Ashburn +6,8 °C Debesuota
Penktadienis, 8 Grd 2023
Ashburn +6,8 °C Debesuota
Penktadienis, 8 Grd 2023

Egidijus LAPINSKAS
Šefas
 

Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai

2023/06/05


Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų, tačiau dažniausiai simpatijas laimi tradiciniai mėsos patiekalai.

Grilio karalius tik vienas

Restoranus „Somm“, „Dine“ ir „Bangos“ valdantis šefas E. Lapinskas teigia, kad gerą šašlyką galima vadinti kepsninių karaliumi, kurio neišstums jokios naujovės. Priedus, tokius kaip salotos, padažas ar garnyras, jis ragina išbandyti kaskart vis naujus, tačiau pirmenybę teikti išskirtinai šviežio derliaus sezoninėms gėrybėms.

Kad mėsos patiekalai grilio meniu išlieka vienais populiariausių, pastebi ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Kiekvienais metais grilio produktų ir prekių paklausa dažniausiai pradeda kilti kovo arba balandžio mėnesį, atšilus orams, ir piką pasiekia vasaros metu. Vasarą keliaujame, iškylaujame ir pramogaujame su populiariausių gaminių dešimtuku – marinuotais kiaulienos šašlykais, kepsniais, dešrelėmis ir paukštiena“, – sako „Maximos“ atstovė.

Kiekvieno grilio sezono metu „Maxima“ stengiasi užtikrinti, kad pirkėjai turėtų platų kepti jau paruoštų ar didelių pastangų nereikalaujančių produktų asortimentą, kurį galėtų patogiai transportuoti ir mėgautis maistu lauke. Kasmet siūloma daugybė naujų patiekalų ar pusgaminių, užtikrinamas reikalingas inventorius, kad į iškylas pirkėjai galėtų keliauti tiesiai iš prekybos centro.

Šefas Egidijus Lapinskas.

Kepsninių galimybės – neribotos: čirška ir picos, ir kugeliai

Šefas E. Lapinskas pastebi, kad grilio patiekalų mėgėjai kasmet vis drąsiau eksperimentuoja: kepsninėse čirška mėsainiai, naminės picos, jūrų gėrybių iešmeliai, įvairiausių rūšių sūriai – nuo varškės, halumio iki įvairių pelėsinių sūrių. Jeigu seniau ant grilio buvo įprasta kepti tik tokias daržoves kaip bulvės ar cukinijos, dabar nugula įvairios šakninės daržovės, pomidorai, kopūstai. Taip pat vis dažniau kepami ir vaisiai – arbūzai, persikai, obuoliai, mangai tampa gardžių salotų ar garnyrų dalimi. Pasak virtuvės šefo, ši fantazijos neribojanti tendencija išliks ir šiemet.

„Šiuolaikinėse kepsninėse galima iškepti beveik viską: kalakutą, picą, jūrų gėrybes, troškinius, pyragus ar net ledus, įvyniotus į rytietišką tešlą. Kaip ir pastaraisiais, taip ir ateinančiais metais laukia daug eksperimentų – manau, netrukus gamtoje taps įprasta mėgautis Viduržemio jūrą primenančiomis paelijomis, izraelietiška šakšuka, azijietiškais „wok“ makaronais ar lietuvišku kugeliu bei vėdarais“, – prognozėmis dalijasi patyręs šefas.

Pasak E. Lapinsko, šiemet vis daugiau dėmesio bus skiriama ir mažiems, bet patiekalų skonį dar geriau pabrėžiantiems akcentams. Pavyzdžiui, prie kepamos mėsos, žuvies ar daržovių bus derinami įdomesni padažai: dūmų skonio, trintų daržovių, mėtų, čipotlė, naminis dzadzikis, meksikietiškas molė ir kiti padažai.

Pigesnė, bet neprastesnė mėsiškų patiekalų alternatyva

Kita tendencija – į madą grįžtančių subproduktų banga, kuri, anot šefo E. Lapinsko, neaplenks ir grilio gurmanų. Subproduktų – kepenėlių, inkstų, skrandukų – dalis visuomenės vis dar neprisijaukina, kadangi nėra susipažinusi su gaminimo technika arba nežino, kad jų maistinė vertė nenusileidžia išpjovoms, filė ar pan. Pastaruoju metu ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje subproduktai susigrąžina nepelnytai prarastą dėmesį.

Pažintį su subproduktais šefas rekomenduoja pradėti nuo veršienos kepenėlių. Norint gardžiai pakepinti jas ant grilio, pirmiausia reikia nupjauti kepenėlių plėvę, pagardinti druska, pipirais ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepenėles, kaip ir kitus mėsos subproduktus, rekomenduojama ant atviros ugnies kepti vos kelias minutes. Vėliau jas galima vynioti į lavašą, patiekti su aštriu daržovių padažu ar marinuotomis daržovėmis.

Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos vadovė Brigita Baratinskaitė kviečia mėgautis prasidėjusiu grilio sezonu ir išbandyti neįprastus šašlykų marinavimo receptus bei padažus, kurie susižers maisto mylėtojų pagyras.

 

Neįprasti šašlykų marinavimo receptai

Kubietiškas marinatas

Reikės: 1 apelsino sulčių, smulkiai pjaustytos raudonos aitriosios paprikos, 2 šaukštų mėgstamo aliejaus, smulkiai tarkuotos 1 žaliosios citrinos žievelės, 2 smulkiai supjaustytų svogūnų, mėgstamų prieskonių.

Aštrus medaus marinatas

Reikės: dviejų smulkintų česnako skiltelių, saujelės smulkintų petražolių, 3 šauktų mėgstamo aliejaus, šaukšto medaus, smulkiai pjaustytos raudonos aitriosios paprikos, mėgstamų prieskonių.

