Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Aplinkoje, gyvūnuose ir žmonėse randama 170 skirtingų pesticidų

2023/02/07


Pagal Europos Komisijos finansuojamą europinį projektą SPRINT atliekami didelio masto tyrimai, susiję su pesticidų likučių įvertinimu aplinkoje, gyvūnuose ir žmonėse. Tarpiniai rezultatai rodo, kad pesticidų pėdsakų mišinio galima rasti beveik visur aplinkoje, taip pat gyvūnuose ir žmonėse. Tolesni mokslinių tyrimų rezultatai turėtų parodyti, koks yra šių medžiagų mišinių poveikis sveikatai.

Siekiant apsaugoti augalus nuo ligų ir kenkėjų cheminiai pesticidai žemės ūkyje naudojami nuo praėjusio amžiaus 5-ojo dešimtmečio. Kai kurios medžiagos dabar yra uždraustos dėl žalingo poveikio žmonėms ir aplinkai, kitos vis dar yra rinkoje. Europos rinkoje yra beveik 500 produktų. Anksčiau nebuvo tiriama (tarp)nacionaliniu lygiu, kiek ir kokiu mastu naudojami pesticidai, kokių likučių iš tikrųjų galima rasti ekosistemoje bei žmonėse ir kokį poveikį likučių mišiniai turi ekosistemai ir žmonių sveikatai.

Bandymas su 207 skirtingais pesticidais

Per pastaruosius dvejus projekto partneriai, 10 Europos šalių ir Argentinos mokslininkai, tyrė, kokie pesticidų likučiai ir koks jų kiekis gali būti aptinkamas aplinkoje, gyvūnuose ir žmonėse. SPRINT tyrėjai ėmė dirvožemio, paviršinio vandens, nuosėdų, namų dulkių ir oro mėginius. Taip pat buvo ištirtas daugiau nei 700 žmonių kraujas, išmatos ir šlapimas.

Mėginiai buvo testuojami su 207 skirtingais pesticidais, iš kurių 151 leidžiama naudoti rinkoje, o 56 uždrausti. Tačiau jų pėdsakų vis dar galima rasti po daugelio metų.

Dažniausiai aptinkamas glifosatas

Nyderlanduose mėginiai buvo imami Groningeno ir Fryzijos apylinkėse (24 ūkiuose), kur daugiausia auginamos bulvės, taip pat tirti 24 Groningeno miesto gyventojai. Iš viso čia rasta 170 skirtingų medžiagų pėdsakų. Piktžolių žudiko glifosato rasta daugiausiai ir didžiausiais kiekiais.

Tyrėjai įvertino tiek tradicinį žemės ūkį, tiek ekologinį ūkininkavimą. Likučių rasta ir ekologinės gamybos ūkiuose, kuriuose draudžiama naudoti cheminius pesticidus. Tik šiuose ūkiuose aptinkami kiekiai yra mažesni. Palyginti su kitomis šalimis, Nyderlandų tradicinės žemdirbystės ūkiuose bei aplinkoje ir žmonėse aptinkamas likučių kiekis yra didelis.

Nyderlanduose pesticidų likučių mišinių rasta beveik visuose mėginiuose. Namų dulkėse galima aptikti 144 medžiagų pėdsakų, dažnai namų dulkių mėginiuose randama daugiau nei 100 medžiagų. Maždaug trys ketvirtadaliai rastų medžiagų yra įteisintos rinkoje, ketvirtadalis – draudžiamos.

Perpus sumažinti iki 2030 m.

Europos Sąjunga siekia iki 2030 m. 50 proc. sumažinti cheminių pesticidų naudojimą, kaip nurodyta strategijoje „Nuo ūkio iki stalo". SPRINT tyrimų rezultatai gali būti panaudoti pereinant prie vis tvaresnio pesticidų naudojimo žemės ūkyje.

Per ateinančius dvejus metus bus tiriama pesticidų likučių, aptinkamų ekosistemoje ir žmonėse, rizika. Tai apima bendradarbiavimą su toksikologijos institutais visoje Europoje. Europos lygmeniu taip pat kuriamas priemonių rinkinys, kurs leistų greičiau nustatyti riziką. Kartu su didele suinteresuotųjų subjektų grupe tyrėjai bando nustatyti kliūtis, kaip paspartinti perėjimą prie tvarios pasėlių apsaugos.

Šio pirmojo etapo rezultatai artimiausiais mėnesiais bus išsamiai paskelbti moksliniame leidinyje.

 

Vageningeno universiteto pranešimas

123rf nuotrauka

Dalintis