Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Dauguma lenkų nenori euro

2023/01/14


Nuo šių metų Kroatija tapo euro zonos narė. Lenkijoje tai naujai paskatino diskusijas – įsivesti eurą ar likti prie nacionalinės valiutos?

Radijo ZET užsakymu rinkos ir socialinių tyrimų institutas IBRiS šiemet atliko visuomenės nuomonės tyrimą. Pasak jo rezultatų, dauguma Lenkijos gyventojų nenori atsisakyti zloto. Prieš euro įvedimą pasisakė net 64,2 proc. lenkų, iš jų daugumos nuomonė tuo klausimu kategoriška. Perėjimo prie bendros Europos valiutos norėtų mažiau nei ketvirtadalis lenkų.

Gyventojų nuomonės apklausa atskleidė, zloto šalininkų daugiausia yra kaimiškose vietovėse – čia už nacionalinės valiutos išsaugojimą pasisakė net 70 proc. respondentų. Pagal gyvenamosios vietovės tipą antrojoje vietoje yra mažų miestelių gyventojai. Euro įvedimo nenorėtų pusė šių respondentų.

Taip pat reikšmingą įtaką turi politinės simpatijos. Didžiausi euro priešininkai yra jungtinės dešinės koaliciją sudarančių politinių partijų rinkėjai. Euro nenorėtų net 97 proc. apklaustų šios grupės atstovų.

Viešojoje erdvėje apie euro įvedimą nepalankiai atsiliepė ir kai kurie politikai teigdami, jog tai gali pabloginti šalies ekonominę padėtį, konkurencingumą. Poziciją atskleidė ir premjeras Mateušas Marowieckis. Antradienį spaudos konferencijoje jis pareiškė, jog Kroatijos prisijungimo prie euro zonos ir tenykštis staigaus kainų kilimas Lenkijai yra įspėjimas.

Kitas įtakingas Lenkijos politikas svarstė: nors Lenkija stodama į ES įsipareigojo pereiti prie bendros valiutos, stojimo sutartyje jokia data nėra nurodyta.

 

ŪP pagal Lenkijos naujienų agentūros pap.pl pranešimus

ŪP nuotrauka

Dalintis