Ashburn +9,7 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024
Ashburn +9,7 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024

VMI ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija – kartu prieš „šešėlį“

2014/09/25

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad parengtas VMI prie FM viršininko įsakymo pakeitimas, pagal kurį nuo kitų metų gegužės 1 d. visais atvejais, kai viešojo maitinimo įmonių klientams yra išduodamos išankstinės sąskaitos („prečekiai“) su nurodyta mokėtina suma, tokių sąskaitų duomenys privalės būti išsaugoti kasos aparatų kontrolinėje juostoje, o tokios sąskaitos pabaigiamos fiskalinio kvito spausdinimu. Šiam projektui pritarė su VMI aktyviai bendradarbiaujanti Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija.

„Nuo 2013 metų gegužės 1-osios jau galiojo VMI parengto įsakymo nuostatos, kurios numatė, jog viešbučių, restoranų, kavinių ir kitų viešojo maitinimo paslaugas teikiančių įstaigų duomenys apie klientams pateiktas išankstines (tarpines) sąskaitas ( „prečekius“) turi būti išsaugomi kasos aparato atmintyje taip pat, kaip ir galutiniai, apmokėjimą patvirtinantys, kvitai. Pakeitimais buvo siekiama užkirsti kelią viešojo maitinimo įstaigoms išvengti gautų pajamų už suteiktas paslaugas apskaitymo, kai  tarpiniai duomenis ištrinami iš kasos aparatų (pvz., aptarnaujant klientus, apmokėjimui už paslaugas pateikiamos sąskaitos, kurias apmokėjus, fiskaliniai kvitai šioms sąskaitoms neatspausdinami, o pačios sąskaitos vėliau panaikinamos). Tačiau ši tvarka galioja tik kompiuteriniams kasos aparatams.“, - primena VMI prie FM viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas, pažymėdamas, kad kai kurios viešojo maitinimo įmonės tiesiog atsisakė kompiuterinių kasos aparatų, siekdamos apeiti teisės aktų reikalavimų ir toliau dalį savo veiklos vykdyti „šešėlyje“.

Iš esmės sutarusi su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, VMI mano, kad tokia tvarka turi galioti visiems verslo dalyviams, užtikrinant ne tik pajamų apskaitymą bet ir sukuriant lygios konkurencijos sąlygas verslininkams. Minėtieji reikalavimai būtų netaikomi  tais atvejais, kai  už užsakytus patiekalus ir gėrimus klientai sumokėtų iš kart ir jiems nedelsiant būtų pateikiamas kasos aparato fiskalinis kvitas, pvz., tokia klientų aptarnavimo tvarka yra taikoma „greitojo“ maisto restoranuose ir užkandinėse.

„Kalbėdami apie viešojo maitino verslo sektorių, galime konstatuoti, kad tai yra verslo sritis, turinti pakankamai aukštą riziką, susijusią su pajamų neapskaitymu buhalterinėje apskaitoje, neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimu, nelegaliu darbu. Todėl VMI itin vertina bendradarbiavimą su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija. Nuolatinis informacijos apsikeitimas apie įmonių rodiklius, tendencija, pokyčius šiame verslo sektoriuje padeda VMI identifikuoti didžiausias mokesčių neapskaitymo rizikas, t.y. tiesiogiai padeda Mokesčių inspekcijai mažinti šešėlinės ekonomikos dydį“, - akcentuoja A. Klerauskas.

 „LVRA, analizuodama VMI pateiktą informaciją apie narių ir kitų subjektų veiklą, džiaugiasi savo narių rodikliais, kurie ženkliai lenkia statistinius vidurkius: LRVA nariai sudaro tik 6 proc. tarp viešbučių ir restoranų veiklą vykdančių įmonių, tačiau sumoka apie 39 proc. mokesčių, sukuria apie  44 proc. pridėtinės vertės, moka apie 15 proc. didesnį vidutinį atlyginimą dirbantiesiems“, - pažymi Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, vertindama nuolatinį konstruktyvų dialogą su VMI, gaunamą detalią informaciją apie viešbučių ir restoranų sektoriaus veiklą.

VMI ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija taip pat pasikeitė nuomonėmis dėl teisinio reguliavimo, reglamentuojančio apgyvendinimo ir trumpalaikės nuomos paslaugų teikimą, tobulinimo, siekiant suvienodinti  tokia veikla užsiimančių ūkio subjektų  verslo  sąlygas ir tenkančią administracinę naštą, kai apgyvendinimo paslaugas galima teikti dirbant individualiai ir įkūrus įmonę.

Ši verslo pozicija pristatyta VMI, VDI, Finansų ministerijai.

Dalintis
2024/03/28

Įdomūs faktai apie augalų veislių selekcijos procesą

Augalų selekcija – mokslas, reikalaujantis kūrybiškumo, žinių, ir, žinoma, laiko. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) mokslininkams uždavėme keletą klausimų apie augalų selekcijos procesą.
2024/03/28

Pasiūlė įsigyti saulės modulius – gautus pinigus pralošė

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje marijampolietis kaltinamas dėl apgaule įgyto didelės vertės svetimo turto.
2024/03/28

Pajamos mažėjo, tačiau VMU išlaiko optimizmą

Nepaisant Lietuvos ekonomikos lėtėjimo, pramonės traukimosi, VĮ Valstybinių miškų urėdija (VMU) sugebėjo pasiekti prognozes viršijusius veiklos rezultatus. Neaudituotais duomenimis, pajamos už 2023 m. siekia 288,6 mln. Eur, grynasis ...
2024/03/28

Kur slepiasi ūkininko genas

„Atostogos – šventas dalykas“, – „Ūkininko patarėjui“ tikino Plungės r. Babrungo sen. Truikių kaime gyvenantis ūkininkas Virginijus Brezgys. Jis su žmona Marija valdo 180 ha žemės, augina šimtinę a...
2024/03/28

Nutarta: atsiskaitant grynaisiais bus apvalinamos bendros mokėtinos sumos

Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 d. įpareigos atsiskaitant už prekes ar paslaugas grynaisiais pinigais apvalinti bendrą mokėtiną sumą.
2024/03/28

Į ką atkreipti dėmesį perkant kiaušinius, kad Velykinis margutis būtų ne tik stiprus, bet ir saugus vartoti?

Šv. Velykų pagrindinis akcentas - kiaušiniai, kurie yra neatsiejama šios šventės dalis. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena svarbiausią informaciją, kuri padės išsirinkti labi...
2024/03/28

Pakeistos susietosios paramos už ūkinius gyvūnus taisyklės

Žemės ūkio ministro įsakymu pakeistos 2023–2027 m. susietosios pajamų paramos už mėsinius galvijus, avis ir ožkas administravimo taisyklės.
2024/03/28

Tyrimas atskleidė – rytinė ES siena visiškai atvira baltarusiškai medienai, neva atkeliaujančiai iš Azijos

Šiomis dienomis į viešumą iškilo Europos Sąjungos (ES) medienos sektorių kompromituojanti medžiaga. Nepriklausomo baltarusių portalo „Zerkalo.io“ žurnalistai paskelbė Baltarusijos tyrimų centro (BTC) medžiagą, atsk...
2024/03/28

Benzino didmeninės kainos jau didesnės už dyzelino kainas

Praėjusią savaitę vidutinė degalų kaina Lietuvoje pakito skirtingai – benzinas pabrango 1,4 proc., o dyzelinas atpigo 1,1 procento. Skirtumas tarp benzino ir dyzelino vidutinių kainų per savaitę sumažėjo nuo 0,07 Eur/l iki 0,03 Eur/l. Benzin...