Ashburn +10,7 °C Debesuota
Penktadienis, 29 Kov 2024
Ashburn +10,7 °C Debesuota
Penktadienis, 29 Kov 2024

Visko po truputį – ir skanu, ir taupu

2017/08/17


Įsibėgėja dosnusis metų laikas – sodai ir daržai seiki  kasdien vis gausėjantį derlių. Šviežio, tik ką surinkto, tikrai nesugebėsime suvartoti. Todėl iš rūsio jau atitarška stiklainiai, šeimininkės traukia užrašų knygeles ar draugę ragina išduoti pas ją ragauto patikusio padažo ar pagardo receptą. Pavartykime ir mes daržo ir sodo gėrybių perdirbimo atmintinę. Pomidorų ir moliūgų padažas 600 g pomidorų, 500 g moliūgo, svogūnas, pusė apelsino, 2 skiltelės česnako, ketvirtis stiklinės aliejaus, kelios šakelės čiobrelių, maltų juodųjų pipirų, druskos. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę ir supjaustykite skiltelėmis. Susmulkinkite svogūną ir česnako skilteles. Nutarkuokite apelsino geltonąjį sluoksnį ir išspauskite sultis. Puode įkaitinkite aliejų, suverskite svogūną ir česnaką. Kai svogūnai suminkštės, į puodą dėkite moliūgo gabalėlius, sumeskite čiobrelių šakeles. Patroškinkite apie 5 min., tada supilkite apelsino sultis, suverskite nutarkuotą žievelę. Vis pamaišydamos uždengtame puode ant mažos ugnies troškinkite apie 10 min., tada suverskite pomidorus, išmaišykite ir dar 10 min. patroškinkite. Kiek pravėsusią masę pertrinkite elektriniu trintuvu, dar kartą pakaitinkite iki virimo ir supilstykite į nedidelius stik­lainiukus. Šis padažas tinka prie makaronų patiekalų. Aštrus pomidorų padažas su mėtomis 400 g pomidorų, svogūnas, 2 skiltelės česnako, ketvirtis šaukštelio aitriosios paprikos, trečdalis stiklinės smulkintų mėtų lapelių, ketvirtadalis stiklinės smulkintų bazilikų lapelių, 3 šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai citrinų sulčių, maltų juodųjų pipirų, druskos. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę ir supjaustykite skiltelėmis. Smulkintą svogūną apie 5 min. pakepinkite aliejuje. Dėkite smulkintą česnaką, aitriąją papriką ir pipirus, apie minutę pakepinkite ir verskite pomidorus. Ant silpnos ugnies kaitinkite apie 20 min., tada sumeskite smulkintus mėtų ir bazilikų lapelius, supilkite citrinų sultis. Dar šiek tiek pakaitinkite ir masę sutrinkite trintuvu. Tinka prie mėsos patiekalų. Pomidorų padažas su pievagrybiais 1 kg pomidorų, 400 g pievagrybių, 200 g svogūnų, raudona paprika, ket­virtis stiklinės aliejaus, skiltelė česnako, šaukštas cukraus, po šaukštelį druskos, smulkintų bazilikų ir raudonėlių lapelių, žiupsnelis maltų juodųjų pipirų. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę ir susmulkinkite. Smulkintus svogūnus ir česnaką pakepinkite puode su aliejumi, dėkite smulkintus pievagrybius. Kai atsiras grybų sulčių, į puodą verskite pjaustytus pomidorus ir papriką, viską ant silpnos ugnies troškinkite, kol pomidorai suirs. Tada suverskite smulkintas prieskonines žoles, pipirus, pasūdykite, pasaldinkite, dar apie 5 min. pakaitinkite ir išpilstykite į stiklainiukus. Šis padažas tinka prie žuvies ir mėsos patiekalų. Universalus aviečių padažas 1 stiklinė aviečių, pusė stiklinės raudonojo vyno acto, ketvirtadalis stiklinės alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai skysto medaus, maltų juodųjų pipirų, druskos. Nuplautas ir nudžiovintas avietes sutrinkite ir plaktuvu suplakite su kitais produktais. Jei pageidaujate, padažą perkoškite per sietelį, kad neliktų uogų sėklyčių. Aštrus aviečių padažas 0,5 kg aviečių, 2 šaukštai aliejaus, 1 svogūnas, 2 aitriosios paprikos, 2–3 česnako skiltelės, artipilnė stiklinė obuolių acto, 120 g cukraus, pusė šaukštelio druskos. