Ashburn +19,6 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 12 Bir 2024
Ashburn +19,6 °C Dangus giedras
Trečiadienis, 12 Bir 2024

Žiemą ant stalo garuoja raugintos daržovės

2024/01/27


Jeigu esate užraugę kopūstų, burokėlių ar moliūgų, nėra ko laukti – atidarykite indus ir virkite gardžias sriubas, troškinius, o namiškiai teruošia pilvus skaniems pietums.

Tiršta burokėlių sriuba su kapotais migdolais

 

Reikės:

  • 400 g orkaitėje folijoje keptų burokėlių
  • 200 g raugintų burokėlių
  • 2 česnako skiltelių
  • stiklinės natūralaus graikiško jogurto
  • šaukšto klevų sirupo
  • 3–4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2–4 šaukštų kapotų pakepintų migdolų
  • šaukštelio maltų kmynų
  • žiupsnelio maltos aitriosios paprikos
  • druskos
  1. Keptus burokėlius nulupkite ir pasmulkinkite, supjaustykite raugintus burokėlius, nulupkite česnaką.
  2. Į elektrinį maisto trintuvą dėkite susmulkintus keptus burokėlius kartu su raugintais, nuluptą česnaką. Sutrinkite.
  3. Į gautą masę supilkite jogurtą, sirupą, aliejų, suberkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Jei sriuba pasirodys kiek per tiršta, įpilkite dar šiek tiek pieno, vandens ar grietinėlės.
  4. Sriubą supilkite į puodą ir pašildykite, bet per daug neužkaitinkite. Supilstykite į lėkštes, pabarstykite kepintais riešutais ir patiekite su skrudinta duona ar ruginėmis bandelėmis.

Lazanija su dešra ir raugintais moliūgais

 

Reikės:

  • 500 g rauginto moliūgo
  • 12 makaronų lakštų (skirtų lazanijai kepti)
  • 3 didesnių šviežios mėsos ar parūkytų dešrelių
  • svogūno
  • kelių šalavijo lapelių
  • tarkuoto kietojo fermentinio sūrio
  • aliejaus kepti

Baltajam padažui:

  • 500 ml pieno
  • 50 g miltų
  • 50 g sviesto
  • žiupsnelio malto muskatų riešuto
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  1. Nuo dešrelių pašalinkite apvalkalą, o mėsą sutrupinkite arba supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  2. Nuluptą svogūną susmulkinkite ir kartu su mėsa bei šalavijo lapeliais pakepinkite įkaitintame aliejuje.
  3. Keptuvę nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite rauginto moliūgo gabaliukus.
  4. Karščiui atsparaus indo dugną patepkite baltuoju padažu ir jį išklokite makaronų lakštais.
  5. Vėl aptepkite padažu, dėkite įdaro sluoksnį ir uždenkite makaronų sluoksniu. Taip kartokite, kol sudėsite visus produktus.
  6. Lazanijos viršų gausiai pabarstykite tarkuotu sūriu ir 30–40 min. pašaukite į 180 ºC karštumo orkaitę.

Gaminame padažą:

  1. Keptuvėje ar puode išlydykite sviestą ir maišydami pakepinkite miltus.
  2. Supilkite pieną ir intensyviai maišydami, kad neliktų miltų gumuliukų, padažą kaitinkite tol, kol jis tinkamai sutirštės.
  3. Nepamirškite padažo pasūdyti, pagardinti maltais pipirais, muskatų riešutu.

Raugintų kopūstų troškinys

 

Reikės:

  • 6–8 vidutinio dydžio bulvių
  • 2 stiklinių obuolių sulčių arba sidro
  • 800–900 g raugintų kopūstų
  • 3 šaukštų rudojo cukraus
  • 3 šaukštų grūdėtųjų garstyčių
  • 2–4 obuolių
  • didelio svogūno
  • 4–6 kiaulienos nugarinės su kaulu gabaliukų
  • 3–4 šaukštelių druskos
  • 2 šaukštelių maltų juodųjų pipirų
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 2 laurų lapelių
  1. Jei bulvės neturi storos lupenos, tuomet gaminkite su ja. Švariai su šepetėliu jas nuplaukite po tekančiu vandeniu, pasmulkinkite, sudėkite į puodą ir užpilkite obuolių sultimis.
  2. Raugintus kopūstus nuvarvinkite, sumaišykite su cukrumi, garstyčiomis ir skiltelėmis supjaustytais obuoliais.
  3. Pusę šio mišinio sudėkite ant bulvių su obuolių sultimis.
  4. Mėsą įtrinkite puse kiekio druskos ir pipirų.
  5. Keptuvėje labai gerai įkaitinkite aliejų ir iš abiejų pusių maždaug po 30–40 s apkepkite kiaulienos gabalėlius.
  6. Apkeptą mėsą sudėkite į puodą su bulvėmis ir raugintais kopūstais. Įmeskite laurų lapelius.
  7. Keptuvėje įkaitinkite dar šlakelį aliejaus ir jame iki rusvumo (6–8 min.) pakepinkite griežinėliais supjaustytą svogūną. Kepdami pabarstykite likusia druska, maltais pipirais ir sukrėskite ant mėsos.
  8. Į puodą ant mėsos sudėkite visus likusius raugintus kopūstus su obuoliais, uždenkite ir užkaiskite.
  9. Virkite troškinį ant silpnos ugnies kelias valandas, kol mėsa pati atsiskirs nuo kaulų, kuriuos, kaip ir laurų lapelius, prieš patiekiant būtina išmesti.

 

123rf nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvas

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

 

Dalintis