Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Teismas paliko galioti VRK sprendimą dėl Ingridos Šimonytės registravimo kandidate

2024/04/11


Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atmetė pareiškėjo Eduardo Vaitkaus prašymą panaikinti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą, kuriuo Ingrida Šimonytė buvo registruota kandidate į Respublikos Prezidentus.

Balandžio 11 d. LVAT paskelbė sprendimą byloje pagal pareiškėjo Eduardo Vaitkaus skundą dėl balandžio 4 d. VRK sprendimo Nr. Sp-84, kuriuo pripažinta, kad Ingrida Šimonytė atitinka Rinkimų kodekso kandidatams nustatytus reikalavimus ir nuspręsta įregistruoti ją kandidate į Lietuvos Respublikos Prezidentus.

Ginčas kilo, kai Eduardas Vaitkus nesutiko su VRK sprendime pritaikyta Rinkimų kodekso norma, teigdamas, kad VRK nepagrįstai sudarė galimybę Ingridą Šimonytę paremti tik elektroniniu būdu, pirmiausia kandidatei neišdavus popierinių rinkėjų parašų rinkimo lapų.

Išnagrinėjus bylos aplinkybes, LVAT sprendime konstatuota, kad nėra pagrindo pripažinti, kad renkant rinkėjų parašus buvo pažeista rinkėjų parašų rinkimo tvarka, todėl su tuo susiję argumentai, kuriais grindžiamas VRK sprendimo neteisėtumas ir nepagrįstumas, atmetami.

Teisėjų kolegija paskelbė, kad Eduardo Vaitkaus argumentai, jog Ingridos Šimonytės per vieną rinkėjų parašų rinkimo dieną techniškai negalėjo paremti apie 20 000 rinkėjų elektroniniu būdu, pagrįsti išimtinai subjektyviu E. Vaitkaus situacijos vertinimu, o ne objektyviais įrodymais.

Teismo sprendime nurodyta, kad teisėjų kolegija „išnagrinėjusi bylą pareiškėjo skundą grindžiančių aplinkybių ir argumentų ribose, nenustatė objektyvių aplinkybių, patvirtinančių, kad VRK 2024 m. balandžio 4 d. sprendimą priėmė, būdama šališka Kandidatės atžvilgiu, nesilaikydama Kodekse įtvirtintų rinkimų principų, kitaip pažeidusi ir (ar) apribojusi pareiškėjo įstatymų saugomus interesus“.

Apibendrindama visas bylos aplinkybes, LVAT konstatavo, kad „nenustatyti teisiniai ir faktiniai pagrindai, dėl kurių būtų galima tenkinti pareiškėjo skundą, todėl jis atmetamas, o skundžiamas VRK 2024 m. balandžio 4 d. sprendimas paliekamas galioti“.

LVAT sprendimai yra neskundžiami.

 

VRK informacija

123rf nuotr.

Dalintis