Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Kardelių paroda Panevėžyje vėl kviečia į spalvų fiestą

2023/08/22


Panevėžiečiai nekantraudami laukia kasmetinės kardelių parodos. Rugpjūčio 24–26 d. jau 15-ą kartą į Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje rengiamą parodą „Gėlė Baltijos keliui“ suvažiuos gėlininkai iš visos šalies ir Atrijaus terasa pasipuoš įvairiaspalviais, artėjantį rudenį pranašaujančiais žiedais.

Jau tapo tradicija, kad gėlininkai į parodą atveža ne tik istorinio įvykio simboliu tapusius kardelius, bet ir kitų šiuo metu žydinčių gėlių – jurginų, viendienių. Dalyvių geografija taip pat plati: nuo Suvalkijos iki Aukštaitijos. Savo gėlyno kardelius demonstruos Daiva Macijauskaitė iš Kalvarijos ir Danutė Simonaitienė iš Marijampolės krašto. Parodos lankytojai turės galimybę pasigrožėti Meilutės Močiškytės užaugintais jurginais, o Vilniaus universiteto Šiaulių botanikos sodo atstovai pažadėjo priskinti gražiausių, sode šiuo metu žydinčių gėlių.

KARDELIŲ PARODA

Ryškiausias XV respublikinės gėlių parodos akcentas – šios tradicijos įkvepėjo ir puoselėtojo, šviesios atminties daktaro, selekcininko, visuomenininko Alfonso Žobako žmonos Reginos Žobakienės ir toliau auginami kardeliai. Pernai, kai paroda pirmąkart vyko be žymiojo panevėžiečio, ji apgailestavo, kad dėl laiko stokos negali prižiūrėti visos vyro kolekcijos, kurioje buvo 600 veislių, tad teko didžiąją jos dalį padovanoti bičiuliams gėlininkams. Vis tik sodyboje liko apie 100 veislių, tad dalį šių rudeninių gėlių ir šiemet galės pamatyti parodos lankytojai.

Pasak organizatorės Skirmantės Karpavičienės, tokį renginį nelengva tiksliai suplanuoti, dalyviai priima sprendimą važiuoti arba ne vos ne paskutinę dieną, nes gėlės – itin jautrus eksponatas ir visą sezoną su meile prižiūrėtos prieš pat parodą gali prarasti gražiausias savybes. Vis tik gėlininkai šiemet nesiskundė, jog oro sąlygos būtų prastos kardeliams, tik pastebėjo, kad šios rudeninės gėlės pražydo kiek anksčiau nei įprasta. Galbūt tai paskatino karšti vasaros orai ar drėgmės stygius birželį. Tad organizatoriai laukia atvykstant daugiau kolekcininkų.

 

„Rasų“ informacija

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos nuotraukos

Titulinėje nuotraukoje – Praėjusių metų parodos akimirka: kolekcininko Leono Adomavičiaus išauginti kardeliai.

Dalintis