Ashburn -0,1 °C Debesuota
Penktadienis, 3 Vas 2023
Spausdintų leidinių prenumerata
Ashburn -0,1 °C Debesuota
Penktadienis, 3 Vas 2023

Nepakeičiama šiuolaikinės virtuvės daržovė

2023/01/17


Raudoni, žali, geltoni, oranžiniai, juodi, violetiniai ir net balti, įvairiausių formų, įsimintino skonio, o meilė jiems neblėsta! To­buli picos ir makaronų patiekalų, salotų kompanionai, puikiai tinka padažams ir sriuboms – universalumui ribų nėra ir šiuo­laikinę virtuvę be jų sunku įsivaizduoti.

Uoga, daržovė ar vaisius? Botaniškai pomidoras yra uoga. XIX a. JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimu pomidoras buvo pripažintas daržove. Praėjus šimtmečiui, Europos Sąjunga nusprendė, kad pomidorai yra vaisiai. Tačiau buityje pomidorai dažniausiai vadinami daržove. Kadaise laikytas kenksmingu, šiandien ne tik karaliauja virtuvėje, bet ir saugo sveikatą. Kelia nuotaiką, nes juose esančios medžiagos skatina serotonino gamybą, padeda kovoti su įvairiausiomis ligomis. Pakaitinus pomidoruose pagausėja likopeno, kuris apsaugo ląsteles.

Kas svarbu renkantis pomidorus:

  • rinkitės sunkius, blizgančia odele ir nepažeistus. Atidžiai tikrinkite, ar nėra įbrėžimų ir dėmių;
  • laikykite kambario temperatūroje;
  • jei galite, prieš pirkdami pauostykite – tu­rėtų būti aromatingi, o jei nekvepia, nieko gero iš jų;
  • šajeėlės turi būti žalios, nesuvytusios. Atmin­kite: koteliai gali pažeisti gretimus pomido­rus, tad supakuokite, kad nesiliestų koteliais vieni su kitais;
  • sveiki pomidorai netinka šaldyti, praranda formą. Žema temperatūra susilpnina skonį ir kvapą. Bet prireikus geriau šaldykite pertrin­tus arba supjaustytus gabaliukais;
  • prinokusių nelaikykite polietileniniuose maišeliuose. Jei padėsite prie skintų gėlių, jos greičiau nuvys, o jei prie vaisių – šie greičiau sunoks arba suges.

„Pa amb tomàquet“ – skrudinta duona su pomidorais

Legendinis kataloniškas užkandis. Jei tokios duonos nerandate Barselonos užeigoje, galite drąsiai sakyti, kad ten nėra ką valgyti. Pomido­rų sezono įkarštyje, kai yra kvapnių, saulės išglostytų pomidorų, tokius sumuštinukus galima valgyti ir pas mus.  

(2 asmenims)

Reikės:

  • 4-6 riekių kvietinės duonos (ge­riausiai raugo duonos)
  • geros kokybės alyvuogių aliejaus (pašlakstyti)
  • 1-2 mėsingų pomidorų
  • 2-3 skiltelių česnako
  • žiupsnelio druskos

Duonos riekeles lengvai pašlakstykite aliejumi ir paskrudinkite skrudintuve arba po įkaitinta grilio spirale orkaitėje. Pomido­rus susmulkinkite trintuvu. Paskrudintą duoną įtrinkite česnaku, gausiai aptepkite pomidorų mase. Pagardinkite druska ir alyvuogių aliejumi.

Daniškos bulvių salotos

Jei tas pačias salotas gamini dau­giau nei 20 metų, tai jos labai skanios arba trūksta kulinarinės fantazijos. Kadangi antruoju teiginiu mane būtų sunku apkaltinti, atsakau vienareikš­miškai: tai tobulos, nuostabios ir gar­džios salotos. Puikus garnyras prie grilio patiekalų, lengva vakarienė arba pusryčiai – kas kaip mėgsta.  

