Ashburn +16,9 °C Dangus giedras
Antradienis, 23 Bal 2024
Ashburn +16,9 °C Dangus giedras
Antradienis, 23 Bal 2024


Egidijus LAPINSKAS
Šefas
 

Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai

2023/06/05


Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų desertų, tačiau dažniausiai simpatijas laimi tradiciniai mėsos patiekalai.

Grilio karalius tik vienas

Restoranus „Somm“, „Dine“ ir „Bangos“ valdantis šefas E. Lapinskas teigia, kad gerą šašlyką galima vadinti kepsninių karaliumi, kurio neišstums jokios naujovės. Priedus, tokius kaip salotos, padažas ar garnyras, jis ragina išbandyti kaskart vis naujus, tačiau pirmenybę teikti išskirtinai šviežio derliaus sezoninėms gėrybėms.

Kad mėsos patiekalai grilio meniu išlieka vienais populiariausių, pastebi ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Kiekvienais metais grilio produktų ir prekių paklausa dažniausiai pradeda kilti kovo arba balandžio mėnesį, atšilus orams, ir piką pasiekia vasaros metu. Vasarą keliaujame, iškylaujame ir pramogaujame su populiariausių gaminių dešimtuku – marinuotais kiaulienos šašlykais, kepsniais, dešrelėmis ir paukštiena“, – sako „Maximos“ atstovė.

Kiekvieno grilio sezono metu „Maxima“ stengiasi užtikrinti, kad pirkėjai turėtų platų kepti jau paruoštų ar didelių pastangų nereikalaujančių produktų asortimentą, kurį galėtų patogiai transportuoti ir mėgautis maistu lauke. Kasmet siūloma daugybė naujų patiekalų ar pusgaminių, užtikrinamas reikalingas inventorius, kad į iškylas pirkėjai galėtų keliauti tiesiai iš prekybos centro.

Šefas Egidijus Lapinskas.

Kepsninių galimybės – neribotos: čirška ir picos, ir kugeliai

Šefas E. Lapinskas pastebi, kad grilio patiekalų mėgėjai kasmet vis drąsiau eksperimentuoja: kepsninėse čirška mėsainiai, naminės picos, jūrų gėrybių iešmeliai, įvairiausių rūšių sūriai – nuo varškės, halumio iki įvairių pelėsinių sūrių. Jeigu seniau ant grilio buvo įprasta kepti tik tokias daržoves kaip bulvės ar cukinijos, dabar nugula įvairios šakninės daržovės, pomidorai, kopūstai. Taip pat vis dažniau kepami ir vaisiai – arbūzai, persikai, obuoliai, mangai tampa gardžių salotų ar garnyrų dalimi. Pasak virtuvės šefo, ši fantazijos neribojanti tendencija išliks ir šiemet.

„Šiuolaikinėse kepsninėse galima iškepti beveik viską: kalakutą, picą, jūrų gėrybes, troškinius, pyragus ar net ledus, įvyniotus į rytietišką tešlą. Kaip ir pastaraisiais, taip ir ateinančiais metais laukia daug eksperimentų – manau, netrukus gamtoje taps įprasta mėgautis Viduržemio jūrą primenančiomis paelijomis, izraelietiška šakšuka, azijietiškais „wok“ makaronais ar lietuvišku kugeliu bei vėdarais“, – prognozėmis dalijasi patyręs šefas.

Pasak E. Lapinsko, šiemet vis daugiau dėmesio bus skiriama ir mažiems, bet patiekalų skonį dar geriau pabrėžiantiems akcentams. Pavyzdžiui, prie kepamos mėsos, žuvies ar daržovių bus derinami įdomesni padažai: dūmų skonio, trintų daržovių, mėtų, čipotlė, naminis dzadzikis, meksikietiškas molė ir kiti padažai.

Pigesnė, bet neprastesnė mėsiškų patiekalų alternatyva

Kita tendencija – į madą grįžtančių subproduktų banga, kuri, anot šefo E. Lapinsko, neaplenks ir grilio gurmanų. Subproduktų – kepenėlių, inkstų, skrandukų – dalis visuomenės vis dar neprisijaukina, kadangi nėra susipažinusi su gaminimo technika arba nežino, kad jų maistinė vertė nenusileidžia išpjovoms, filė ar pan. Pastaruoju metu ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje subproduktai susigrąžina nepelnytai prarastą dėmesį.

Pažintį su subproduktais šefas rekomenduoja pradėti nuo veršienos kepenėlių. Norint gardžiai pakepinti jas ant grilio, pirmiausia reikia nupjauti kepenėlių plėvę, pagardinti druska, pipirais ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepenėles, kaip ir kitus mėsos subproduktus, rekomenduojama ant atviros ugnies kepti vos kelias minutes. Vėliau jas galima vynioti į lavašą, patiekti su aštriu daržovių padažu ar marinuotomis daržovėmis.

Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos vadovė Brigita Baratinskaitė kviečia mėgautis prasidėjusiu grilio sezonu ir išbandyti neįprastus šašlykų marinavimo receptus bei padažus, kurie susižers maisto mylėtojų pagyras.

 

Neįprasti šašlykų marinavimo receptai

Kubietiškas marinatas

Reikės: 1 apelsino sulčių, smulkiai pjaustytos raudonos aitriosios paprikos, 2 šaukštų mėgstamo aliejaus, smulkiai tarkuotos 1 žaliosios citrinos žievelės, 2 smulkiai supjaustytų svogūnų, mėgstamų prieskonių.

Aštrus medaus marinatas

Reikės: dviejų smulkintų česnako skiltelių, saujelės smulkintų petražolių, 3 šauktų mėgstamo aliejaus, šaukšto medaus, smulkiai pjaustytos raudonos aitriosios paprikos, mėgstamų prieskonių.

