Skatins VMVT inspektorius dirbti tik skaidriai ir dar profesionaliau

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) siekdama, kad visi inspektoriai dirbtų tik skaidriai, suteiktų profesionalias konsultacijas bei taptų verslininkų partneriais, diegia naujoviškus personalo valdymo ir antikorupcinius modelius.

„Visuomet pabrėžiu, kad VMVT tikslas – visų pirma tapti patikimu tarpininku tarp verslo ir vartotojo. Mūsų veiklos skaidrumas ir efektyvumas turi tiesioginės įtakos tiek verslo plėtrai, tiek vartotojų pasitikėjimui verslininkais. Reikia pripažinti, kad problemų nepavyksta išvengti, – apgailestauja VMVT direktorius dr. Jonas Milius. – Sulaukiame VMVT inspektorių darbu nepatenkintų verslininkų, ūkininkų, pardavėjų atsiliepimų. Taip formuojama neigiama visuomenės nuomonė. Vien tik pernai skundų ir vartotojų pranešimų pagrindu buvo atlikta beveik pusšimtis tarnybinių tyrimų. Ne vienas jų baigėsi tarnybinėmis nuobaudomis. Dėl pasikartojančių pažeidimų ir žemos kompetencijos su trimis darbuotojais teko atsisveikinti visam laikui.“

Norint išsiaiškinti, ar inspektoriai turi pakankamai žinių ir kompetencijos, ar nepraleidžia pro akis pažeidimų maisto gamybos, viešojo maitinimo įmonėse, ugdymo įstaigų valgyklose ar gyvūnų laikymo vietose, reguliariai vertinamos visų teritorinių padalinių darbuotojų žinios.

Be to, pradedami organizuoti pakartotiniai, „patvirtinamieji“ patikrinimai. „Iškart po teritorinių padalinių inspektorių vizito, nieko neperspėję, į tą pačią įmonę atvyks specialiai suburta geriausių specialistų komanda. Jos užduotis – įvertinti, ar patikrinimas atliktas objektyviai ir profesionaliai. Žemos kvalifikacijos inspektorių lauks kvalifikavimo kėlimo programos, įtarus korupcinius ryšius – tarnybiniai tyrimai“, – naujus metodus atskleidžia J. Milius.

VMVT inspektoriai kasmet vidutiniškai atlieka 70 tūkst. įvairių patikrinimų. Tai – daugiausiai išteklių reikalaujanti ir didžiausią administracinę naštą sukurianti veikla. Tad, pasak VMVT vadovo, patikrinimus svarbu išnaudoti labai efektyviai, taip, kad būtų ne tik objektyviai bei profesionaliai įvertinta ūkio subjekto veikla, bet ir suteiktos veiklos tobulinimo rekomendacijos, sustabdyti nusižengimai ar pavojų keliantys veiksmai.

Dar vienas naujas būdas, kuris bus pradėtas taikyti dar šiais metais, – įmonių savikontrolės sistemų auditų grupių vizitai į įmones. Jų metu didžiausią patirtį turintys VMVT specialistai tikrins, kaip verslininkai taiko savikontrolės sistemas, pavyzdžiui, ar užtikrina tinkamą produktų gamybos temperatūrą, ar atlieka geriamojo vandens, mikrobiologinius produktų ir aplinkos tyrimus.

„Pastebime, kad daugeliui įmonių savikontrolės sistemų diegimas – gan sudėtingas ir sunkiai suprantamas procesas. Kai kuriems vis dar sunku suvokti paprastą tiesą, kad už vartotojui tiekiamo produkto saugą ir kokybę visų pirma atsakingas produkto gamintojas. Šio tikslo siekti jam ir turi padėti savikontrolės sistema. Todėl tai nėra vien formalus popierių pildymas. Kita vertus, tokių auditų metu verslininkai sulauks daug profesionalios informacijos, kuri palengvins jiems darbą ir padės išvengti pažeidimų ateityje. Tai bus ir dar viena kontrolės forma, kad ant mūsų visų stalų patektų tik saugūs ir kokybiški produktai“, – neabejoja VMVT direktorius.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba