Charčio striuba

Gerai žinomas Sakartvelo virtuvės patiekalas. Produktų kiekiai nenurodyti, proporcijos – iš akies.

• jautienos (gali būti šonkauliukai),
• pomidorų savo sultyse,
• pomidorų pastos,
• ryžių,
• svogūnų,
• paprikų,
• morkų,
• slyvų (būtinai!),
• graikinių riešutų,
• česnako, lauro lapų, baziliko, kartvelų prieskonių „Chmeli suneli“ ar panašių, pipirų, druskos,
• petražolių, svogūnų laiškų, krapų.

Apkepame svogūnus, kol lengvai pagelsta. Sudedame pomidorus ir troškiname ant silpnos ugnies. Į pomidorų pastą dedame pjaustyto česnako ir žalumynų (ne visus!), išmaišome.

Į patroškintus pomidorus ir svogūnus sudedame pomidorų pastą su prieskoniais ir trintų riešutų, toliau troškiname, kol svogūnai suminkštės.

Sultinys
Prieš verdant sultinį, mėsa apkepama keptuvėje (arba kazane). Likusios daržovės (svogūnai, paprikos, morkos) taip pat apkepinamos, geriausia ant grilio. Apkeptą mėsą užpilame šaltu vandeniu, tada sudedame apkeptas daržoves, kelias nuvalytas česnako skilteles. Slyvas įpjauname ir dedame į sultinį (kauliuko neišimame). Verdame sultinį.

Išvirę sultinį, išimame mėsą ir daržoves, dedame ryžių – maždaug 2 šaukštus 1 l vandens. Dedame lauro lapų, norint aštriau, galima dėti aitriųjų paprikų. Sudedame pomidorų, svogūnų, žalumynų masę ir porą šaukštų kartveliškų „Chmeli suneli“ prieskonių, baziliko, likusio česnako. Išvirus palaikome 10 min., patiekiame užbėrę likusių smulkintų žalumynų.