Tropinis marinatas

Reikės: pusės skardinės konservuotų ananasų (juos reikia kuo smulkiau supjaustyti), 50 g smulkiai tarkuoto imbiero, 2 šauktų daržovių aliejaus, 2 šaukštų sojų padažo, mėgstamų prieskonių.

Šašlykų marinavimo laikas priklauso nuo pasirinktos mėsos. Kuo kietesnė mėsa – tuo ilgiau ją reikia marinuoti. Mėsą marinuoti (tiek kubietišku, tiek aštriu medaus marinatu) rekomenduojama kepimo išvakarėse. Per naktį mėsa suminkštės ir sugers įvairias skonių natas. Tropinis marinatas geriau dera su minkštesne mėsa, ją marinuokite kelias valandas prieš kepimą.

 

Išskirtinio skonio padažai

Garstyčių ir kavos padažas

Reikės: 2 stiklinių garstyčių, ketvirčio stiklinės stiprios juodos kavos, poros šaukštų medaus, šaukšto cukranendrių melasos (nebūtina), šaukšto Vorčesterio padažo, poros šaukštelių (arba pagal skonį) tabasko padažo.

Gaminimo eiga: visus ingredientus dėkite į prikaistuvį ir gerai maišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros apie 10 minučių.

Barbekiu medaus padažas

Reikės: stiklinės pomidorų padažo, trečdalio stiklinės medaus, ketvirtadalio stiklinės sviesto, 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių, šaukšto Vorčesterio padažo, poros griežinėlių citrinos.

Gaminimo eiga: prikaistuvyje užvirkite pomidorų padažą, medų, sviestą, Vorčesterio padažą ir citrinų sultis, dėkite citrinos griežinėlius ir kaitinkite apie 20 minučių. Citrinos griežinėlius išimkite, padažą atvėsinkite ir gardinkite šašlykus ar kitus ant grilio keptus mėsos patiekalus.

Riešutinis kario padažas

Reikės: pusės skardinės kokosų pieno, 4 šaukštų šviežių žaliųjų citrinų sulčių, 2 šaukštų nesaldinto žemės riešutų sviesto, 2 arbatinių šaukštelių raudonojo kario pastos, skiltelės smulkinto česnako.

Gaminimo eiga: visus ingredientus sudėkite į plaktuvą ir išplakite iki vientisos masės. Padažą sandariai uždarius šaldytuve galima laikyti savaitę.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/04/22

Jurginių išvakarėse – žiemos sugrįžimas

Jurginių išvakarėse į Lietuvą sugrįžo žiema. Pirmadienį sniegas, šlapdriba ir lietus maišėsi tarpusavyje, lydimi smarkoko ir šalto vėjo. Mišrūs krituliai nesiliovė iki vakaro. Ūkininkams vėl nemalonus gamtos pok&...
2024/04/22

Mėsa ir paukštiena prekiaujantiems gyventojams supaprastinta pajamų apskaita – tik e. būdu

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad individualią veiklą su pažyma ar verslu liudijimu vykdantys gyventojai, kurie turgavietėse ir viešose prekybos vietose prekiauja mėsa, paukštiena ir jų gaminiais, nuo gegužės 1 d. ...
2024/04/22

D. Trumpa: pasitraukus „Fonterrai“ naujo investuotojo „Rokiškio sūris“ neieškos

Iš vienos didžiausių pieno perdirbimo įmonių „Rokiškio sūris“ pasitraukus 10 proc. jos akcijų turėjusiai strateginei investuotojai – didžiausiai pasaulyje pieno eksportuotojai – Naujosios Zelandijos „Fon...
2024/04/22

Vietos maisto produktai – mūsų stiprybė, kurią mokomės įvaldyti

(VDU ŽŪA langas) Gyvename sparčiai kintančiomis išorinės aplinkos sąlygomis. Pokyčius spartina kompleksas priežasčių, tarp kurių – klimato kaita ir neatsinaujinančių išteklių brangimas; geopolitinė aplinka, galinti transformuot...
2024/04/22

Per savaitę pigo nafta ir šoktelėjo elektros energijos kainos

Praėjusią savaitę didmeninės elektros kainos Lietuvoje pakilo net 186,8 proc. – iki 78,6 Eur/MWh, po ankstesnę savaitę fiksuotų rekordiškai žemų kainų – 27,4 Eur/MWh. Elektra brango visame Baltijos jūros regione. Kainų kilimui į...
2024/04/22

Agrarinės aplinkosaugos veiklose dalyvaujantiems ūkininkams trumpėja įsipareigojimų laikotarpis

Žemės ūkio ministerijai patikslinus Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ įgyvendinimo taisykles (AGRO taisyklės), ūkininkams sutrumpintas paskutinių metų įsipareigojimų lai...
2024/04/22

VRK parengė informaciją apie rinkimus ir referendumą lengvai suprantama kalba

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), siekdama užtikrinti informacijos apie rinkimus sklaidą kiekvienai rinkėjų grupei, parengė ir išleido specialų leidinį supaprastinta kalba (ang. Easy to Read).
2024/04/22

Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui

Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksniais, aplinkos poveikiu, mityba. Šiuo metu daug dėmesio teikiama žarnyno mikroflorai ir vitaminui D. „Vitamin...
2024/04/22

„Galinta“ įmonių grupei – 14,8 mln. eurų injekcija

„Citadele“ bankas ir viena didžiausių grikių kruopų, dribsnių, ryžių bei kitų kruopų gamintojų ir prekybininkių Baltijos šalyse, įmonių grupė „Galinta“, susitarė dėl 14,8 mln. eurų finansavimo. Lėšos  bus...