Gardžios ir paprastos Velykos

Velykų pusryčiai – svarbi šios gražios pavasario šventės dalis. Prie stalo susitinka visa šeima, artimieji. Norisi juos palepinti, pradžiuginti. Jau laikas planuoti, ką patiekti ant Velykų stalo. Galimybių daugybė, pasirinkau keletą receptų, kurie tikrai patiktų mano šeimai. Tad kviečiu jus prie savo stalo!

Elžbieta MONKEVIČ

 Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja

 

Šventės patiekalus svarbu susiplanuoti taip, kad kuo mažiau liktų maisto (o geriausia – nieko!). Nerenkite didžiulės puotos, jei kviesite tik kelis žmones. Patiekalus derinkite pagal svečių skaičių – išleisite mažiau pinigų ir mažiau laiko praleisite virtuvėje.

Trumpa atmintinė

  • Nuspręskite, kiek pinigų skirsite šventei.
  • Tai ne tik maistas, todėl dalį finansų atidėkite dovanėlėms, patalpai ir stalui puošti, gėlėms.
  • Neturinti laiko prisėsti kartu su svečiais šeimininkė nuteikia ne per linksmiausiai. Susiplanuokite darbus, kad rūpinantis maistu liktų laiko ir bendrauti.
  • Sudarykite sąrašus: svečių, patiekalų, produktų, reikalingų indų, įrankių.
  • Produktų sąraše atskirkite tuos, kurių galima nusipirkti anksčiau, nuo greitai gendančių, kuriuos pirksite vėliau. Atskirai surašykite turimus produktus.
  • Indus, įrankius, staltieses, servetėles, dekoracijas pasirinkite bent savaitę prieš šventę.
  • Apgalvokite, kokius darbus galite padaryti anksčiau, kokius patiekalus galite pagaminti iš anksto ir užšaldyti.
  • Švenčių užrašinėje užrašykite kiekvieno pobūvio žmonių skaičių, valgiaraštį, produktus ir kiek jų sunaudota, pasižymėkite, koks patiekalas įvertintas geriausiai, kokio gal nevertėtų kartoti, ir kitus dalykus. Ilgainiui tokia užrašinė taps labai vertinga.

 

 

 

Kiauliena obuolių kailinukuose

Laikykimės tradicijų ir Velykų stalui patiekime mėsos – keptos kiaulienos (marinatas tinka ir kalakutienai, vištienai ar antienai).

Reikės:

  • 1,2–1,5 kg kiaulienos sprandinės 

Marinatui:

  • 3 vidutinio dydžio obuolių
  • Ryšelio petražolių
  • V. š. druskos
  • V. š. medaus
  • A. š. juodųjų pipirų
  • 30 ml brendžio
  • 50 ml aliejaus
  • Citrinos

Obuolius nulupkite ir sutarkuokite. Petražoles smulkiai supjaustykite, o citriną – stambiais gabaliukais. Sumaišykite obuolius, petražoles, druską, sirupą, juoduosius pipirus, brendį, aliejų ir citrinos gabaliukus, šaukštu lengvai paspauskite marinatą. Sprandinę iš visų pusių apklokite mišiniu, sandariai įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite per naktį.

Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Mėsą įdėkite į skardą ir apklokite marinatu kaip kailinukais. Kepkite maždaug 60 min. arba kol mėsos viduje temperatūra pasieks 72 °C. Patiekalas skanus ir karštas, ir šaltas.

 

Keptas viščiukas

Kai paklausiu namiškių, ką gaminsime šventei, 99 kartus iš 100 išgirstu – vištą! Tokie jau jie konservatoriai. Gerai pagaminta naminė višta – siūlymas be pralaimėjimo.

Reikės:

  • Naminio viščiuko (~1,6–1,8 kg) 

Marinatui:

  • Raudonos aitriosios paprikos (arba pagal skonį)
  • 30 g šviežio imbiero
  • 2 skiltelių česnako
  • 5 v. š. alyvuogių aliejaus
  • Žaliosios citrinos
  • 3 v. š. brendžio
  • V. š. medaus
  • Druskos, juodųjų pipirų
  • A. š. maltos saldžiosios paprikos
  • A. š. prieskonių meduoliams mišinio

Viščiuką perpjaukite per nugarą, stipriai nuspauskite per krūtinėlę, kad taptų plokščias.

