Ashburn +6,8 °C Dangus giedras
Penktadienis, 29 Kov 2024
Ashburn +6,8 °C Dangus giedras
Penktadienis, 29 Kov 2024

Nyderlandų provincijos rinkimuose pergalę švenčia „valstiečiai“

2023/03/17


Šiandien rytą patvirtinti galutiniai trečiadienį vykusių rinkimų rezultatai: visose 12 provincijų triuškinamai laimėjo „valstiečių“ politinė partija BBB (Bauer-Bürger-Bewegung). Ji surinko gerokai per 72 proc. rinkėjų balsų.

BBB apibūdinama kaip dešiniojo sparno populistinė partija, kuri „pelnėsi“ iš valstiečių pykčio ir piliečių nepasitenkinimo. Anot vokiečių Spiegel, rinkimų rezultatai yra rimtas smūgis dvylika metų valdančios premjero Marko Rutte centro dešinės koalicijai. „Dabar niekas negali mūsų ignoruoti, – interviu po rinkimų sakė ir dabar visur cituojama BBB lyderė Karoline van der Plas. – Rinkėjai aiškiai balsavo prieš šios vyriausybės politiką.“

Protesto partija BBB įsteigta 2019 m., jos kūrimąsi paskatino Nyderlandų ūkininkų demonstracijos. 2021-aisiais BBB pirmą kartą dalyvavo parlamento rinkimuose, tiesa, nesėkmingai.

Politinės partijos programoje daug dėmesio skiriama žemės ūkio klausimams ir aplinkos politikai: pasisakoma prieš veiklos saugomose teritorijose ribojimus, prieš saulės ir vėjo jėgainių plėtrą ir už branduolinę energetiką.

Manoma, kad BBC pergalę padėjo pasiekti ūkininkų demonstracijos. Jos taip pat įsiplieskė ir pastarąjį mėnesį piktinantis dėl Nyderlandų vyriausybės plano iki 2030 m. perpus sumažinti azoto išmetimus.

Nyderlandų žemės ūkio bendruomenės informacijos šaltiniai anaiptol nemano, kad BBC pergalė yra netikėta. NieuweOggst teigimu, gyventojų apklausos jau seniai rodė šios politinės partijos nepaprastai išaugusį populiarumą. Pasak šio šaltinio, kuris cituoja politologijos mokslininką Twaną Huijsmansą iš Amsterdamo universiteto. Eksperto teigimu, BBB pergalę didele dalimi nulėmė jau kurį laiką kaimo vietovėse tvyrantis nerimas, susijęs su azoto krize, ir atotrūkis tarp miesto ir kaimo. Kaimo žmonės jaučiasi ignoruojami didžiosios politikos, tai pasireiškia politikams ne tik nubrėžiant azoto mažinimo tikslus, bet ir kasdieniame gyvenime – tarkime, mažėjant autobusų maršrutams.

Nu.nl šiandien rašo, kad dabar, kai paaiškėjo išskirtinė Karoline van der Plas pergalė, provincijose turi būti suformuotos koalicijos. Beveik visur kamuolys yra BBB pusėje.

BBB pergalė, nyderlandų žiniasklaidos jau praminta monstriška, M. Rutte kabinetui yra aiški žinutė, kad daugelis rinkėjų nori eiti kitu keliu nei brėžia dabartinė valdančioji koalicija.

Balsavimo į provincijų tarybas rezultatai taip pat nulems parlamento aukštųjų rūmų sudėtį (anksčiau BBB atstovų nacionaliniame parlamente nebuvo visai). Gegužės mėnesį naujoji provincijų taryba rinks Senatą.

 

ŪP portalo informacija

Nuotraukoje/BBB – partijos lyderė Karoline van der Plas.

Dalintis
2024/03/29

Valstybės abejingumo girnos traiško pieno ūkius

Pernai Lietuvos pieno ūkis atsidūrė ant prarajos krašto ir bet kurią akimirką gali į ją nugarmėti, nes pieno supirkimo kainos kaip mažėjo, taip ir toliau mažėja. Tokia lemtis gali ištikti ir visą Lietuvos žemės ūkį, jei valstybė jo n...
2024/03/29

Pajamų deklaravimas: į ką atkreipti dėmesį pernai pardavus NT?

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pernai nekilnojamąjį turtą (NT) pardavę gyventojai iki gegužės 2 d. turi įsivertinti, ar dėl šių sandorių jiems neatsirado pareiga pateikti pajamų mokesčio deklaraciją bei sumokėti gyventojų...
2024/03/29

Specialisto akimis: gero skonio midų pagaminti sunkiau nei vyną

Daugelis lietuviškų pasakų baigiasi žodžiais: „Alų midų gėriau, per barzdą varvėjo...“ Deja, priešingai nei anksčiau, midus dabar nėra toks populiarus kaip alus. Galbūt dėl to, kad trūksta žinių ar galimybės paragauti tik...
2024/03/29

Mokslininkai sutelkė dėmesį į gyvūnų elgesį

Rūpestingi šeimininkai netrunka pastebėti pasikeitusį augintinio elgesį. Veterinarijos specialistai ir mokslininkai perspėja, kad nereikėtų to praleisti pro akis, o atlikti naujausi moksliniai tyrimai tik patvirtina, kad socialinis š...
2024/03/29

Nuo balandžio 2 d. VVG kviečiamos kreiptis dėl paramos sumaniesiems kaimams

Nuo balandžio 2 d. iki gegužės 31 d. šalies vietos veiklos grupės (VVG) galės teikti Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) sumaniųjų kaimų strategijas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano (SP) in...
2024/03/29

Devyni politikai VRK pateikė būtiną rinkėjų parašų skaičių, trims nepavyko

Devyni politikai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pristatė privalomą rinkėjų parašų skaičių, norint dalyvauti prezidento rinkimuose.
2024/03/28

Įdomūs faktai apie augalų veislių selekcijos procesą

Augalų selekcija – mokslas, reikalaujantis kūrybiškumo, žinių, ir, žinoma, laiko. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) mokslininkams uždavėme keletą klausimų apie augalų selekcijos procesą.
2024/03/28

Pasiūlė įsigyti saulės modulius – gautus pinigus pralošė

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje marijampolietis kaltinamas dėl apgaule įgyto didelės vertės svetimo turto.
2024/03/28

Pajamos mažėjo, tačiau VMU išlaiko optimizmą

Nepaisant Lietuvos ekonomikos lėtėjimo, pramonės traukimosi, VĮ Valstybinių miškų urėdija (VMU) sugebėjo pasiekti prognozes viršijusius veiklos rezultatus. Neaudituotais duomenimis, pajamos už 2023 m. siekia 288,6 mln. Eur, grynasis ...