(6 asmenims)

Reikės:

  • 500 g smulkių bulvių
  • 300 g vyšninių pomido­riukų
  • ryšelio krapų ir svogūnų laiškų

Padažui:

  • 4 v. š. grietinės (30 proc.)
  • 2 v. š. baltojo vyno acto
  • 4 v. š. aliejaus
  • 4 v. š. vandens
  • š. druskos
  • 1/4 a. š. pipirų
  1. Bulves perpjaukite pusiau ir išvirkite su lupena. Visai mažų bulvių galite neperpjauti. Pomidorus irgi perpjaukite pusiau. Smulkiai supjaustykite krapus ir svogūnų laiškus.
  2. Į nedidelį dubenėlį supilkite grietinę, actą, aliejų, vandenį, įberkite druskos ir pipirų. Padažą paplakite šluotele iki vientisos konsistencijos. Juo užpilkite daržoves, gausiai užberkite žalumynų ir leiskite pastovėti 10–15 min.

 

Atviras pyragas be recepto

Kai reikia greitai – lakštas sluoksniuotos bemielės tešlos, kreminio sūrelio patepti ir sudėlioti pomidoriukų. Voila! Šaukite į 230 °C orkaitę, kepkite apie 20–25 min. ir gardžiuokitės.

Vasariniai armėniški balandėliai

Arba Ečmiadzino tolma – be šašlykų Armėnijoje tai vienas populiariausių patiekalų svečiams vasarą. Gaminkite iš karto daug – 8–10 asmenų.  

Reikės:

  • 700 g maltos jautienos
  • 300 g maltos kiaulienos
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų
  • v. š. džiovintų bazilikų
  • v. š. džiovintų čiobrelių
  • gero žiupsnio džiovintų mėtų
  • ryšelio šviežių prieskoninių žolelių (petražolių, kalendros, krapų, mėtų, bazilikų, čiobrelių)
  • 100 g ryžių
  • žiupsnelio druskos
  • šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 4 v. š. pomidorų pastos
  • vidutinio dydžio kopūsto
  • 2 baklažanų (reikėtų rinktis pailgus ir siaurus)
  • 6-7 paprikų (rinkitės ilgas, geriau­siai – šviesiai gelsvas, bet tinka ir spalvotos)
  • 5-6 pomidorų
  • saujos džiovintų abrikosų
  • 2-3 v. š. lydyto sviesto
  1. Ryžius perplaukite ir užmerkite 10– 15 min. Smulkiai supjaustykite arba su­malkite svogūnus, supjaustykite priesko­nines žoleles, viską sumaišykite su malta mėsa. Į faršą suberkite tarp delnų sutrintas džiovintas prieskonines žoleles, druską, pipirus. Sudėkite pusę pomidorų pastos ir išmirkytus ryžius. Viską gerai išmaišykite. Leiskite faršui pastovėti 10–15 min.
  2. Priklausomai nuo dydžio, perpjaukite baklažanus į 2–3 dalis. Kiekvieną išskobkite, bet nepersistenkite, palikite gana storas sieneles, neperpjaukite dugno. Nupjaukite baklažanų odeles juostelėmis.
  3. Nupjaukite paprikų viršūnėles, išimki­te vidų. Taip pat nupjaukite pomidorų viršūnėles, išskobkite vidų. Kopūstų lapus paruoškite kaip ir lietuviškiems balandėliams: apvirkite, nupjaukite storąją dalį. Dėkite į juos faršo ir suvyniokite.
  4. Puodo dugną išklokite 2–3 ko­pūstų lapais, sudėkite išskobtus daržovių likučius. Ant jų sudė­kite balandėlius. Sumaišykite vandenį ir likusią pomidorų pastą, supilkite į puodą, sudė­kite abrikosus, lydytą sviestą. Vandens pilkite tiek, kad siektų viršutinio daržovių sluoksnio vidurį. Viršų užklokite kopūstų lapais, už­denkite dangčiu. Virkite nustatę mažą kaitrą apie 1,5 val. arba troškinkite orkaitėje.

