Ashburn +4,3 °C Dulksna
Trečiadienis, 6 Grd 2023
Ashburn +4,3 °C Dulksna
Trečiadienis, 6 Grd 2023

Pastarnokų derlių kasė iš po sniego

2022/04/29


pastarnokai, darzoves, lysvesEglės Valuckaitės-Stašauskienės, suvalkietės zanavykės ūkininkės iš Saviečių (Kėdainių r.), šeima dar vasarį iš po sniego kasė pastarnokus, kurie skoniu ir sultingumu nenusileido rudens derliui – buvo, anot jos, gal net skanesni. Kaip kilo toks sumanymas ir kaip pavyko? Kas augina, žino, kad pastarnokai yra viena iš sunkiau dygstančių daržovių. Tad praveriame mažo ūkelio, pavadinto „50 arų. Darbo ir džiaugsmo“, kiemo vartus ir žengiame prie šių lysvių.

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Stereotipus įveikė žiniomis

„Pastarnokai man visada buvo mistinė daržovė, apipinta įvairiais stereotipais, – prisipažino E. Valuckaitė-Stašauskienė. – Girdėjau augintojus dejuojant, kad sėklos nesudygo, šakotos šaknys užaugo. Tad dėl žinių trūkumo šią daržovę ryžausi auginti tik draugei davus jų paragauti.“

Ūkyje pašnekovė pastarnokams skyrė garbingą vietą, užsėjo kelias lysves, pasirinkusi vėlyvą derlingą čekų veislę ‘Podlugi Bialy’. Žinojo, kad dirvą reikia parinkti humusingą, mat augdami molyje pastarnokai linkę šakotis. Jie nepakenčia pikiavimo, todėl sėjo tiesiai į dirvą. Kadangi sėklos didokos, sprindžio atkarpoje galima sodinti po tris, bet ne daugiau – patariama rečiau, paliekant iki 10 cm tarpelius.

lysve, pastarnokai Iš po sniego vasarį Saviečiuose iškasti pastarnokai – vis dar sultingi.

Dar vienas Eglės perspėjimas: perkant sėklas būtina pažiūrėti, ar jos nesenos, geriausia sėti surinktas pastarąjį sezoną. Svarbu nesuvėlinti: „Sėju gana anksti, kartu su ankstyvomis morkomis, kovo pabaigoje–balandžio pradžioje, kol žemėje pakanka drėgmės. Kai sudygsta, nuraviu, apmulčiuoju pjauta žole, per sezoną tik pavienes žoles išraunu.“

Eglės ir Juliaus Stašauskų šeima pastarnokus pradeda naudoti rudenį, kai norisi kažko, anot pašnekovės, stipresnio ir šiltesnio. Ypač skanūs troškiniuose (gal netgi už morkas gardesni). Kepa juos orkaitėje su mėsa, džiovina, deda į prieskonių ir sriubų mišinius, kuriuos ruošia patys. Ūkininkei skaniausi padruskinti ir pakepti lydytame (ghee) svieste – atsiskleidžia skonis ir aromatas.

Geriau išsilaiko lysvėje

Rudenį nesunaudoti pastarnokai lieka žiemoti dirvoje, lauke, nes iškasti jie greitai vysta.

„Išbandėme kelis sandėliavimo būdus: iškastus laikėme rūsyje kartu su bulvėmis – nepasiteisino, greitai suvyto, – patirtimi dalijosi Stašauskai. – Laikant rūsyje smėlyje, vyto lėčiau, tačiau nukentėjo skonio savybės.“

Jie pastebėjo, kad šaldytuve daržovių stalčiuje pastarnokai švieži išsilaiko apie dvi savaites, vėliau irgi ima vysti. Jeigu pastarnokus į šaldytuvą deda maišelyje, pavyksta išlaikyti iki mėnesio.

Tad šias daržoves palikusi žiemoti lysvėse, šeima sultingomis šaknimis mėgaujasi iki dirvos užšalimo ir žemei atšilus, kai galima kasti. Vasarį ir kovo pirmomis dienomis ant ūkininkų stalo dar garavo šviežiai iškastų pastarnokų patiekalai.

Ūkininkės E. Valuckaitės-Stašauskienės nuomone, sultingumą ir gerą skonį šioms daržovėms išsaugoti padeda gana masyvūs lapai – pašalę jie užkloja šakniagumbius, užmulčiuoja. Tiesa, kai kurie ekspertai pataria lapus nupjauti dar prieš paliekant juos žiemai dirvoje.

Šiemet ūkininkų lysvėse puikuosis net keturios pastarnokų veislės. Viena iš jų itin įdomi ir kol kas Lietuvoje reta – su apvaliais šakniagumbiais (‘Apvalieji’).

AKTUALU. Būkite atsargūs – saulėtą dieną pastarnokų lapai degina odą.

Pastarnokų derlių lemia sėklų kokybė – pirkdami pasidomėkite jų galiojimo terminais.

