Ashburn +9,7 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024
Ashburn +9,7 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024

Paukščių gripas patvirtinamas vis daugiau žinduolių rūšių: ko tikėtis?

2023/02/03


Ypač didelio patogeniškumo paukščių gripo atmaina, pradėjusi plisti prieš pusantrų metų, virusologams kelia didelį susirūpinimą. Šis virusas lėmė apie 208 mln. paukščių visame pasaulyje žūtį. Dar labiau suklusti verčia tai, kad  daugėja žinduolių užsikrėtimo atvejų. Ar mokslas jau turi atsakymą į klausimą, ko turėtume tikėtis?

Didelis netikėtumas buvo šios ligos protrūkis audinių ūkyje Vakarų Ispanijoje. Sausį šį atvejį aprašė mokslo žurnalas „Science“. Kai gyvūnai pernai spalį pradėjo gaišti, veterinarijos specialistai įtarė SARS-CoV-2. Juk panašių atvejų audinių ūkiuose būta kitose šalyse, taip pat ir Lietuvoje. Tačiau laboratoriniai tyrimai atskleidė tikrąją priežastį – paukščių gripas. Ūkyje buvo nugaišinta daugiau nei 50 tūkst. audinių. Nė vienas darbuotojas nuo gyvūnų neužsikrėtė.

Gruodžio mėnesį Kaspijos jūroje ėmė masiškai kristi ruoniai. Pradžioje įvardyta, kad dėl neaiškių priežasčių nugaišo 700 šių jūros gyvūnų, bet galiausiai skaičius išaugo iki 2,5 tūkst.  Masiniai kritimai pasireiškė netoli tos vietos, kur prieš kelis mėnesius buvo rastos laukinių paukščių gaišenos. Dagestano valstybinio universiteto mokslininkai nustatė, kad ruonius pražudė paukščių gripas. Šis protrūkis pirmąjį kartą buvo paminėtas paukščių gripo internetiniame dienoraštyje. Pastarosiomis dienomis ruonių masinio kritimo atvejis dažnai minimas bei analizuojamas užsienio žiniasklaidoje. Neatmetama prielaida (ji anaiptol dar nėra patvirtinta mokslo), kad virusas taip mutavo, kad ruoniai galėjo užsikrėsti vienas nuo kito. Tai būtų pirmasis toks atvejis laukinėje gamtoje.

Tačiau apie pavienius atvejus, kai paukščių gripui per tiesioginį kontaktą tapo imlūs laisvėje gyvenantys žinduoliai, pranešama iš viso pasaulio. Jungtinėse Amerikos Valstijose virusas buvo patvirtintas trims lokiams grizliams.

Pasaulio mokslininkai vis dar sutaria, kad paukščių gripas yra pirmiausia paukščių liga. Tačiau tuo pat metu atidžiai tiriama rizika, kad virusas mutuodamas gali išplisti į kitas rūšis.

Jungtinės Karalystės (JK) Gyvūnų ir augalų sveikatos agentūra (APHA) skelbia, kad nuo 2021 metų Anglijoje, Škotijoje, Velse krito daugiau nei 170 žinduolių  – raudonųjų lapių bei eurazinių ūdrų. Labai patogeniškoas paukščių gripas (H5N1) buvo patvirtintas 9 atvejais.

Veikiausiai ūdros bei lapės užsikrėtė misdamos infekuotus paukščius. Įrodymų, kad virusas galėtų plisti tarp žinduolių, nėra, ir tokia tikimybė vertinama kaip visai menka.

Problemą nagrinėjusiam BBC žurnalistui APHA mokslinių paslaugų direktorius prof. Ianas Brownas teigė, kad JK nacionalinė paukščių gripo darbo grupė intensyvina paukščių gripo atvejų žinduoliams stebėseną bei viruso genomo analizę. Profesoriaus manymu, kovai su paukščių gripu reikalingos didesnės tarptautinio masto priemonės. Mokslininkas neatmeta rizikos, kad keičiantis virusui paukščių gripas gali tapti tokia pandemija kaip Covid-19.

BBC taip pat cituoja Pasaulio sveikatos organizacijos pasaulinės gripo programos vadovą dr. Wenqingą Zhangą, pasak kurio, viruso plitimo grėsmė su metais didėja. Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija (WOAH) BBC patvirtino, kad nuo 2021 metų spalio užfiksuota beveik 42 mln. pavienių paukščio gripo atvejų naminiams ir laukiniams paukščiams. Nuo šios ligos krito beveik 15 mln. naminių paukščių ir dar daugiau nei 193 mln. buvo nugaišinti. Taip pat užregistruota 119 protrūkių, kai buvo paveikti žinduoliai, bei apie 200 pavienių atvejų. WOAH fiksuoja, kad per pastaruosius 18 mėn. tokių nerimą keliančių pranešimų daugėja.

