Ashburn +17,4 °C Lietus
Pirmadienis, 29 Geg 2023
Ashburn +17,4 °C Lietus
Pirmadienis, 29 Geg 2023

Įsibėgėja viešojo maitinimo įmonių vertinimo projektas

2014/04/02

Praėjus 5 mėnesiams nuo viešojo maitinimo įmonių vertinimo projekto starto, jis įgauna pagreitį. Kol kas įvertinta apie 12 % kavinių, restoranų ir užkandinių, tačiau numatoma, kad metų pabaigoje šis skaičius turėtų pasiekti apie 35 %. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, viešuoju maitinimu užsiima daugiau nei 9 tūkst. įmonių, iš jų daugiau kaip 3,7 tūkst. – restoranai, kavinės ir užkandinės. Pagal viešojo maitinimo įmonių vertinimo projektą, planinių patikrinimų metu surinkti duomenys suvedami į informacinę maisto kontrolės sistemą, kuri automatiškai priskiria įmonėms vieną iš penkių higienos būklės įvertinimo balų. Tikrinimų metu vertinama bendra higienos būklė, savikontrolės sistemos vykdymas, technologijų laikymasis, produktų ir žaliavų kokybė ir atsekamumas, bendrų ir personalo higienos reikalavimų laikymasis, pagrįsti vartotojų skundai. Kiekvienas klausimas prilyginamas tam tikriems koeficientams, kurie verčiami į balus. Nuo praėjusių metų lapkričio iki šių metų kovo pabaigos įvertinimų visoje Lietuvoje sulaukė 484 restoranai, kavinės ir užkandinės. 5 balus gavo 133 (27 %), 4 – 158 (33 %), 3 – 159 (33 %), 2 – 25 (5 %) ir 1 – 9 (2 %). Daugiau nei po 100 restoranų, kavinių ir užkandinių įvertinta Vilniuje ir Kaune, per 40 – Klaipėdoje, mažiau – Šiauliuose, Panevėžyje ir Marijampolėje (16 – 10), Alytuje įvertintos tik 3 viešojo maitinimo įmonės. ,,Nuo vertinimo pradžios praėjo nedaug laiko, todėl dar anksti kalbėti apie projekto efektą ar įtaką vartotojų pasirinkimui, tačiau pastebime, kad verslininkai ėmė aktyviau domėtis teisės aktais, skirtais viešojo maitinimo įmonėms bei jų taikymu praktikoje. Savininkams svarbu, kaip bus įvertinta jų maitinimo įmonė ir kokie balai bus paskelbti viešai“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Asta Maminskienė. Specialistės teigimu, tikimasi, kad ši sistema paskatins verslininkus daugiau investuoti į gerąją gamybos praktiką, darbuotojų mokymą. Ilgainiui turėtų pasikeisti ir kelerių metų statistika, kai viešojo maitinimo įmonių patikrinimų metu vyrauja bendri higienos pažeidimai (netvarkingos, nešvarios patalpos, įranga ar inventorius), nesilaikoma savikontrolės reikalavimų (laiku nevykdomos savikontrolės procedūros). Palyginus dar dažnai nustatoma produktų laikymo netinkamomis sąlygomis, patiekalų gamybos technologijų nesilaikymo atvejų bei personalo higienos pažeidimų. Apie restoranui ar kavinei suteiktą vertinimo balą vartotojas gali sužinoti atkreipęs dėmesį į specialų lipduką, kuris turi būti pritvirtintas vartotojams gerai matomoje vietoje (dažniausiai ant įėjimo durų). Kadangi dar nedaug įmonių turi minėtus ženklus, kavinių ir restoranų lankytojai gali paieškoti informacijos apie mėgstamą viešojo maitinimo įstaigą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos interneto svetainėje, adresu http://www.vet.lt/vertinimas .

VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/05/29

Gyvenimo kokybė kaimiškosiose savivaldybėse: išties viskas puiku?

VDU ŽŪA langas. LR Finansų ministerija (FM) gegužės pradžioje paskelbė kaimiškųjų savivaldybių gyvenimo kokybės indeksą (GKI), pasak kurio 2013–2021 metais gyvenimo kokybė gerėjo visose kaimiškosiose savivaldybėse.  FM sud...
2023/05/29

Prezidentas: žengtas svarbus žingsnis skatinant gynybos industrijų plėtrą Lietuvoje

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį pasirašė Laisvųjų ekonominių zonų pagrindų įstatymo pakeitimus, kuriais numatoma leisti gynybos ir saugumo pramonės veiklą vykdyti laisvosiose ekonominėse zonose (LEZ). Šios...
2023/05/29

Jaunos mokslininkės tikslas – rasti efektyvų gydymo nuo vėžio metodą

„2020 m. visame pasaulyje nuo vėžio mirė 10 mln. žmonių. Lietuvoje tais pačiais metais šia liga sirgo daugiau nei 17 tūkst. Mokslininkai nuolat ieško būdų, kaip patobulinti gydymo technologijas ir vėžio terapiją padaryti dar ef...
2023/05/29

Žaliojo vandenilio gamybos pajėgumų plėtrai – 50 mln. Eurų

Energetikos ministerija (EM) informuoja, kad gegužės 29 d. paskelbtas kvietimas teikti paraiškas investicijoms žaliojo vandenilio gamybos pajėgumų plėtrai. Šiai veiklai numatyta skirti iki 50 mln. eurų iš Modernizavimo fondo l...
2023/05/29

Smūgis tarptautiniam nesąžiningam kriminaliniam verslui - sutriuškinta grupuotė, klastojusi prekių tinkamumo vartoti galiojimo terminus

Po Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų atlikto neviešo tyrimo, išaiškinta, gerai organizuota 29 asmenų grupė, tarptautiniu mastu vykdžiusi nesąžiningą kriminalinį verslą didmeninėje bei mažmeninėje prekyboje Lietuv...
2023/05/29

300 ha dirbantis ūkininkas: trūksta norinčių dirbti

Marijono Mikutavičiaus daina „Trys milijonai“ jau seniai nebeatspindi realybės – Lietuvos gyventojų kiek daugiau nei 2,8 mln. Šalyje mažėja ne tik gyventojų, bet ir norinčių dirbti, teigia šalies ūkininkai, darbymeč...
2023/05/29

Kokios paramos galimybės siūlomos sodininkams?

Šalnoms pakandus žydinčius sodus, prognozės dėl obuolių, kriaušių derliaus nedžiugina. Sodininkai viliasi lietaus iki Joninių, nes kitaip sausra sunaikins likusias vaisių užuomazgas – tai esminė Lietuvos verslinių sodų asociaci...
2023/05/29

Savaitgalį liepsnojo namai, medienos sandėliai, miško paklotės, šieno ritiniai

Per praėjusias 3 paras šalies ugniagesiai gelbėtojai vyko gesinti 134 gaisrų ir atliko 75 gelbėjimo darbus, praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD). Žūčių gaisruose išvengta.
2023/05/29

Jeigu ridikėlis, tai raudonas: ar būtinai?

Lietuviai vis dar konservatyvūs, daugiausia rinkdamiesi raudonus ridikėlius pavasario ar vasaros derliui, nors kuo puikiausiai juos galėtų pakeisti balti, geltoni, violetiniai... O štai rudens derliui japoninius ridikus tradiciškai r...