Pašalinkite iš aitriosios paprikos sėklas, o minkštimą stambiai supjaustykite. Imbierą ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Išspauskite žaliosios citrinos sultis. Aitriąsias paprikas, imbierą ir česnaką suberkite į smulkintuvą, užpilkite alyvuogių aliejumi, žaliųjų citrinų sultimis ir brendžiu. Įdėkite medaus. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, suberkite maltą saldžiąją papriką ir sutrinkite, kol susidarys vientisa masė. Įberkite meduolių prieskonių ir dar paplakite, kad visos sudedamosios dalys susimaišytų.

Viščiuką ištrinkite marinatu ir dėkite į sandariai uždaromą indą kartu su stambiai supjaustytais žaliųjų citrinų likučiais. Uždenkite ir palikite parai.

Dėkite viščiuką į kepimo popieriumi išklotą skardą kartu su visu marinatu, kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 val. Patiekite su bulvėmis ir kitomis daržovėmis.

 

Jogurtinė boba

Bobos kepimo ritualas lydi mane nuo pat vaikystės. Jas ir kitus kepinius mūsų šeimoje kepdavo senelis. Stipriomis rankomis jis minkydavo tešlą, laukdavo, kol pakils, perminkydavo. Dažnai šis procesas užimdavo visą parą.

Reikės:

  • Dviejų 2 l talpos formų
  • 30 g šviežių mielių
  • 250 ml natūralaus jogurto
  • 120 g cukraus miltelių
  • Vanilės pastos
  • Žiupsnelio druskos
  • 500 g miltų
  • 6 trynių
  • Geros saujos geltonųjų razinų ir cukatų
  • 75 g sviesto ir sviesto formai patepti
  • 30 g rudojo cukraus (formai pabarstyti)

Glajui:

  • 100 g cukraus miltelių
  • Kiaušinio baltymo
  • Citrinos sulčių paskaninti, bet tuomet reikės daugiau cukraus pudros

Jogurtas turi būti kambario temperatūros. Mieles ištrinkite su šaukštu cukraus miltelių ir palikite, kad mielės suaktyvėtų.

Sviestą ištirpinkite. Į dubenį persijokite miltus, druską, likusius cukraus miltelius. Sudėkite likusius produktus ir užminkykite tešlą. Minkykite ne trumpiau nei 15 min. virtuviniu kombainu. Tada tešlą sudėkite  į didelį dubenį, uždenkite plėvele ir palikite per naktį šaldytuve. Ryte išimkite, palikite kambario temperatūroje apie pusvalandį, paskui perminkykite. Formą gausiai patepkite sviestu, pabarstykite ruduoju cukrumi. Tešlą dėkite į formą ir kildinkite apie 1,5 val.

Bobą dėkite dar į šaltą orkaitę ir kepkite 170 °C temperatūroje apie 45–50 min. Aušinkite formoje 10 min., paskui – ant grotelių.

Glajui pradėkite plakti kiaušinio baltymą, palaipsniui berkite persijotus cukraus miltelius. Plakite iki purios konsistencijos. Atsižvelgdami į konsistenciją, dar įpilkite citrinos sulčių – glajus turi būti tirštas, bet dar tekantis. Bobą puoškite glajumi arba palikite neglaistytą.

 

Želė vainikas

Želei jaučiu ypatingus sentimentus. Mano vyras jos nemėgsta, bet visuomet valgo tą, kurią gaminu aš. „Kaip aš galiu mėgti želę, jei ją gaminai ne tu?“ – taip retoriškai jis klausia.

Reikės:

  • 1 l skysčiui nepralaidžios formos
  • 700 ml mėgstamo limonado
  • 15 g želatinos
  • Žiupsnelio tarkuotos žaliosios citrinos žievelės
  • 0,3–05 kg braškių
  • Saujelės šilauogių
  • Gabaliuko mango arba bet kokių mėgstamų vaisių (tik nedėkite termiškai neapdorotų kivių ir ananasų)

Užmerkite želatiną į 200 ml limonado, palaukite, kol išbrinks. Pakaitinkite, kol želatina ištirps, ir sumaišykite su likusiu limonadu, paragaukite, turi būti intensyvus ir skanus skonis. Sudėkite supjaustytus vaisius į formą ir užpilkite želė tirpalu. Sustingdykite.

Kai norėsite išimti, palaikykite formą 30 sek. arba minutę gana karštame vandenyje, uždenkite lėkšte ir apverskite.

 

Elžbietos Monkevič nuotraukos