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 5 min. pakepinkite smulkintą svogūną. Sudėkite trintus česnakus ir labai smulkiai supjaustytas aitriąsias paprikas. Keptuvę uždenkite ir troškinkite apie 5 min., tada suberkite avietes ir kaitinkite, kol jos suminkštės. Supilkite obuolių actą, suberkite cukrų, pasūdykite ir viską gerai pakaitinkite. Ant silpnos ugnies virkite apie 10 min., kad nugaruotų dalis skysčio ir padažas sutirštėtų. Daržovių pagardas Po 100 g morkų, svogūnų, salierų šaknų, 50 g pomidorų, 70 g cukinijos, ryšelis petražolių lapelių, skiltelė česnako, 60 g smulkinto parmezano, laurų lapelis, keli bazilikų, rozmarinų, šalavijų lapeliai, šaukštas alyvuogių aliejaus, 30–50 g baltojo sauso vyno, maltų juodųjų pipirų, 200 g druskos. Daržoves ir prieskonines žoleles elektriniu trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Pagardą sukrėskite į puodą ar keptuvę, supilkite aliejų, vyną, pagardinkite pipirais, druska, įmeskite laurų lapą ir viską patroškinkite apie 20 min. Indą nukelkite nuo ugnies, leiskite kiek pravėsti ir įmaišykite parmezaną. Masę dar kartą permaišykite elektriniu maišytuvu. Pagardą krėskite į sterilius indelius ir laikykite šaldytuve. Tinka sriuboms, padažams ar tiesiog skanauti su skrudinta duona. Saldžiarūgštis padažas 1 kg pomidorų, paprika, 300 g svogūnų, 200 g konservuotų kukurūzų, 700 g ananaso, žiupsnelis aitriosios paprikos, 2 skiltelės česnako, šaukštas garstyčių miltelių, po šaukštelį druskos ir kario, ketvirtis šaukštelio maltų juodųjų pipirų, 100 g cukraus, ketvirtis stiklinės 9 proc. maistinio acto. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę ir supjaustykite kubeliais. Svogūnus susmulkinkite ir su pomidorais 10–15 min. patroškinkite. Kubeliais susmulkinkite ananasą ir dėkite į pomidorų ir svogūnų tyrę. Patroškinusios 10 min. į masę sukrėskite susmulkintą papriką. Kiek patroškinkite, į masę sudėkite likusius produktus ir dar apie pusvalandį troškinkite ant silpnos ugnies. Pabaigoje suberkite prieskonius, druską ir cukrų. Gautą masę pilstykite į stiklainius, uždarykite ir pridenkite rankšluosčiu, kad lėtai atvėstų. Šis padažas tinka prie paukštienos patiekalų arba yra puikus pagardas prie skrudintos duonos ar traškučių. Užšaldyti prieskoniai 2 didelės morkos, didelė petražolės šaknis, pusė saliero gumbo, 2 salierų lapkočiai, baltoji poro dalis, pusė pankolio gumbo (nebūtinai), 6 saulėje džiovinti pomidorai, 3 šaukštai kapotų petražolių lapelių, 2 šaukštai smulkintų krapų, druskos (100 g daržovių masės – 25 g druskos). Kruopščiai nuplautas, gerai nudžiovintas daržoves ir prieskonines žoleles per smulkų sietelį sumalkite mėsmale, įmaišykite druską. Šaldytuve galite laikyti savaitę ar dvi. Norėdamos išlaikyti ilgiau, mišinį galite užšaldyti. Kiekvieno ledukams užšaldyti skirto indelio 2/3 įdubimo užpildykite daržovių mase, o likusią dalį užpilkite šaltu virintu vandeniu ir dėkite į šaldiklį. Padažų atmintinė
  • Visus aromatinius prieskonius ir priedus į padažus dėkite likus 10–15 min. iki gaminimo pabaigos. Tačiau yra viena išimtis – maltus raudonuosius ir juoduosius pipirus, laurų lapus į padažą reikėtų įmaišyti jį perkošus. Laurų lapus kiek palaikius reikėtų ištraukti.
  • Vynas labai pagerina padažo skonį. Prisiminkite, kad baltasis vynas tinka šviesiam padažui, o raudonasis – tamsiam.
  • Du rafinuoto cukraus gabalėliai, ištirpdyti nedideliame kiekyje acto, puikiausiai atstos baltąjį vyną.
  • Padažus su vaisiais ar uogomis geriau skaninkite citrinų sultimis, o ne actu.
 
