Columbus +14,4 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 6 Spa 2024
Columbus +14,4 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 6 Spa 2024

Šis produktas ne tik pagerina maisto skonį...

2023/01/11


Augalinis aliejus – būtina suaugusių žmonių kasdienio raciono dalis. Mokslininkai per dieną rekomenduoja suvartoti apie 4 šaukštelius, kad sustiprėtų širdis. Mat augaliniame aliejuje gausu ne tik riebiųjų omega 3 rūgščių, bet ir nepakeičiamosios linoleno rūgšties. Ji svarbi tuo, kad sumažina blogojo cholesterolio, kuris kenkia širdžiai, kiekį. O uždegiminiai procesai, skatinantys širdies ligas, formuojasi vartojant būtent daug gyvulinių riebalų.

Trumpai apie aliejų rūšis:

Kukurūzų aliejuje gausu žmogui naudingų B grupės, PP, A ir K vitaminų. Šis aliejus slopina puvimo procesus žarnyne, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Sojų aliejus spaudžiamas iš sojų pupelių, jame gausu vertingų baltymų bei daugiau nei 30 įvairių mikroelementų.

Linų sėmenų aliejuje daug provitamino A, fermentų, o nesočiųjų riebalų rūgščių yra du kartus daugiau nei žuvų taukuose. 1–2 šaukštai linų aliejaus yra omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių paros norma. Tai labai vertingas maisto produktas, skirtas salotoms gardinti, padažams gaminti.

Sezamų sėklų aliejus turi tonizuojamųjų savybių, o dėl malonaus aromato ir skonio populiarus konditerijos pramonėje.

Kanapių aliejus yra vienas vertingiausių augalinių aliejų. Jame gausu organizmui ir odai svarbių nepakeičiamųjų riebiųjų rūgščių, taip pat aminorūgščių, proteino, chlorofilo, A, B grupės, C, D ir E vitaminų, kalcio, magnio, geležies, cinko ir kitų mikroelementų.

Moliūgų sėklų aliejus stiprina imunitetą, šalina iš žmogaus organizmo toksines medžiagas, palaiko arterijų ir odos elastingumą. Šis aliejus tinka tik šaltiesiems patiekalams gardinti.

Garstyčių aliejuje yra polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios mažina aterosklerozės, trombozės formavimąsi. Jame gausu A, D ir E vitaminų, taip pat natūralaus antioksidanto, kuris normalizuoja medžiagų apykaitą, lėtina senėjimo procesą.

Augalinius aliejus geriausia laikyti tamsiuose buteliuose, sandariai uždarytus ir vėsioje vietoje. Todėl aliejaus butelio nestatykite ant palangės ir nelaikykite vietoje, apšviestoje tiesioginių saulės spindulių. Nekaupkite per didelių aliejaus atsargų, turėkite tik tiek, kiek sunaudosite per pusę metų.

 

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas