Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Abipus kaimo keliuko – jurginų alėja

2023/08/31


Ar dažnai tenka girdėti, kad kas nors jurginus susodintų prie kaimo keliuko? Ir tai netrumpa 300 metrų ilgio atkarpa su tūkstančiu jurginų kerų. Tai Santa Staražinskienė jau penktus metus iš eilės dvi ilgas jurginų juostas sodina abipus kaimo kelio, netoli savo sodybos Kelmės rajone.

Idėja – iš vaikystės

„Mano amžinatilsį močiutė Elena Krigerienė, gyvenusi Gailių kaime, pakelėj prie namų prisodindavo jurginų, – prisimena Santa. – Man tas vaikystės prisiminimas labai malonus ir brangus, kaip ir pati mane auginusi močiutė. Sumąsčiau pasodinti dar ilgesnę jurginų juostą: jeigu sudėtume visą atstumą palei abi puses keliuko, išeitų daugiau negu pusė kilometro.“

jurginų veislės
Santa Staražinskienė

Sugalvoti galima daug ko, bet kaip tai fiziškai įvykdyti? Nutarė – ir tikslui pasiekti nebuvo kliūčių: tai traktorių samdė pakelės grioviams išrausti, tai žmogų su lopeta – grioveliams padaryti. Galų gale nusipirko motobloką – ir žemės reikalus dabar išsprendžia pati. Bet juk ir susodinti, ir iškasti tenka rankomis...

„Gėlių niekada nebus per daug, jos padeda žmonėms kurti savotišką rojų žemėje“, – S. Staražinskienė atsako tiems, kurie stebisi sumanymu: kam tiek vargo, jeigu tos gėlės netgi ne sodyboje.

Minėta 300 metrų atkarpa – kelyje Lioliai–Žalpiai. Prie to keliuko, nedidukame Kanopėnų kaimelyje, kuriama bei gražinama Santos ir Roberto Staražinskų sodyba. Beje, ir joje gėlės prie tvenkinuko atsirado kaip vienas pirmiausių ir svarbiausių kiemo akcentų. Ši sodyba Santai – ramybės oazė, į kurią 6 kilometrus važiuoja pailsėti iš pagrindinių namų Vaišviliškėse: ten įkurdinta ferma, Roberto ūkis, tad grožiui puoselėti paprasčiausiai trūksta erdvės. Štai jai ir kitiems tuo keliuku važiuojantiesiems lenkiasi įvairiaspalviai jurginų žiedai. Vien kerų galima suskaičiuoti per tūkstantį.

jurginų veislės
Santa Staražinskienė jurginų grožį kuria sau ir važiuojantiesiems keliu.

Kitais metais sodins dar daugiau

400 – maždaug tiek jurginų veislių Santa nepagailėjo susodinti tiesiog į pakelę. Kiekvienas jurginas – skirtingas ir netgi veislinis.

S. Staražinskienės jurginų kolekcijoje vieni įspūdingesnių – nedidukai vyšninės spalvos jurginukai ‘Crosfiel Ebany’, atkeliavę iš Latvijos ir visu gražumu atsiskleidę rugpjūčio pabaigoje. Iš ten pat įsigyti ir mėgstamiausieji geltonieji ‘Shuyou’. Tai tik keli pavyzdžiai, kad pašnekovei jau maža Lietuvoje auginamų jurginų veislių, dabar daugumą naujienų siųsdinasi internetu. O iki tol kelis dešimtmečius jurginus nuolat pirkdavosi iš turgaviečių. Keletą jurginų vagučių ji pasisodinusi ir sodyboje.

jurginų veislės
‘Crosfiel Ebany’

Kitais metais šių gražuolių palei kelią Santa ruošiasi sodinti dar daugiau ir labiau pasirūpinti jų kokybe, galbūt trąšomis palepinti.

„Aš ir be jokio reikalo mėgstu ten paslampinėti, viena kelio puse nueiti, kita grįžti – vien tik tam, kad pasigrožėčiau jurginais, – pasakoja Santa. – Juos auginu savo malonumui, bet ir kitiems žmonėms malonu matyti tokią pakelę. Man gėlės – pasaulio džiaugsmas, kuriam galiu išleisti ne vieną algą per metus...“

 

STARAŽINSKŲ šeimos nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis