Ashburn +9,7 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024
Ashburn +9,7 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024

Nepakeičiama šiuolaikinės virtuvės daržovė

2023/01/17


Raudoni, žali, geltoni, oranžiniai, juodi, violetiniai ir net balti, įvairiausių formų, įsimintino skonio, o meilė jiems neblėsta! To­buli picos ir makaronų patiekalų, salotų kompanionai, puikiai tinka padažams ir sriuboms – universalumui ribų nėra ir šiuo­laikinę virtuvę be jų sunku įsivaizduoti.

Uoga, daržovė ar vaisius? Botaniškai pomidoras yra uoga. XIX a. JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimu pomidoras buvo pripažintas daržove. Praėjus šimtmečiui, Europos Sąjunga nusprendė, kad pomidorai yra vaisiai. Tačiau buityje pomidorai dažniausiai vadinami daržove. Kadaise laikytas kenksmingu, šiandien ne tik karaliauja virtuvėje, bet ir saugo sveikatą. Kelia nuotaiką, nes juose esančios medžiagos skatina serotonino gamybą, padeda kovoti su įvairiausiomis ligomis. Pakaitinus pomidoruose pagausėja likopeno, kuris apsaugo ląsteles.

Kas svarbu renkantis pomidorus:

  • rinkitės sunkius, blizgančia odele ir nepažeistus. Atidžiai tikrinkite, ar nėra įbrėžimų ir dėmių;
  • laikykite kambario temperatūroje;
  • jei galite, prieš pirkdami pauostykite – tu­rėtų būti aromatingi, o jei nekvepia, nieko gero iš jų;
  • šajeėlės turi būti žalios, nesuvytusios. Atmin­kite: koteliai gali pažeisti gretimus pomido­rus, tad supakuokite, kad nesiliestų koteliais vieni su kitais;
  • sveiki pomidorai netinka šaldyti, praranda formą. Žema temperatūra susilpnina skonį ir kvapą. Bet prireikus geriau šaldykite pertrin­tus arba supjaustytus gabaliukais;
  • prinokusių nelaikykite polietileniniuose maišeliuose. Jei padėsite prie skintų gėlių, jos greičiau nuvys, o jei prie vaisių – šie greičiau sunoks arba suges.

„Pa amb tomàquet“ – skrudinta duona su pomidorais

Legendinis kataloniškas užkandis. Jei tokios duonos nerandate Barselonos užeigoje, galite drąsiai sakyti, kad ten nėra ką valgyti. Pomido­rų sezono įkarštyje, kai yra kvapnių, saulės išglostytų pomidorų, tokius sumuštinukus galima valgyti ir pas mus.  

(2 asmenims)

Reikės:

  • 4-6 riekių kvietinės duonos (ge­riausiai raugo duonos)
  • geros kokybės alyvuogių aliejaus (pašlakstyti)
  • 1-2 mėsingų pomidorų
  • 2-3 skiltelių česnako
  • žiupsnelio druskos

Duonos riekeles lengvai pašlakstykite aliejumi ir paskrudinkite skrudintuve arba po įkaitinta grilio spirale orkaitėje. Pomido­rus susmulkinkite trintuvu. Paskrudintą duoną įtrinkite česnaku, gausiai aptepkite pomidorų mase. Pagardinkite druska ir alyvuogių aliejumi.

Daniškos bulvių salotos

Jei tas pačias salotas gamini dau­giau nei 20 metų, tai jos labai skanios arba trūksta kulinarinės fantazijos. Kadangi antruoju teiginiu mane būtų sunku apkaltinti, atsakau vienareikš­miškai: tai tobulos, nuostabios ir gar­džios salotos. Puikus garnyras prie grilio patiekalų, lengva vakarienė arba pusryčiai – kas kaip mėgsta.  

(6 asmenims)

Reikės:

  • 500 g smulkių bulvių
  • 300 g vyšninių pomido­riukų
  • ryšelio krapų ir svogūnų laiškų

Padažui:

  • 4 v. š. grietinės (30 proc.)
  • 2 v. š. baltojo vyno acto
  • 4 v. š. aliejaus
  • 4 v. š. vandens
  • š. druskos
  • 1/4 a. š. pipirų
  1. Bulves perpjaukite pusiau ir išvirkite su lupena. Visai mažų bulvių galite neperpjauti. Pomidorus irgi perpjaukite pusiau. Smulkiai supjaustykite krapus ir svogūnų laiškus.
  2. Į nedidelį dubenėlį supilkite grietinę, actą, aliejų, vandenį, įberkite druskos ir pipirų. Padažą paplakite šluotele iki vientisos konsistencijos. Juo užpilkite daržoves, gausiai užberkite žalumynų ir leiskite pastovėti 10–15 min.

 

Atviras pyragas be recepto

Kai reikia greitai – lakštas sluoksniuotos bemielės tešlos, kreminio sūrelio patepti ir sudėlioti pomidoriukų. Voila! Šaukite į 230 °C orkaitę, kepkite apie 20–25 min. ir gardžiuokitės.

Vasariniai armėniški balandėliai

Arba Ečmiadzino tolma – be šašlykų Armėnijoje tai vienas populiariausių patiekalų svečiams vasarą. Gaminkite iš karto daug – 8–10 asmenų.  