Tropinis marinatas

Reikės: pusės skardinės konservuotų ananasų (juos reikia kuo smulkiau supjaustyti), 50 g smulkiai tarkuoto imbiero, 2 šauktų daržovių aliejaus, 2 šaukštų sojų padažo, mėgstamų prieskonių.

Šašlykų marinavimo laikas priklauso nuo pasirinktos mėsos. Kuo kietesnė mėsa – tuo ilgiau ją reikia marinuoti. Mėsą marinuoti (tiek kubietišku, tiek aštriu medaus marinatu) rekomenduojama kepimo išvakarėse. Per naktį mėsa suminkštės ir sugers įvairias skonių natas. Tropinis marinatas geriau dera su minkštesne mėsa, ją marinuokite kelias valandas prieš kepimą.

 

Išskirtinio skonio padažai

Garstyčių ir kavos padažas

Reikės: 2 stiklinių garstyčių, ketvirčio stiklinės stiprios juodos kavos, poros šaukštų medaus, šaukšto cukranendrių melasos (nebūtina), šaukšto Vorčesterio padažo, poros šaukštelių (arba pagal skonį) tabasko padažo.

Gaminimo eiga: visus ingredientus dėkite į prikaistuvį ir gerai maišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros apie 10 minučių.

Barbekiu medaus padažas

Reikės: stiklinės pomidorų padažo, trečdalio stiklinės medaus, ketvirtadalio stiklinės sviesto, 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių, šaukšto Vorčesterio padažo, poros griežinėlių citrinos.

Gaminimo eiga: prikaistuvyje užvirkite pomidorų padažą, medų, sviestą, Vorčesterio padažą ir citrinų sultis, dėkite citrinos griežinėlius ir kaitinkite apie 20 minučių. Citrinos griežinėlius išimkite, padažą atvėsinkite ir gardinkite šašlykus ar kitus ant grilio keptus mėsos patiekalus.

Riešutinis kario padažas

Reikės: pusės skardinės kokosų pieno, 4 šaukštų šviežių žaliųjų citrinų sulčių, 2 šaukštų nesaldinto žemės riešutų sviesto, 2 arbatinių šaukštelių raudonojo kario pastos, skiltelės smulkinto česnako.

Gaminimo eiga: visus ingredientus sudėkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos masės. Padažą sandariai uždarius šaldytuve galima laikyti savaitę.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/12/07

Žemės ūkio ateitis neaiški, tai šiandien paaiškėjo dar kartą

Šiomis dienomis Vilniuje yra susirinkęs gražus būrys prekinės žemės ūkio produkcijos gamybos lyderių: žemės ūkio bendrovių vadovai, vyriausieji finansininkai, specialistai. Gruodžio 7–8 d. vyksta Lietuvos žemės ūkio bendrovių aso...
2023/12/07

VMVT ragina atsisakyti gyvūnų demonstravimo „gyvose prakartėlėse“

Į gyvais gyvūnais apgyvendintą prakartėlę per šventę Druskininkuose dar vakar dėmesį atkreipė gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė ir kėlė klausimą, kodėl Valstybinės maisto ir veteri...
2023/12/07

„Auga Group“ kitąmet tikisi 23,3 mln. eurų EBITDA pelno

Verslininko Kęstučio Juščiaus netiesiogiai kontroliuojama viena didžiausių Baltijos šalyse žemės ūkio investicijų grupių „Auga Group“ 2024 metais planuoja uždirbti 23,3 mln. eurų pelno prieš palūkanas, mokesčius ir...
2023/12/07

Ar medijos paverčia politiką pigiu šou?

Įprasta kritikuoti tiek ats­kirus politikus, tiek ir po­li­­­tiką bendrai – piktintis jos neprofesionalumu, pa­vir­šu­tiniškumu bei sa­va­nau­­diš­kumu. Šiuo met...
2023/12/07

Pelkėse verda tikra pekla (II)

„Ūkininko patarėjas“ toliau plėtoja pelkininkystės temą, kurios pradžia buvo publikuota 2023 m. gruodžio 2 d. numeryje. Tęsiame žurnalistinį tyrimą, kurio esmė – sužinoti, kodėl Europos Sąjungos (ES) ir valstybės lėšos kre...
2023/12/07

LSMU Veterinarijos akademijoje – pokyčiai

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) praneša apie pokyčius universiteto Veterinarijos akademijoje – LSMU Senatas penkerių metų kadencijai patvirtino naujus dviejų fakultetų dekanus.
2023/12/07

Lietuvoje vidutinės degalų kainos mažesnės nei Lenkijoje

Vidutinės degalų kainos per savaitę Lietuvoje pakito skirtingai: benzino kaina sumažėjo 0,7 proc., o dyzelino padidėjo 0,2 proc. Skirtumas tarp šių degalų kainų padidėjo iki 0,04 Eur/l. Pirmą kartą šiais metais vidutinės degalų kaino...
2023/12/07

COVID-19 ir medus: bičių produktai kovoje su virusine infekcija ir jos padariniais

Pasaulį užklupus SARS-CoV-2 viruso sukeltai COVID-19 pandemijai sveikatos sistema susidūrė su nauju iššūkiu – ligos diagnostika ir gydymu. Sergantiems pacientams gydyti buvo naudojami įvairūs vaistai, tačiau tikslios terapijos ...
2023/12/07

Augalinės produkcijos eksporto į Jungtinę Karalystę naujovės

BTOM taikomas augalams ir augaliniams produktams, gabenamiems į Jungtinę Karalystę (JK) suprantamas kaip jų tiekimas į Angliją, Škotiją ir Velsą. Tuo tarpu Šiaurės Airija išlaiko vietą vidinėje Europos Sąjungos (ES) rinkoje ir...