UAB „Pieno tyrimai“ – pieno sektoriaus partneris

Ilgalaikė pieno ūkio perspektyva neatsiejama be nuoseklių pieninių gyvūnų produktyvumo, pieno sudėties ir kokybės tyrimų. UAB „Pieno tyrimai“ teikiama gyvūnų produktyvumo tyrimų paslauga – viena efektyviausių priemonių pieno gamintojams, planuojantiems savo ūkių ateitį ir siekiantiems turėti sveiką, produktyvią, geros genetinės vertės gyvulių bandą. Š. m. gruodžio 14 d. UAB „Pieno tyrimai“ organizavo nuotolinio mokymo kursus tema „Pieninių gyvūnų produktyvumo tyrimų vykdymas ir duomenų perdavimas“ ūkininkams, kurie gyvūnų produktyvumo tyrimus periodiškai atlieka patys. Aštuonių valandų mokymo kursų programa buvo suderinta su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Tikrai džiugu, kad mokymai sulaukė gausaus būrio dalyvių – virš 360. Gausus dalyvių būrys ir geri atsiliepimai, padėkos už tokių mokymų organizavimą dar kartą įrodo, kad šiandien neįsivaizduojame perspektyvaus pieno ūkio, nevykdančio gyvūnų produktyvumo tyrimų.

Vienas pagrindinių veiksnių, turinčių įtakos pieno sudėčiai bei kokybei, yra karvių mitybos racionas. Subalansuota mityba ir kokybiški pašarai turi lemiamą įtaką karvių produktyvumui bei sveikatai. Pašarų įtaka produktyvumui sudaro nuo 50 iki 60 proc. Melžiamų karvių racionas turi aprūpinti galvijo kasdieninius energijos poreikius. Jei mitybos racione užtikrinamas optimalus maisto medžiagų kiekis, karvės išnaudoja visas savo genetines galimybes gaminti pieną. Pašarai, kuriuose subalansuotos visos reikiamos maisto medžiagos, padeda užtikrinti didelį produktyvumą, gerą pieno kokybę bei galvijų sveikatingumą. UAB „Pieno tyrimai“ laboratorijoje atliekamas pašarų mitybinės vertės nustatymo tyrimas labai tikslus ir padeda pasiekti aukšto lygio pašaro panaudojimo ir šėrimo efektyvumą, tokiu atveju pieno gamintojas turėtų sveikas ir produktyvias karves, bei galėtų sumažinti pašaro kiekį bei sveikatingumui skirtas išlaidas. Siekdami palengvinti mūsų

UAB „Pieno tyrimai“ laboratorijoje atliekamas pašarų mitybinės vertės nustatymo tyrimas

užsakovų darbą perduodant pieno ar pašarų mėginius, siūlome naudotis bendrovės interneto svetainėje esančia programėle „Pieno tyrimų transporto judėjimas“, kurios pagalba esamu laiku galima matyti pieno mėginių surinkimo maršrutus, jų taškus, kuriuose taškuose jau lankytasi ir koks vairuotojas važiuoja maršrutu, taip pat rasti vairuotojo kontaktinį telefono numerį. Programėlėje galima rinktis norimą datą ir matyti pasirinktos dienos maršrutus, mėginių surinkimo taškus ir vietoves kur jie yra. Tikimės, kad ši programėlė palengvins mūsų užsakovų darbą perduodant pieno ar pašarų mėginius ir planuojant savo laiką.

Pieno riebalų rūgščių parametrai tiriami kalibruotu infraraudonosios spinduliuotės vidurinės srities matuokliu Lactoscope FTIR

Sudarant melžiamų karvių mitybos racioną, būtina subalansuoti baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių ir kitų medžiagų kiekį. Į pieno riebalų sudėtį įeina įvairios riebalų rūgštys: sočiosios ir nesočiosios. Pieno riebaluose yra apie 60 proc. sočiųjų ir apie 40 proc. neprisotintų riebalų rūgščių. Nuo jų kiekio priklauso pieno riebalų ir sviesto savybės. Riebalai, esantys pašaruose tu įtakos karvių medžiagų apykaitai bei riebalų ir kitų pieno sudedamųjų dalių sintezei. Jei pašaruose yra daug sėmenų ir saulėgrąžų išspaudų, piene padaugėja nesočiųjų riebalų rūgščių. Jei pašaruose yra daug angliavandenių, piene padaugėja sočiųjų riebalų rūgščių. Bet štai jei pieningų karvių racionuose vyrauja koncentruotieji pašarai, dėl itin didelio koncentratų kiekio racione pieno riebumas gali sumažėti daugiau kaip 1 proc. Tikrai nepatartina vienu kartu karvėms duoti daugiau kaip 3 kg koncentratų. Jų ribojimas padeda išsaugoti gerą karvių apetitą, išvengti didžiojo prieskrandžio acidozės ir pieno riebalų mažėjimo.

Šėrimas yra vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių pieno riebalų rūgščių sudėtį

Šiuo metu UAB „Pieno tyrimai“, dirbdami kartu su LSMU veterinarijos akademijos mokslininkais, kaupia riebalų rūgščių tyrimų duomenis bei atlieka analizę kaip panaudoti juos melžiamų karvių šėrimui, sveikatingumo valdymui ir produktyvumo didinimui. Tuo tikslu nuo 2021 m. sausio mėnesio UAB „Pieno tyrimai“ pradėjo tirti pieno riebalų rūgščių parametrus kalibruotu infraraudonosios spinduliuotės vidurinės srities matuokliu Lactoscope FTIR. Be pieno sudėties tyrimų rezultatų dar papildomai nustatomi riebalų rūgščių parametrai: sočiosios, nesočiosios, mononesočiosios, polinesočiosios, palmitino, stearino, oleino riebalų rūgštys taip pat de novo, mišrios kilmės bei iš anksto suformuotų riebalų rūgščių sumos ir neesterifikuotos riebalų rūgštys. Kaip rodo kitų valstybių patirtis, karvių bandos, kurių piene nustatomas didesnis kiekis de novo riebalų rūgščių, duoda didesnį kiekį pieno su didesne baltymų ir riebalų koncentracija nei tos karvių bandos, kurių piene yra mažiau šių riebalų rūgščių. Taip pat de novo riebalų rūgščių kiekis atspindi priešskrandžio funkcionalumą. Santykinė de novo riebalų rūgščių dalis pieno riebaluose parodo kaip karvė yra šeriama ir prižiūrima. Didesnis de novo riebalų rūgščių kiekis piene atspindi sveikesnes, fermentacijai tinkamas, priešskrandžio sąlygas, o tai skatina ir priešskrandžio mikroorganizmų baltymų gamybą, kas didina pieno baltymų kiekį. De novo riebalų rūgščių kiekis piene kinta pakeitus karvių mitybą ar komforto lygį. Riebalų rūgščių analizė naudojama bendro bandos arba individualių karvių pieno tyrimams, norint padidinti pieno gamybą, bendrą riebalų ir baltymų kiekį, užkirsti kelią pieno riebalų mažėjimui, patobulinti šėrimo strategiją ir iš anksto diagnozuoti ketozę ar šliužo dislokaciją. Šėrimas yra vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių pieno riebalų rūgščių sudėtį ir mes pasiruošę padėti įvertinti pašarų mitybinę vertę.

2021-12-20

UAB „Pieno tyrimai“ fotoinformacija

Nr. 450/7

Pieno tyrimai, kokybiški pašarai, galvijų sveikatingumas, Ūkininko patarėjas