Columbus +11,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 20 Bal 2024
Columbus +11,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 20 Bal 2024

Su parama įsigydamas šiuolaikinę žemės ūkio techniką, įgyji ir konkurencinio sverto galimybę

2023/03/17


Inovacijos ir šiuolaikinės technologijos ūkininkams leidžia dirbti daug efektyviau, padeda kelti produkcijos kokybę ir kiekį, užtikrinti konkurencinį pranašumą, mažinti neigiamą poveikį aplinkai, užtikrinti ūkininkavimo tęstinumą ir maisto tiekimo grandinės stabilumą, kas dabar itin aktualu. Jaunieji ūkininkai – vienas iš svarbiausių, bet ir jautriausių žemės ūkio sektoriaus segmentų, jie pasitelkia naujausias mokslo žinias, nori naudoti naujausią techniką, bet dažnai turi ribotas finansines galimybes ir su paramos gavimu susijusių klausimų.

Paramos ir inovacijų svarba jaunajam ūkininkui

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Agronomijos fakulteto absolventas jaunasis ūkininkas Aivaras Diliūnas pastebi, kad dažniausiai jaunieji ūkininkai bijo to, ko nežino.

„Parama ar pagalba skiriama, kad gavėjai taptų stipresni, lengviau konkuruotų ir galėtų būti nepriklausomi. Paramos sukurtos ne kažką atimti, o duoti, svarbiausia – pagalba ūkininkui. Taip pat svarbu ir visa bendra aplinkos gerovė – kaimo bendruomeniškumo išlaikymas, kad būtų sutelktos visos tinkamos investicijos į reikiamus įrankius, reikalingus ūkininkui. Mano asmeninė patirtis yra susijusi su 2014–2020 metų parama, kuomet pasinaudojau ūkio plėtros modernizavimo galimybėmis ir tai man padėjo tapti nepriklausomu. Jaunam žmogui sudėtinga įsigyti modernią, tausojančią gamtą, greičiau atlikti darbus padedančią techniką“, – mintimis apie paramos suteikiamas galimybes dalijasi A. Diliūnas.

Paramą gavęs jaunasis ūkininkas A. Diliūnas atkreipia dėmesį, kad vienas iš svarbių paramos gavimo reikalavimų – tvarkingai užpildyti dokumentai. Jei trūksta žinių, šiame etape pagalbos galima kreiptis į įvairias institucijas.

Situaciją komentuodamas AB „Lytagra“ komercijos direktorius Rimas Norvilas pasakoja, kad AB „Lytagra“ atstovai paramos projektų nerengia, bet padeda ūkininkams konsultuodami ir nukreipdami į įmones rengiančias projektus. „Darbas prasideda nuo konsultacijų – atrinkinėjant technologijas, mašinų specifikaciją, komplektiškumą. Visada esame šalia ūkininko, jei reikia kažką paaiškinti, pakeisti, pakoreguoti, konsultuoti, tada visas procesas tampa paprastesnis. Tai ypatingai aktualu dabar, kai nuolat keičiasi modeliai, komplektacijos, kainos ir reikia padėti atsirinkti ir adaptuoti. Tai tapo mūsų kasdienybe“, – kalba R. Norvilas.

Kodėl reikia atnaujinti žemės ūkio techniką?

VDU ŽŪA Inžinerijos fakulteto Žemės ūkio inžinerijos ir saugos katedros vedėjas profesorius dr. Egidijus Šarauskis pasakoja, kad kiekvienoje žemės ūkio technikos parodoje, kiekvienoje tarptautinėje mokslinėje konferencijoje pristatomi nauji principai, naujos technologijos, nauja technika. „Šios mašinos ir technologijos tikrai palengvina žmonių darbą. Jos našesnės, ekonomiškesnės, labiau tausoja dirvožemį ir aplinką. Turbūt visi žemdirbiai nori, bet ne visada gali įsigyti naujausią techniką su naujausiomis technologijomis. Tam yra valstybės pagalba, parama. Svarbiausia, kad būtų įsigyjama tai, ko reikia pagal ūkio specifiką, parametrus, dydį“, – atkreipia dėmesį profesorius.

AB „Lytagra“ komercijos direktorius R. Norvilas pastebi, kad be šiuolaikiškos technikos labai sunku valdyti išlaidas, darbų procesą. „Viskas vyksta etapais, nebūtina pilnai atsinaujinti per pusmetį ar metus. Atsinaujinimo svarbą geriausiai supranta jaunieji ūkininkai, jie itin drąsiai ūkiuose diegia inovatyvius technologinius sprendimus“, – pastebėjimais dalijasi R. Norvilas.

Anot prof. dr. E. Šarauskio, naujausia žemės ūkio technika atveria naujų galimybių produktyviau dirbti ir racionaliai naudoti turimus resursus.

„Tikslioji žemdirbystė viena iš tų sričių, kur ūkininkai jau pastebėjo, kad šiuolaikinė žemės ūkio technika teikia daug naudų. Vienas iš privalumų – galima mažinti išlaidas, atpiginti produkcijos gamybą ir prisidėti prie mums visiems labai svarbių dirvožemio ir aplinkos tausojimo metodų taikymo praktikoje“, – apie naujos žemės ūkio technikos teikiamą naudą kalba mokslininkas.