Dalintis
2024/03/29

Valstybės abejingumo girnos traiško pieno ūkius

Pernai Lietuvos pieno ūkis atsidūrė ant prarajos krašto ir bet kurią akimirką gali į ją nugarmėti, nes pieno supirkimo kainos kaip mažėjo, taip ir toliau mažėja. Tokia lemtis gali ištikti ir visą Lietuvos žemės ūkį, jei valstybė jo n...
2024/03/29

Baseine atliekama kineziterapija daro stebuklus

Po patirtų traumų ar persirgtų ligų gydymo neretam ligoninės pacientui prireikia ir reabilitologo pagalbos. Prieš penkiolika metų Respublikinėje Šiaulių ligoninėje įsikūrusiame Ambulatorinės reabilitacijos centre kasdien įveikti skau...
2024/03/29

Rajonuose duris atvers NŽT asmenų aptarnavimo kabinetai

Siekiant padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
2024/03/29

Bebrai verčia medžius, bet priemonių jiems suvaldyti nėra

Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Šiemet gyventojai kaip niekad dažnai piktinasi dėl bebrų daromos žalos – nugriaužiamų medžių bei krūmų, rausiamų urvų, neva darkomo kraštovaizdžio. Skundai plaukia ir iš mi...
2024/03/29

UŽŪT vadovas apie Ukrainos ir Lenkijos derybas dėl sienų blokados

Ukrainos žemės ūkio tarybos (UŽŪT) vadovas Andriy Dykun kartu su kitų šakinių asociacijų atstovais dalyvavo kovo 27 d. Varšuvoje vykusiame dvišaliame Ukrainos ir Lenkijos žemės ūkio ministrų susitikime dėl žemės ūkio eksporto ...
2024/03/29

Tautinės mažumos Lietuvoje, bet ar Lietuvos?

Lietuvos statistikos departamento 2021 m. visuotinio gyventojų ir būstų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 2 mln. 810 tūkst. gyventojų, iš kurių 432 tūkst. yra tautinių mažumų atstovai, t. y. 15,4 proc. Skaitlingiausiomis tautinėm...
2024/03/29

Ekologinių sistemų išmokų dydžiai ir reikalavimai

Ūkininkai, teikdami tiesioginių išmokų paraišką, gali savanoriškai pasirinkti dalyvauti klimatui, aplinkai ir gyvūnų gerovei naudingose sistemose (ekologinėse sistemose) bei pretenduoti į išmokas. Kviečiame susipažinti ...
2024/03/29

Prieš Velykas – gyvūnų teisių gynėjų akcija

Nevyriausybinė gyvūnų teisių gynimo organizacija artėjant Velykoms surengė kampaniją „Išteisink už grotų kalinčias vištas“. Šįkart norima labiau paspausti Lietuvos įmones, kurios naudoja narvuose laikomų viš...
2024/03/29

Aktualu „ekologams“: keitėsi kai kurių sertifikavimo įkainių formuluotės

Žemės ūkio ministro kovo 26 dienos įsakymu buvo atlikti daliniai ekologinės gamybos sertifikavimo (oficialios kontrolės) įkainių keitimai. Patikslintos tik atskirų įkainių formuluotės, o įkainių dydžiai nesikeitė.