Suomiškas kalakukko

Gaminamas ne mažiau kaip 7 valandas. Senovėje buvo kepamas per naktį vėstančioje krosnyje, prišilusioje nuo dieną keptos duonos. Dabar gaminamas orkaitėje.
Tešlai:
• 1 2/3 puodelio vandens
• 3 puodeliai ruginių miltų
• 1 1/4 puodeliai kvietinių miltų
• 50 g sviesto
• 2 šaukšteliai druskos
Įdarui:
• 800 g smulkios žuvies (anksčiau naudotos seliavos, ešeriai, dabar – lašiša ir pan.)
• 200 g kiaulienos kumpio arba šoninės
• 1 šaukštas druskos

Gerai išvalome ir susmulkiname žuvį įdarui.

Sumaišome visus miltus ir druską, sumaišome su vandeniu, tada dedame minkštą sviestą ir suminkome. Tešlą kočėlu iškočiojame į maždaug 1 cm storio apskritimą (tešlos centras turėtų būti storesnis už kraštus). Apskritimo vidurį pabarstome ruginiais miltais.

Į tešlos apskritimą dedame įdarą: sluoksniuojame smulkiną žuvį, druską ir šoninę arba kumpį. Pakeliame tešlos kraštus, juos sujungiame ir siūlę užtvirtiname vandeniu ir miltais. Suformuojame apvalų ar kiek pailgą pyragą (panašų į duonos kepalą). Dedame jį apvertę (siūle žemyn) ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

Kepame iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje, kol pluta paruduos. Tada apvyniojame kepinį folija, sumažiname temperatūrą iki 100–90 ºC ir kepame dar 5–6 valandas. Išėmę pyragą iš orkaitės, palaikome uždengę virtuviniu rankšluosčiu – taip daroma, kad suminkštėtų pluta.