Ashburn +11,6 °C Debesuota
Sekmadienis, 2 Bal 2023
Ashburn +11,6 °C Debesuota
Sekmadienis, 2 Bal 2023

Nepakeičiama šiuolaikinės virtuvės daržovė

2023/01/17


Raudoni, žali, geltoni, oranžiniai, juodi, violetiniai ir net balti, įvairiausių formų, įsimintino skonio, o meilė jiems neblėsta! To­buli picos ir makaronų patiekalų, salotų kompanionai, puikiai tinka padažams ir sriuboms – universalumui ribų nėra ir šiuo­laikinę virtuvę be jų sunku įsivaizduoti.

Uoga, daržovė ar vaisius? Botaniškai pomidoras yra uoga. XIX a. JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimu pomidoras buvo pripažintas daržove. Praėjus šimtmečiui, Europos Sąjunga nusprendė, kad pomidorai yra vaisiai. Tačiau buityje pomidorai dažniausiai vadinami daržove. Kadaise laikytas kenksmingu, šiandien ne tik karaliauja virtuvėje, bet ir saugo sveikatą. Kelia nuotaiką, nes juose esančios medžiagos skatina serotonino gamybą, padeda kovoti su įvairiausiomis ligomis. Pakaitinus pomidoruose pagausėja likopeno, kuris apsaugo ląsteles.

Kas svarbu renkantis pomidorus:

  • rinkitės sunkius, blizgančia odele ir nepažeistus. Atidžiai tikrinkite, ar nėra įbrėžimų ir dėmių;
  • laikykite kambario temperatūroje;
  • jei galite, prieš pirkdami pauostykite – tu­rėtų būti aromatingi, o jei nekvepia, nieko gero iš jų;
  • šajeėlės turi būti žalios, nesuvytusios. Atmin­kite: koteliai gali pažeisti gretimus pomido­rus, tad supakuokite, kad nesiliestų koteliais vieni su kitais;
  • sveiki pomidorai netinka šaldyti, praranda formą. Žema temperatūra susilpnina skonį ir kvapą. Bet prireikus geriau šaldykite pertrin­tus arba supjaustytus gabaliukais;
  • prinokusių nelaikykite polietileniniuose maišeliuose. Jei padėsite prie skintų gėlių, jos greičiau nuvys, o jei prie vaisių – šie greičiau sunoks arba suges.

„Pa amb tomàquet“ – skrudinta duona su pomidorais

Legendinis kataloniškas užkandis. Jei tokios duonos nerandate Barselonos užeigoje, galite drąsiai sakyti, kad ten nėra ką valgyti. Pomido­rų sezono įkarštyje, kai yra kvapnių, saulės išglostytų pomidorų, tokius sumuštinukus galima valgyti ir pas mus.  

(2 asmenims)

Reikės:

  • 4-6 riekių kvietinės duonos (ge­riausiai raugo duonos)
  • geros kokybės alyvuogių aliejaus (pašlakstyti)
  • 1-2 mėsingų pomidorų
  • 2-3 skiltelių česnako
  • žiupsnelio druskos

Duonos riekeles lengvai pašlakstykite aliejumi ir paskrudinkite skrudintuve arba po įkaitinta grilio spirale orkaitėje. Pomido­rus susmulkinkite trintuvu. Paskrudintą duoną įtrinkite česnaku, gausiai aptepkite pomidorų mase. Pagardinkite druska ir alyvuogių aliejumi.

Daniškos bulvių salotos

Jei tas pačias salotas gamini dau­giau nei 20 metų, tai jos labai skanios arba trūksta kulinarinės fantazijos. Kadangi antruoju teiginiu mane būtų sunku apkaltinti, atsakau vienareikš­miškai: tai tobulos, nuostabios ir gar­džios salotos. Puikus garnyras prie grilio patiekalų, lengva vakarienė arba pusryčiai – kas kaip mėgsta.  

(6 asmenims)

Reikės:

  • 500 g smulkių bulvių
  • 300 g vyšninių pomido­riukų
  • ryšelio krapų ir svogūnų laiškų

Padažui:

  • 4 v. š. grietinės (30 proc.)
  • 2 v. š. baltojo vyno acto
  • 4 v. š. aliejaus
  • 4 v. š. vandens
  • š. druskos
  • 1/4 a. š. pipirų
  1. Bulves perpjaukite pusiau ir išvirkite su lupena. Visai mažų bulvių galite neperpjauti. Pomidorus irgi perpjaukite pusiau. Smulkiai supjaustykite krapus ir svogūnų laiškus.
  2. Į nedidelį dubenėlį supilkite grietinę, actą, aliejų, vandenį, įberkite druskos ir pipirų. Padažą paplakite šluotele iki vientisos konsistencijos. Juo užpilkite daržoves, gausiai užberkite žalumynų ir leiskite pastovėti 10–15 min.

 

Atviras pyragas be recepto

Kai reikia greitai – lakštas sluoksniuotos bemielės tešlos, kreminio sūrelio patepti ir sudėlioti pomidoriukų. Voila! Šaukite į 230 °C orkaitę, kepkite apie 20–25 min. ir gardžiuokitės.

Vasariniai armėniški balandėliai

Arba Ečmiadzino tolma – be šašlykų Armėnijoje tai vienas populiariausių patiekalų svečiams vasarą. Gaminkite iš karto daug – 8–10 asmenų.  