Pasak prof. dr. E. Šarauskio, VDU ŽŪA mokslininkai atlieka daug eksperimentinių ir teorinių mokslinių tyrimų, stengiasi išsiaiškinti, kaip nauji technologiniai procesai gali būti pritaikomi mūsų klimatinei zonai, dirvožemiams, tradicijoms. Šiuo metu VDU ŽŪA Inžinerijos fakulteto mokslininkai intensyviai dirba su tiksliosiomis technologijomis, viena jų – tikslioji sėja.

Technikos įsigijimo sandoriai sudaromi ir parodų metu

VDU ŽŪA vykstančios tarptautinės parodos sulaukia labai daug inovatyvių žemės ūkio technikos eksponatų. Pasak prof. dr. E. Šarauskio, , daugelį metų parodose vykstantys eksponatų vertinimų konkursai rodo, kad tiekėjų į Lietuvą įvežama technika turi daug ekonominių, aplinkosauginių, darbo kokybės principų išskirtinumų.

R. Norvilas pastebi, kad parodų metu būna sudaromi sandoriai ir pasirašomos sutartys, vykdomi išankstiniai sutarimai, deramasi dėl komplektacijos.

„Į parodas atėję žmonės gali apžiūrėti įvairią techniką, įvertinti jos galimybes ir per dieną apsispręsti. Kai viskas vienoje vietoje, sutaupoma daug laiko“, – mintimis dalijasi AB „Lytagra“ komercijos direktorius.

Agrosektorius išsiskiria kaip bene labiausiai modernėjantis.

„Šioje srityje tikrai galima rasti savo nišą, ateitis tikrai gali būti gera. Žvelgiant į antrąją studijų pakopą, magistro studijas pasirinkusius žmones, matome, kad didžioji jų dalis užsiima veikla agrosektoriuje. Naujausias žinias gavę universitete, jas gali pritaikyti savo veikloje. Turime atvejų, kai į žemės ūkio inžinerijos studijų programas ateina kitas studijų programas ar kitas aukštąsias mokyklas baigę žmonės ir įgiję papildomų kompetencijų pritaiko jas savo ūkinėje veikloje“, – tendencijas pastebi VDU ŽŪA profesorius dr. E. Šarauskis.

VDU ŽŪA informacija

Dalintis
2024/04/19

Investavimas į naujausias technologijas tampa neatsiejamas nuo žemės ūkio veiklos sėkmės

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas lankėsi žemės ūkio kooperatyvo „Lumpėnų Rambyno“ karuselinės melžimo aikštelės atidarymo renginyje. Šis penkis ūkius vienijantis pieninės galvijininkystės kooperatyvas, veikiantis ja...
2024/04/19

Seismologiniai duomenys rodo, kaip stipriai žmogaus veikla keičia net Žemės gelmes

„Žemės drebėjimai kyla ne tik dėl geologinių priežasčių, bet ir dėl žmogaus veiklos, tarkim, išgaunant žemės gelmių išteklius. Tad seisminiai stebėjimai būtini ir mūsų šalyje – jie svarbūs tiek mokslui, tiek visuom...
2024/04/19

Ūkininkai Vilė ir Vidmantas Navickai apie gyvenimo etapus jungiančias vertybes

Iš kartos į kartą perduodamas atsakingas požiūris į žmones ir gyvulius, pasitikėjimu ir pagarba grįstus santykius, darbą, aplinką – svarbios Alytaus r. ūkininkaujančių Vilės ir Vidmanto Navickų gyvenimo etapus jungiančios vertybės. Ji...
2024/04/19

Pavasarinės sėjos tempą diktuoja gamta

Atėjus pavasarinės sėjos metui, ūkininkai vis dažniau žvalgosi tiek į žemę, tiek ir į dangų. Ir kaip nesižvalgysi, jei balandžio vidurys „nudžiugino“ stipriomis šalnomis, o dažną dieną įkyriai lyja ir šiluma nesiekia nė 1...
2024/04/19

Dzūkai jau kviečia grybauti

Dzūkijos nacionaliniame parke balandžio 20 d. prasidės grybavimo sezonas. Direkcija kviečia eiti miškan ir ieškoti pavasarinių grybų. Vieni tokių – bobausiai.
2024/04/19

KT vertins, ar kailinių žvėrelių verslo draudimas neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) ėmėsi svarstyti, ar parlamento įteisintas kailinių žvėrelių verslo draudimas atitinka pagrindinį šalies įstatymą.
2024/04/19

Šienligės rizikos „banginiai“ – kaip juos suvaldyti?

Augalų žydėjimo sezonas kasmet priverčia vis daugiau žmonių čiaudėti ir ašaroti, o mokslininkai bando suteikti viltį, kad šienligę pavyks suvaldyti inovatyviomis priemonėmis. Dažniausiai minimi trys pagrindiniai alergijos žiedadulkėm...
2024/04/19

Susietosios paramos už plotą reikalavimai

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atkreipia dėmesį į svarbiausius susietosios paramos už plotą reikalavimus.
2024/04/19

„Vičiūnai“ pasitraukė iš Rusijos

Po beveik dvejus metus trukusio pardavimo proceso „Vičiūnų grupė“ pardavė Rusijos Kaliningrado srityje veikiantį fabriką ir septyniose valstybėse veikiančias logistikos bei prekybos įmones. Tokiu būdu bendrovė visiškai pasitrauk...