Šventinis pyragas su vištiena ir padažu

  • 500 g sluoksniuotos bemielės tešlos
  • 300 g vištos krūtinėlės
  • rūkyto kumpio juostelių
  • 1 kiaušinis
  • aliejaus kepti
  • druskos, maltų pipirų

Įdarui:

  • 150 g maltos vištienos
  • 1 kiaušinio baltymas
  • 1 sauja razinų
  • 10 šaukštų grietinėlės
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 1 nedidelis obuolys
  • kario
  • druskos, maltų juodųjų pipirų

Padažui:

  • 1 svogūnas
  • 2 šaukštai sviesto
  • 3 šaukštai konjako
  • 5 šaukštai grietinėlės

Obuolį nulupkite, išgremžkite sėk­lalizdį. Svogūną pasmulkinkite. Ir obuolį, ir svogūnus sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite. Atskirai iki standžių putų išplakite kiaušinio baltymą ir grietinėlę, paskui juos sumaišykite. Gautą masę labai atsargiai, bet gerai išmaišykite su mėsa, nuplikytomis ir nusausintomis razinomis bei trinta mase. Masę pasūdykite ir paskaninkite maltais pipirais, kariu. Vištos krūtinėlės šone padarykite įpjovą ir ją įdarykite mėsos mase. Įdarytą vištieną pabarstykite druska, prieskoniais ir iš abiejų pusių apkepinkite įkaitintame aliejuje. Šiek tiek atvėsintą krūtinėlę apsukite kumpio juostelėmis, dėkite ant sluoksniuotos tešlos ir kruopščiai suvyniokite. Tešloje įdarytą vištieną dėkite į skardą tešlos siūle į apačią, aptepkite išplaktu kiaušiniu ir 30–40 min. pašaukite į 180 ºC orkaitę. Padažui svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite įkaitintame svieste. Supilkite konjaką, pakaitinkite, kol jis beveik išgaruos, ir supilkite grietinėlę. Padažą užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies. Mėsos pyragą apliekite padažu ir patiekite į stalą.