Reikės:

  • 700 g maltos jautienos
  • 300 g maltos kiaulienos
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų
  • v. š. džiovintų bazilikų
  • v. š. džiovintų čiobrelių
  • gero žiupsnio džiovintų mėtų
  • ryšelio šviežių prieskoninių žolelių (petražolių, kalendros, krapų, mėtų, bazilikų, čiobrelių)
  • 100 g ryžių
  • žiupsnelio druskos
  • šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 4 v. š. pomidorų pastos
  • vidutinio dydžio kopūsto
  • 2 baklažanų (reikėtų rinktis pailgus ir siaurus)
  • 6-7 paprikų (rinkitės ilgas, geriau­siai – šviesiai gelsvas, bet tinka ir spalvotos)
  • 5-6 pomidorų
  • saujos džiovintų abrikosų
  • 2-3 v. š. lydyto sviesto
  1. Ryžius perplaukite ir užmerkite 10– 15 min. Smulkiai supjaustykite arba su­malkite svogūnus, supjaustykite priesko­nines žoleles, viską sumaišykite su malta mėsa. Į faršą suberkite tarp delnų sutrintas džiovintas prieskonines žoleles, druską, pipirus. Sudėkite pusę pomidorų pastos ir išmirkytus ryžius. Viską gerai išmaišykite. Leiskite faršui pastovėti 10–15 min.
  2. Priklausomai nuo dydžio, perpjaukite baklažanus į 2–3 dalis. Kiekvieną išskobkite, bet nepersistenkite, palikite gana storas sieneles, neperpjaukite dugno. Nupjaukite baklažanų odeles juostelėmis.
  3. Nupjaukite paprikų viršūnėles, išimki­te vidų. Taip pat nupjaukite pomidorų viršūnėles, išskobkite vidų. Kopūstų lapus paruoškite kaip ir lietuviškiems balandėliams: apvirkite, nupjaukite storąją dalį. Dėkite į juos faršo ir suvyniokite.
  4. Puodo dugną išklokite 2–3 ko­pūstų lapais, sudėkite išskobtus daržovių likučius. Ant jų sudė­kite balandėlius. Sumaišykite vandenį ir likusią pomidorų pastą, supilkite į puodą, sudė­kite abrikosus, lydytą sviestą. Vandens pilkite tiek, kad siektų viršutinio daržovių sluoksnio vidurį. Viršų užklokite kopūstų lapais, už­denkite dangčiu. Virkite nustatę mažą kaitrą apie 1,5 val. arba troškinkite orkaitėje.

 

 

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja Elžbieta MONKEVIČ

Elžbietos Monkevič nuotraukos

 

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2024/03/28

Įdomūs faktai apie augalų veislių selekcijos procesą

Augalų selekcija – mokslas, reikalaujantis kūrybiškumo, žinių, ir, žinoma, laiko. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) mokslininkams uždavėme keletą klausimų apie augalų selekcijos procesą.
2024/03/28

Pasiūlė įsigyti saulės modulius – gautus pinigus pralošė

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje marijampolietis kaltinamas dėl apgaule įgyto didelės vertės svetimo turto.
2024/03/28

Pajamos mažėjo, tačiau VMU išlaiko optimizmą

Nepaisant Lietuvos ekonomikos lėtėjimo, pramonės traukimosi, VĮ Valstybinių miškų urėdija (VMU) sugebėjo pasiekti prognozes viršijusius veiklos rezultatus. Neaudituotais duomenimis, pajamos už 2023 m. siekia 288,6 mln. Eur, grynasis ...
2024/03/28

Kur slepiasi ūkininko genas

„Atostogos – šventas dalykas“, – „Ūkininko patarėjui“ tikino Plungės r. Babrungo sen. Truikių kaime gyvenantis ūkininkas Virginijus Brezgys. Jis su žmona Marija valdo 180 ha žemės, augina šimtinę a...
2024/03/28

Nutarta: atsiskaitant grynaisiais bus apvalinamos bendros mokėtinos sumos

Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 d. įpareigos atsiskaitant už prekes ar paslaugas grynaisiais pinigais apvalinti bendrą mokėtiną sumą.
2024/03/28

Į ką atkreipti dėmesį perkant kiaušinius, kad Velykinis margutis būtų ne tik stiprus, bet ir saugus vartoti?

Šv. Velykų pagrindinis akcentas - kiaušiniai, kurie yra neatsiejama šios šventės dalis. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena svarbiausią informaciją, kuri padės išsirinkti labi...
2024/03/28

Pakeistos susietosios paramos už ūkinius gyvūnus taisyklės

Žemės ūkio ministro įsakymu pakeistos 2023–2027 m. susietosios pajamų paramos už mėsinius galvijus, avis ir ožkas administravimo taisyklės.
2024/03/28

Tyrimas atskleidė – rytinė ES siena visiškai atvira baltarusiškai medienai, neva atkeliaujančiai iš Azijos

Šiomis dienomis į viešumą iškilo Europos Sąjungos (ES) medienos sektorių kompromituojanti medžiaga. Nepriklausomo baltarusių portalo „Zerkalo.io“ žurnalistai paskelbė Baltarusijos tyrimų centro (BTC) medžiagą, atsk...
2024/03/28

Benzino didmeninės kainos jau didesnės už dyzelino kainas

Praėjusią savaitę vidutinė degalų kaina Lietuvoje pakito skirtingai – benzinas pabrango 1,4 proc., o dyzelinas atpigo 1,1 procento. Skirtumas tarp benzino ir dyzelino vidutinių kainų per savaitę sumažėjo nuo 0,07 Eur/l iki 0,03 Eur/l. Benzin...