą, suformuokite rutuliukus. Kad sausainiukai atrodytų patrauklesni, galima įspausti ornamentą, Violeta dažniausiai naudoja „gėlytės“ formą. Sausainius kepkite apie 15 min. orkaitėje 180 °C temperatūroje. Aromatingi kepiniai itin skanūs su arbata.

 

Violetos PAVILONĖS nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis