Daržovės internetu

Dainius ŠEPETYS


ŪP korespondentas

Trumposios maisto tiekimo grandinės yra vienas šiandienos agropolitikos prioritetų, juo labiau jei veikla vykdoma per socialinius tinklus, todėl neįmanoma nesižavėti Giedriaus ir Vilmos Dzikų daržininkystės ūkio lankstumu bei gebėjimu prisitaikyti prie klientų poreikių.

Pirmosios daržovės – studentiškam krepšy

Pirmąjį bandymą užsidirbti auginant daržoves tuometiniai Lietuvos veterinarijos akademijos studentai Giedrius ir Vilma padarė prieš 15 metų. „Tada studentiškame krepšyje pas tėvus, gyvenančius Josvainiuose, parsivežėm apie 20 kg svogūnų sodinukų ir juos pasodinom“, – šypsodamasis prisiminė Giedrius. Tąkart jauna šeima prikasė 200 kg svogūnų, pardavė juos ir nuo to viskas prasidėjo.

Kasmet auginamų daržovių plotas didėjo, plėtėsi jų įvairovė. Pradžioje jauni daržininkai užaugintą produkciją dažniausiai parduodavo Kaune, Žaliakalnio turguje, tačiau ilgainiui pastebėjo, kad žmonės nori, jog daržovės būtų pristatytos į jų namus. „Ypač tai pasakytina apie bulves, kurių žmonės užsisakydavo po maišą ar kelis“, – pasakojo Giedrius.

Jauna šeima mena, kaip skelbimus apie parduodamas bulves dėdavo į vietinius laikraščius, o vėliau ir į socialinius tinklus.

Suvėluosi, klientą prarasi

Prekiaudami turguose, vėliau mobiliuose ūkininkų turgeliuose, jaunieji daržininkai pastebėjo, kad įvairesnių daržovių turintys prekeiviai gerokai populiaresni nei tik bulves, burokėlius ir morkas atvežę žemdirbiai.

„Ir mes pradėjom daugiau sėti, šiandien turime beveik visko, net šakninių petražolių, pastarnokų, kurie pridėtinės vertės beveik nekuria, bet asortimentą praplečia“, – sakė Svilių kaime apie 4 ha dirbantis vyras.

Pernai daržininkai sukūrė savo puslapį feisbuke ir ten kiekvieną savaitę pateikia informaciją, ko pas juos galima įsigyti, nurodo produkcijos kainas. „Klientų ratas nuolat plečiasi, žmonės užsisako norimų daržovių, o mes jas pristatome nurodytu adresu“, – gan paprastą, bet kartu labai populiarėjančią verslo idėją atskleidė redakcijos pašnekovas. „Po trečio kliento skambučio telefono numerį išsisaugau, nes žinau, kad jis tampa nuolatiniu“, – aiškino daržininkas, paneigdamas nuomonę, kad tokia paslauga naudojasi tik pasiturintys žmonės. Pasak jo, dažniausiai daržoves tenka vežti į daugiabučius, o ne į prabangius mūrus, ir tai natūralu, nes ūkio produkcijos kainos tokios kaip turguose, tik vienas užsakymas turi būti bent 10 Eur.

Dar vienas pastebėjimas, kuriuo pasidalijo Giedrius, yra tai, kad jei žmogus užsisakė daržovių, jas būtina kitą dieną pristatyti, nes vėliau jam jų nebereikės – nusipirks kitur.

 

Ūkio palydovai – investicijos ir rizika

Giedrius ir Vilma savo ūkyje visus darbus atlieka patys. Todėl galima įsivaizduoti, kokie fiziniai ir emociniai krūviai tenka du vaikus auginantiems tėvams. Tačiau jie nesiskundžia ir džiaugiasi mažais ūkio pasiekimais.

Tiesa, daržininkai pasinaudojo ES parama smulkiems ūkiams ir už gautas lėšas nusipirko žemės ūkio technikos, kuri sumažino rankinį darbą. „Paramos gavimas nebuvo sklandus ir lengvas“, – pasakojo Giedrius, minėdamas sunkumus dėl PVM, komercinių pasiūlymų surinkimo ir smulkiam ūkiui privalomos didelės pinigų sumos turėjimo. „Mudu su žmona esam baigę aukštuosius mokslus ir tai vos susitvarkėm, o ką daryti mažai knygų krimtusiam eiliniam žemdirbiui?“ – apie netobulą paramos skyrimo tvarką kalbėjo ūkininkas.

Tėvų žemes dirbantys sutuoktiniai vieningai teigė, kad nelabai svarbu, kokias daržoves auginti, gerokai svarbiau, kiek gali į jas investuoti ir prisiimti gamtos negandų riziką. „Štai pasistatėme šiltnamį, kainavo apie 3 tūkst. Eur, bet jie sugrįš ne per vienerius metus“, – paprastą aritmetiką dėliojo Giedrius, užsimindamas, kad ūkiui dar būtų gerai nauji sandėliai, šaldytuvai. Bet tai, matyt, ateis su laiku…

Giedrius ir Vilma Dzikai, Dzikų daržininkystės ūkis, Žaliakalnio turgus

Svarbu atrasti savo nišą

Martynas LAUKAITIS


Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkas

Daržininkystėje ūkio dydis, žvelgiant į hektarų skaičių, yra santykinis dalykas. Auginant braškes, 2 ha ūkis gali būti labai perspektyvus, o jei uogos noksta po priedangomis – dar ir labai pelningas. Bulves auginti verta turint bent 60 ha.

Viskas priklauso nuo ūkio modelio, kur, suprantama, produkcijos realizacijai tenka nepaskutinė vieta. Mes džiaugiamės kiekvienu derliaus pardavimo būdu, o ypač tuos, kurie tai sugeba padaryti taikydami trumpąją maisto tiekimo grandinę. Galvoti ir darbštūs daržininkai visada atranda savo prekybinę nišą, su kuo juos ir sveikinu.

 

Autoriaus ir G. ir J. DZIKŲ  šeimos nuotraukos

2022.07.15

Susijusios temos – skaitykite: Giedrius ir Vilma Dzikai, Dzikų daržininkystės ūkis, Žaliakalnio turgus