 

 

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja Elžbieta MONKEVIČ

Elžbietos Monkevič nuotraukos

 

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/02/03

Paukščių gripas patvirtinamas vis daugiau žinduolių rūšių: ko tikėtis?

Ypač didelio patogeniškumo paukščių gripo atmaina, pradėjusi plisti prieš pusantrų metų, virusologams kelia didelį susirūpinimą. Šis virusas lėmė apie 208 mln. paukščių visame pasaulyje žūtį. Dar labiau suklusti ...
2023/02/03

Simonas Gentvilas: Balskų užtvanka turės būti atverta žuvims

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas penktadienį susitiko su Tauragės rajono bendruomene ir specialistais aptarti Balskų užtvankos būklę ir jos likimą. Susirinkę gyventojai informuoti, kad užtvankos griauti neplanuojama, tačiau ją eksploatuojanti ...
2023/02/03

Kaip yra prižiūrima kokie nauji maisto produktai patenka ant vartotojų stalo?

Europos Komisija (EK) reaguodama į išaugusį vartotojų susidomėjimą naujuoju maistu – vabzdžiais ir jų miltais, parengė pranešimą, kuriame pateikia atsakymus į dažniausiai vartotojų užduotus klausimus daugelyje Europos ša...
2023/02/03

Statistinio kandidato portretas – vedęs ir pasiturintis 49 metų vyras

Vasario 3 d., likus 30 dienų iki savivaldybių tarybų ir merų rinkimų, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) visuomenei paskelbė oficialiai registruotų kandidatais į savivaldybių tarybų narius ir merus asmenų sąrašus. Juose – duomenys api...
2023/02/03

Moliūgus auginti linksma

Danutė SAULIENĖ su šeima iš Švenčionų rajono, Reškutėnų, kasmet moliūgais užsėja 30 arų lauką, bet ūkininkauja ne tiek dėl naudos, kiek dėl malonumo, kasdien šiomis daržovėmis palepina ir naminius paukščiu...
2023/02/03

Paslaptingas gamtos padaras mena dinozaurų laikus, bet užtvankų įveikti neišmoko

Lietuvoje atrasta nauja vandens žuvų rūšis mokslininkams yra dešimtmečio įvykis. Tačiau brakonierių užmojų nei naujos, nei retos žuvų rūšys nekeičia. Artėjant nėgių nerštui piktadariai puikiai žino vietas, kur jų bus it...
2023/02/03

Naujausi VMI duomenys teikia vilčių, kad alkoholio vartojimo kultūra europietiškės

Naujausi Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) 2022 metų duomenys atskleidė, jog ženkliai sumažėjo degtinės pardavimai – 6,6 proc. Nykstamai mažėja tarpinių produktų – spirituoto vyno pardavimai, kurie per praėjusius metus susitraukė ...
2023/02/03

Ūkininkas Jurijus Michalkevičius renkasi ilgalaikį bendradarbiavimą su konsultantais

Šalčininkų r. ūkininkaujančio Jurijaus Michalkevičiaus augalininkystės ūkio veiklos pradžia skaičiuojama nuo 2007 m. ir 15 hektarų. Dabar žemės plotas išplėstas iki 80. Sėjami rugiai, avižos, grikiai. Šalčininkų krašte ...
2023/02/03

Darbdaviai apie VIKO Veterinarijos studijų programos absolventus

Vilniaus kolegijoje (VIKO) baigusių veterinarijos studijas absolventų įsidarbinimas siekia beveik 93 proc. Taigi, darytina išvada, kad absolventai yra paklausūs darbo rinkoje, nes studijos glaudžiai susijusios su realiomis profesinėmis situ...