Kas vyksta ir kokie tikėtini tolimesni scenarijai, gilinosi nyderlandų NRC.nl. Roterdamo sveikatos mokslų organizacijos „Erasmus MC“ virusologijos profesorius Ronas Fouchieras teigė nesiimantis spėlioti, kiek toli pažengs viruso mutacija, ar gali tapti nauja grėsme žmonijai. Kita vertus, tereikia šiek tiek genetinių modifikacijų. Paukščių organizme pavojingasis virusas gyvena daugiausia žarnyne. Žmonių pandeminį gripą visada sukelia kvėpavimo takų virusai – liga plinta čiaudint, kosint ir pan. „Štai kodėl dabartinis paukščių gripo virusas greitai neužkrečia žmonių. Bet tai gali greitai pasikeisti, jei virusas užkrės žinduolį ir susimaišys su vienu ar keliais žinduolių gripo virusais“, – profesorių cituoja NRC.nl.

Tačiau profesorius neatmeta ir to, kad dabartinis pasaulinis paukščių gripo viruso protrūkis galiausiai gali išsikvėpti savaime.

 

ŪP apžvalga

Asociatyvi 123rf nuotrauka

Dalintis
2024/03/28

Įdomūs faktai apie augalų veislių selekcijos procesą

Augalų selekcija – mokslas, reikalaujantis kūrybiškumo, žinių, ir, žinoma, laiko. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) mokslininkams uždavėme keletą klausimų apie augalų selekcijos procesą.
2024/03/28

Pasiūlė įsigyti saulės modulius – gautus pinigus pralošė

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje marijampolietis kaltinamas dėl apgaule įgyto didelės vertės svetimo turto.
2024/03/28

Pajamos mažėjo, tačiau VMU išlaiko optimizmą

Nepaisant Lietuvos ekonomikos lėtėjimo, pramonės traukimosi, VĮ Valstybinių miškų urėdija (VMU) sugebėjo pasiekti prognozes viršijusius veiklos rezultatus. Neaudituotais duomenimis, pajamos už 2023 m. siekia 288,6 mln. Eur, grynasis ...
2024/03/28

Kur slepiasi ūkininko genas

„Atostogos – šventas dalykas“, – „Ūkininko patarėjui“ tikino Plungės r. Babrungo sen. Truikių kaime gyvenantis ūkininkas Virginijus Brezgys. Jis su žmona Marija valdo 180 ha žemės, augina šimtinę a...
2024/03/28

Nutarta: atsiskaitant grynaisiais bus apvalinamos bendros mokėtinos sumos

Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 d. įpareigos atsiskaitant už prekes ar paslaugas grynaisiais pinigais apvalinti bendrą mokėtiną sumą.
2024/03/28

Į ką atkreipti dėmesį perkant kiaušinius, kad Velykinis margutis būtų ne tik stiprus, bet ir saugus vartoti?

Šv. Velykų pagrindinis akcentas - kiaušiniai, kurie yra neatsiejama šios šventės dalis. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena svarbiausią informaciją, kuri padės išsirinkti labi...
2024/03/28

Pakeistos susietosios paramos už ūkinius gyvūnus taisyklės

Žemės ūkio ministro įsakymu pakeistos 2023–2027 m. susietosios pajamų paramos už mėsinius galvijus, avis ir ožkas administravimo taisyklės.
2024/03/28

Tyrimas atskleidė – rytinė ES siena visiškai atvira baltarusiškai medienai, neva atkeliaujančiai iš Azijos

Šiomis dienomis į viešumą iškilo Europos Sąjungos (ES) medienos sektorių kompromituojanti medžiaga. Nepriklausomo baltarusių portalo „Zerkalo.io“ žurnalistai paskelbė Baltarusijos tyrimų centro (BTC) medžiagą, atsk...
2024/03/28

Benzino didmeninės kainos jau didesnės už dyzelino kainas

Praėjusią savaitę vidutinė degalų kaina Lietuvoje pakito skirtingai – benzinas pabrango 1,4 proc., o dyzelinas atpigo 1,1 procento. Skirtumas tarp benzino ir dyzelino vidutinių kainų per savaitę sumažėjo nuo 0,07 Eur/l iki 0,03 Eur/l. Benzin...