Graikiška lazanija

Patiekalui:
• 4 šaukštai sviesto
• 2 vidutiniai svogūnai (supjaustyti mažais gabaliukais)
• 900 g jautienos faršo
• 1/8 a. š. cinamono
• ½ puodelio vandens
• 2 šaukštai pomidorų pastos
• 1 pakelis (apie 500 gramų) ziti makaronų (vamzdelių, galima keisti penne arba panašiais)
• 3 dideli kiaušiniai
• druskos, pipirų
• apie 400 g tarkuoto sūrio (graikai naudoja avių sūrius kasseri ar kelafotiri, tačiau galima naudoti panašų į parmezaną)

Padažui:
• 6 šaukštai sviesto
• ¾ puodelio miltų
• 1 l riebesnio pieno (jį pašildyti)
• 1,5 a. š. druskos
• 3 dideli kiaušiniai
• muskato riešuto

Padažas. Ištirpiname sviestą keptuvėje. Sudedame ir išmaišome miltus. Maišydami pamažu pilame karštą pieną. Verdame, iki padažas bus vienalytis ir sutirštės. Įmaišome druską, muskatą, nuimame nuo ugnies. Kai padažas atvėsta iki kambario temperatūros, įmaišome kiaušinius ir padedame į šalį.

Mėsos paruošimas. Didelėje keptuvėje ištirpiname sviestą. Pakepiname svogūnus, kol taps minkšti ir auksinės spalvos. Sudedame ir pakepiname faršą. Įmaišome cinamoną, druską ir pipirus. Įmaišome vandenį ir pomidorų pastą, 5 minutes patroškiname. Padedame į šalį.

Makaronų paruošimas. Išverdame makaronus kaip nurodyta ant pakelio. Nupilame, perliejame šaltu vandeniu. Į atšalusius įmaišome kiaušinius ir druską.

Patiekalo gamyba. Įkaitiname orkaitę iki 180 °C. Kepimo indą (gilų, maždaug 25 x 35 cm) sutepame aliejumi, sudedame pusę paruoštų makaronų, gausiai apiberiame sūriu. Supilame visą paruoštą mėsos faršą, apiberiame sūriu. Trečias sluoksnis – likę makaronai, ant jų vėl sūris. Sluoksniuoti baigiame užpildami padažą ir likusį sūrį. Kepame apie 45 minutes arba kol viršus apskrus. Ištraukę iš orkaitės, palaikome mažiausiai 20 minučių, kitaip bus labai sunku gražiai supjaustyti.