Žaliosios atsargos iš šaldiklio
Česnakų žiedkočius kol dar jauni, susiraitę, V. Pavilonė pjauna ir naudoja tas dalis, kurios minkštos ir arčiau žiedo. Maišo jas su pasirinktomis prieskoninėmis žolelėmis: krapais, baziliku. „Mišinį pagardinu žiupsneliu gelsvių. Iš pradžių jas supjaustau, paskui sutrinu elektriniu smulkintuvu. Tai darydama įpilu šlakelį kokybiško alyvuogių aliejaus, kad masė suliptų“, – gamybos paslaptimis dalijasi uteniškė.
Česnakų žiedkočių ir žolelių masę po to dedą į ledukų formelę, paspaudžia ir užšaldo. Su alyvuogių aliejumi gerai šąla, tik reikia jo nepadauginti, sako Violeta.
Kitą dieną formelę išima, kubelius sudeda į užtraukiamus maišiukus ir pašauna atgal į šaldiklį. „Man tai pats geriausias, talpus būdas laikyti žaliąsias atsargas. Žiemą naudoju visur: troškiniams, sriuboms, padažams – kur tinka. Pritaikau įvairioms užtepėlėms, tik šiuo atveju sumaišau su minkštu sviestu“, – pasakoja pašnekovė.
Marinuoti šparagai
V. Pavilonės šeima ypač mėgsta šparagus. „Dažnai šparagus apvynioju šonine ir pakepu arba jaunus smulkiai supjaustau į salotas su kitomis daržovėmis. Kartais tiesiog įdedame į lėkštę prie patiekalo“, – pasakoja Violeta.
Bet sumaniai šeimininkei nepakanka tradicinių šparagų ruošimo būdų, tad yra sumaniusi juos marinuoti kaip agurkus.
I marinatui:
Skanu ir su universaliu, daugeliui daržovių tinkamu, marinatu.
II marinatui:
Pirmiausia Violeta pataria parinkti maždaug vienodo dydžio šparagų, nupjauti sumedėjusius galus, blanširuoti (įmerkti į karštą vandenį, po to į šaltą) ir vertikaliai sustatyti į sterilius stiklainius, įdėti česnako skiltelių ir krapų šakelių. Mėgstantieji aštriau, gali įdėti po gabalėlį aitriosios paprikos.
Tada jau galima užpilti šparagus užvirusiu marinatu. Stiklainius pridenkite dangteliais ir 10–15 min. (nelygu koks stiklainių dydis) pakaitinkite puode, po to sandariai užsukite.
Gaivūs mėtų sausainėliai
Kai pats mėtų sezonas, jas tinka naudoti arbatoms, gaivai, kokteiliams, dekoruoti, na ir konditerijoje – biskvitams, sausainiams, pataria pašnekovė. Ji mielai dalijasi savo mėgstamu receptu.
Mėtų sausainėliai
Reikės:
V. Pavilonė naudoja tikrąsias senovines (obuolines) mėtas. Jas užberia cukrumi ir sutrina elektriniu smulkintuvu iki tyrelės. Po to į masę supila išplaktą kiaušinį, deda sviesto, suberia su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Prireikus miltų galima įberti šiek tiek daugiau. Po to tešlą būtinai palaiko šaldytuve.
Iš šaldytuvo išėmę tešlą, suformuokite rutuliukus. Kad sausainiukai atrodytų patrauklesni, galima įspausti ornamentą, Violeta dažniausiai naudoja „gėlytės“ formą. Sausainius kepkite apie 15 min. orkaitėje 180 °C temperatūroje. Aromatingi kepiniai itin skanūs su arbata.
Violetos PAVILONĖS nuotr.
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.