Dr. Audronė ŽEBRAUSKIENĖ

VDU ŽŪA docentė

Pastarnokus galima palikti žiemoti lysvėje, jeigu trūksta vietos sandėliuoti, nes jie puikiai žiemoja lauke, o pavasarį išsikasti šviežių šakniavaisių. Jeigu žiema šilta, juos galima kasti visą žiemą, tik užšalus žemei jų nepavyks pasiekti. Atšilus dirvai, iškasti pastarnokai niekuo nesiskiria nuo šviežių ir nebūna suvytę, kaip sandėliuojami netinkamomis sąlygomis.

Deja, pastarnokai vis dar nelabai populiari daržovė. Perkant sėklas būtina pažiūrėti, koks galiojimo laikas, nes jos ilgai dygsta. Jeigu pasenusios, gali ir nesudygti.

Kepti pastarnokai

E. Valuckaitė-Stašauskienė mielai pasidalijo keliais įdomesniais receptais.

„Pastarnokus nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite plonomis riekelėmis išilgai. Dėkite į keptuvę su ištirpintu lydytu sviestu ir kepkite iš abiejų pusių, kol švelniai paruduos. Tada dėkite ant popierinio rankšluostuko riebalų pertek­liui sugerti ir lėkštėn. Dar pabarstykite druska ir – mėgaukitės!

Nustebsite, kiek skonių sutelpa viename pastarnoke: ir morkos, ir saliero, ir petražolės... Prie taip pakeptų pastarnokų skanu patiekti graikišką jogurtą su įspaustu česnaku ir krapais.

Jei pastarnokus tieksite garnyrui prie mėsos ir bulvių, nuskustus pjaustykite piršto storio riekelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, naminiais universaliais žaliais prie­skoniais, išmaišykite ir kepkite 180 °C orkaitėje, kol suminkštės.“

  2022.04.29 Susijusios temos - skaitykite: tvarumassodasdaržininkystėdaržovės; pastarnokai;
Dalintis
2023/12/06

Siekiama išdarkyti pirmojo būsto paramos programą

Lietuvos bankui bei Vyriausybės strateginės analizės centrui atlikus tyrimus, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pasiūlius, o Vyriausybei pritarus, auga rizika, kad dabartinė pirmojo būsto paramos programa bus išdarkyta. Tiesa, tokia...
2023/12/06

Šiaudinių sodų rišimo tradicijai – UNESCO pripažinimas

UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą papildė ketvirtoji Lietuvos vertybė – šiaudinių sodų tradicija. Toks sprendimas priimtas Botsvanoje vykstančioje Nematerialaus kultūros paveldo išsau...
2023/12/05

Milijonai įsisavinti. O kur meldinės nendrinukės populiacijos šuolis? (I)

Turbūt daugelis Lietuvoje žino, kad brangiausias pas mus paukštukas – visaip išgarsinta meldinė nendrinukė. Brangus jis ne tik todėl, kad yra itin retas ir saugomas, bet ir pinigine išraiška. Tam skiriami milijona...
2023/12/05

Nord Pool biržoje – didžiausia šiemet savaitės vidutinė kaina

Lapkričio mėnesio vidutinė elektros kainos Nord Pool biržoje siekė 0,105 Eur/kWh be PVM ir buvo apie 21 proc. didesnė už spalio vidutinę kainą, kuri siekė 0,087 Eur/kWh be PVM. Šį padidėjimą nulėmė tai, kad pastarųjų keturių savaičių viduti...
2023/12/05

Seime kelią skinasi siekis įteisinti naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje

Seimas antradienį žengė dar vieną žingsnį, siekiant įteisinti naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje. Po svarstymo už tokią pataisą balsavo 66 parlamentarai, 37 buvo prieš, devyni – susilaikė.
2023/12/05

Pasaulinė dirvožemio diena

Gruodžio 5-oji – Pasaulinė dirvožemio diena. Pasaulinės maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, nuo jo tiesiogiai ar netiesiogiai priklauso net 98 proc. maisto gamybos.
2023/12/05

Iššūkių amplitudė – nuo logistikos ir prekybos iki tramplinų motokroso trasose

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Bioekonomikos plėtros fakulteto antrakursė Raminta Eklerytė Tarptautinę studentų dieną laikinai užėmė VDU ŽŪA kanclerės darbo vietą, o motociklų sporto Lietuvos čempionate „Cross ...
2023/12/05

Parama tvarioms ūkių investicijoms

Šiais metais pradėtame įgyvendinti Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginiame plane (SP) yra nauja intervencinė priemonė „Tvarios investicijos į žemės ūkio valdas“, pagal kurią pirmasis kvietimas tei...
2023/12/05

Dar vienas valdžios smūgis: mokestis už žemę – padvigubėjo

Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Maža to, kad šiais metais Lietuvos ūkininkų nelepino gamtos sąlygos, kurios turėjo įtakos derliaus kokybei ir kiekybei, tai rudeniui besibaigiant juos dar šokiravo ir šiųmetės že...