Reikės:

  • 700 g maltos jautienos
  • 300 g maltos kiaulienos
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų
  • v. š. džiovintų bazilikų
  • v. š. džiovintų čiobrelių
  • gero žiupsnio džiovintų mėtų
  • ryšelio šviežių prieskoninių žolelių (petražolių, kalendros, krapų, mėtų, bazilikų, čiobrelių)
  • 100 g ryžių
  • žiupsnelio druskos
  • šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 4 v. š. pomidorų pastos
  • vidutinio dydžio kopūsto
  • 2 baklažanų (reikėtų rinktis pailgus ir siaurus)
  • 6-7 paprikų (rinkitės ilgas, geriau­siai – šviesiai gelsvas, bet tinka ir spalvotos)
  • 5-6 pomidorų
  • saujos džiovintų abrikosų
  • 2-3 v. š. lydyto sviesto
  1. Ryžius perplaukite ir užmerkite 10– 15 min. Smulkiai supjaustykite arba su­malkite svogūnus, supjaustykite priesko­nines žoleles, viską sumaišykite su malta mėsa. Į faršą suberkite tarp delnų sutrintas džiovintas prieskonines žoleles, druską, pipirus. Sudėkite pusę pomidorų pastos ir išmirkytus ryžius. Viską gerai išmaišykite. Leiskite faršui pastovėti 10–15 min.
  2. Priklausomai nuo dydžio, perpjaukite baklažanus į 2–3 dalis. Kiekvieną išskobkite, bet nepersistenkite, palikite gana storas sieneles, neperpjaukite dugno. Nupjaukite baklažanų odeles juostelėmis.
  3. Nupjaukite paprikų viršūnėles, išimki­te vidų. Taip pat nupjaukite pomidorų viršūnėles, išskobkite vidų. Kopūstų lapus paruoškite kaip ir lietuviškiems balandėliams: apvirkite, nupjaukite storąją dalį. Dėkite į juos faršo ir suvyniokite.
  4. Puodo dugną išklokite 2–3 ko­pūstų lapais, sudėkite išskobtus daržovių likučius. Ant jų sudė­kite balandėlius. Sumaišykite vandenį ir likusią pomidorų pastą, supilkite į puodą, sudė­kite abrikosus, lydytą sviestą. Vandens pilkite tiek, kad siektų viršutinio daržovių sluoksnio vidurį. Viršų užklokite kopūstų lapais, už­denkite dangčiu. Virkite nustatę mažą kaitrą apie 1,5 val. arba troškinkite orkaitėje.

 

 

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja Elžbieta MONKEVIČ

Elžbietos Monkevič nuotraukos

 

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/04/01

Ekspertai: maisto kainų brangimą lėtins pingančios žaliavos, energijos kainos

Vilnius, balandžio 1 d. (BNS). Lietuvoje maisto kainų metinis augimas vis dar siekia apie 30 proc., tačiau ekspertai sako, kad pingančios žaliavos, energetikos produktai lėtina jo tempą. Kai kurie analitikai teigia, jog prekybininkai kainų mažinti...
2023/04/01

Po sunkių gyvenimo išbandymų – medžio darbų kūrybos džiaugsmas

Pasvalys („Darbas“). „Gal apie šimtą inkilų iš viso esu sumeistravusi. Šiemet – maždaug trisdešimt, bet likę mažiau. Ir pernai, ir jau dabar daug kas įsigijo, po Lietuvą išsivežiojo“...
2023/04/01

Pasaulinėje kruizinės laivybos parodoje JAV – ir Klaipėdos uostas

Floridos valstijos (JAV) rytuose vykstančioje kruizinės laivybos parodoje prisistato ir Klaipėdos uostas. Balandžio pabaigoje kruizinės laivybos sezoną ketinantis pradėti uostas šiemet laukia 44 kruizinių laivų, 4 iš jų lankysis pirm...
2023/04/01

Interaktyvus žemėlapis padės teisingai deklaruoti žemę

Valstybės įmonė Žemės ūkio duomenų centras parengė interaktyvųjį žemėlapį, kuriame galima peržiūrėti preliminarias erdvinių duomenų sluoksnių. Pagal juos bus tikrinama ūkininkų atitiktis žemės ūkio naudmenų geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės ...
2023/04/01

„Mano pasaulis – darniai Lietuvai“ finalas: dėmesys etnografijai, ekologijai ir finalistų apdovanojimai

LR Seime įvyko Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Miškų ir ekologijos fakulteto organizuojamo kasmetinio nacionalinio konkurso „Mano pasaulis – darniai Lietuvai” finalas. Visi renginio dalyviai i...
2023/04/01

Aplinkosaugininkai pradeda akciją, ji truks du mėnesius

Balandžio 1 d. Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) pradeda akciją „Saugom ungurį“, kuri truks iki gegužės 31-osios. Šios akcijos tikslas – europinių ungurių apsauga ir jų išteklių gausinimas.
2023/04/01

Kokius agurkus į stiklainius dėsite šiemet?

Daugeliui agurkų augintojų – profesionalų ir mėgėjų – kiekvieną sezoną kyla klausimas, kokias agurkų veisles rinktis, kokios naujos jų veislės galėtų sudominti ir papildyti laukiamą derlių. Tad apžvelgiame  konservuoti ir kitaip p...
2023/04/01

Kovą didėjo prezidento, Seimo pirmininkės ir Kauno mero reitingai

Vilnius, balandžio 1 d. (BNS). Prezidento Gitano Nausėdos, Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen ir Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio reitingas kovą kilo labiausiai, rodo „Lietuvos ryto“ šeštadienį pa...
2023/04/01

Aplinkosaugininkai akyliau stebės neleistinose vietose važinėjančius keturratininkus

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Miškų kontrolės departamento pareigūnai visus miško lankytojus skatina saugoti ir neniokoti miško paklotės. Todėl per akciją „Saugom mišką“, trunkančią iki gegužės 15-osi...