Trinta žirnienė su pyragėliais

Sriubai:

  • 700 g šviežių žirnių
  • 50 g gražgarsčių
  • 1 šaukštas sviesto
  • 1 šaukštas aliejaus
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 česnako skiltelės
  • 3 šaukštai smulkintų krapų
  • 3–4 šaukštai grietinės
  • tarkuotų muskatų
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų

Tešlai:

  • 125 ml vandens
  • 75 g sviesto
  • 75 g miltų
  • 2 dideli kiaušiniai
  • tarkuotų muskatų
  • druskos

Puode ištirpdykite sviestą, supilkite vandenį ir užvirinkite. Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos ir muskatų, išsijokite ir suberkite į verdantį vandenį. Mediniu šaukštu smarkiai maišykite, kol tešla taps vientisa ir ims kibti prie puodo dugno. Palikite ją atvėsti. Po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir plonai patepkite sviestu. Arbatiniu šaukšteliu kabinkite tešlą ir dėkite į skardą (palikite tarpus, kad pyragėliai kepdami nesukibtų). Kepkite juos 210 ºC orkaitėje apie 15–18 min., kol gražiai apskrus. Susmulkinkite svogūną, česnakus ir pakepinkite puode su sviestu, aliejumi. Įpilkite 1,5 l vandens ir užvirinkite. Suberkite žirnius ir virkite apie 10 min. Baigdami virti sudėkite nuplautas gražgarstes, krapus ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Sriubą pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais, muskatais. Pilkite žirnienę į lėkštes, dėkite po šaukštą grietinės ir patiekite su plikytos tešlos pyragėliais.