Veršiena itališkai

(Saltimbocca alla Romana)

• 300 g veršienos (turėtų būti 4 gabalėliai)
• 4 gabalėliai pjaustyto prosciutto crudo – itališko žalio kumpio
• 4 šalavijo lapai
• 50–60 g sviesto
• 1 stiklinė baltojo vyno
• 50 g miltų
• 20 g vandens
• 20 g pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
• pipirų
• 4 dantų krapštukų kumpiui prismeigti

Išmušame veršienos gabalėlius. Ant kiekvieno gabalėlio uždedame kumpio riekelę, o ant jos – gerai nuplautą ir išdžiovintą šalavijo lapą. Šalavijas ir kumpis prismeigiamas dantų krapštuku. Į dubenį įberiame miltų ir truputį pavoliojame veršienos gabalėlius ta puse, kurioje nėra kumpio.

Keptuvėje pakaitiname sviestą ir greitai kepame veršieną, iš pradžių pusę su kumpiu, o paskui – pusę su miltais. Po kelių minčių supilame vyną, suberiame pipirus, dar po kelių minučių baigiame kepti mėsą. Ją išimame, paliekame plačiame negiliame inde šiltai ir toje pačioje keptuvėje ruošiame padažą: dedame 10 g sviesto, įpilame vandens ir leidžiame padažui ant mažos ugnies sutirštėti.

Padažą pilame ant mėsos ir patiekiame į stalą. Paprastai saltimbocca patiekiamas tik su padažu, be garnyro, kaip antras patiekalas, tačiau jei norite, puikiai tiks orkaitėje keptos bulvės.

Saltimbocca galima gaminti ir iš vištienos arba jautienos.