Kaimo turizmo viltis marina Seimo Sveikatos reikalų komitetas

Taip naminė varoma Dzūkijoje, o taip – Austrijoje. Kurį variantą pasirinks Lietuvos politikai?

Šiandien prasidedančioje Seimo pavasario sesijoje po beveik dvejų metų vilkinimo į darbotvarkę vėl planuojama įrašyti ir klausimą dėl naminės degtinės gamybos legalizavimo. Ar tam pritars parlamentarai, kol kas sunku pasakyti, nes reikalingų teisinių aktų pakeitimo projektai iki šiol tebedulka Seimo Sveikatos reikalų komiteto stalčiuose. Per porą metų jis taip ir nesugebėjo pateikti kokią nors išvadą. Europos teisės departamentas prie LR Teisingumo ministerijos dar 2013 03 19 Seimui yra pateikęs pažymą, kad pastabų ir pasiūlymų dėl projekto atitikties Europos Sąjungos teisei neturi.
Lietuvos žemdirbių suvažiavimo 2013 03 22 rezoliucijoje yra įrašytas punktas „Skatinant agroverslo alternatyvas, sudaryti teisines sąlygas registruotiems amatininkams-degtindariams kaimo turizmo sodybose gaminti ir realizuoti kulinarinio paveldo produktus“. Lietuvos Respublikos  turizmo rūmai 2013 02 12 prezidiumo posėdyje visiškai pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo ir papildymo projektui. Lietuvos ūkininkų sąjunga 2013 04 03 savo rašte Seimui pasiūlė „pagaliau apsispręsti ir palaikyti iniciatyvą įteisinti naminių alkoholinių gėrimų gamybos tvarką Lietuvoje“.

Trypčiojama jau visas dešimtmetis
Dar 2004-aisiais Lietuvoje prasidėjo visuomenės sąjūdis už tautinio kulinarinio paveldo – naminės ruginės degtinės – verslo civilizavimą. Šalyje buvo įregistruota Nacionalinė naminės degtinės gamintojų asociacija, surengta ne viena konferencija, apskritojo stalo diskusija, kuriose dalyvavo Vyriausybės, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, sveikatos apsaugos, Lietuvos kaimo turizmo, kaimiškųjų visuomeninių organizacijų ir žemdirbių savivaldos atstovai.
Nuomonių būta įvairių, tačiau nusvėrė siūlančios legalizuoti šį tautinį kulinarinį paveldą, išvaryti jį iš pogrindžio. Po kurio laiko buvo parengti visi reikalingi įstatymų pakeitimų projektai, kuriuos Seimo nariai Remigijus Žemaitaitis ir Andrius Palionis pateikė svarstyti savo kolegoms parlamente.

Ledai pajudėjo trumpam
2013-ųjų birželį Seime po pateikimo pagaliau buvo pritarta Alkoholio kontrolės įstatymo ir dviejų su juo susijusių teisės aktų pataisų (Nr. XIIP-295, Nr. XIIP-296, Nr. XIIP-297) projektams ir pavesta toliau juos svarstyti parlamentiniams komitetams.
Atrodė, kad reikalai jau juda į priekį ir greitai neliksime paskutine Europos Sąjungos valstybe, iki šiol nesugebėjusia legalizuoti savo kulinarinio paveldo – naminės ruginės degtinės. Gal pagaliau naminukė iš miškų tankumynų ir krūmų persikels į kaimo turizmo sodybas – papuoš stalą, papildys kaimiečių pinigines, o politikams nebereikės slapstytis lenkiant sveiką taurelę, nebebus gėda prieš tikrus europiečius?
Tačiau daug kam teko nusivilti.

Nesiryžta pasakyti nei „taip“, nei „ne“
Kas atsitiko? Kur ir kodėl įstrigo tie daug žadantys projektai? Pasirodo, kai kurie Seimo komitetai juos „tebesvarsto“ iki šiol ir nesiryžta pasakyti nei „taip“, nei „ne“. Vargu ar galima tikėtis, kad vos prasidėjusioje Seimo pavasario sesijoje bus iš karto pulta prie šių projektų. Gyvenimas dabar padiktavo daug naujų temų ir kulinarinio paveldo legalizavimo reikalai, jei jie vis dėlto bus įtraukti į parlamentarų darbų planą, gali būti nukišti į sesijos pabaigą.
Tai reiškia, kad šį sezoną kaimo turizmo sodybos ir toliau negalės vaišinti savo svečių iš užsienio kulinariniu paveldu – namine ruginuke. Nebent kas nors ryžtųsi atsigabenti iš miško nelegalios.
Ne taip jau retai jos paragauja ir mūsų valdžios vyrai bei politikai, tik jie dažniausiai neklausia, kur ir kas išvarė tą kulinarinį paveldą. Kai nežinai, nėra ir problemos.
Seimo Sveikatos reikalų komitetas buvo paskirtas kaip pagrindinis, kuris turėjo pateikti savo išvadą dėl įstatymų projektų, suteikiančių galimybę legalizuoti kulinarinį paveldą – naminės ruginės degtinės gamybą nedideliais kiekiais. Papildomą išvadą turėjo pateikti Ekonomikos komitetas, dėl jo jokių problemų nekilo.

Neprisiminė, ar iš viso reikėjo svarstyti
„ŪP“ pasiteiravus, kodėl jau kone dveji metai iš Seimo Sveikatos reikalų komiteto nėra jokios žinios, jo pirmininkė „darbietė“ Dangutė Mikutienė net negalėjo pasakyti, ar jo nariai privalėjo svarstyti šiuos projektus. „Šiuo metu esu išvykusi, negaliu pasitikrinti, bet man atrodo, kad mūsų išvados čia nereikėjo“, – tikino parlamentarė.
Atsakymą į šį klausimą radome Sveikatos apsaugos ministerijoje. Pasirodo, ji dar 2013 m. komiteto prašymu pateikė savo nuomonę dėl Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo 10, 12, 17, 18 ir 34 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo projekto Nr. 949 ir jiems… nepritarė.
Tačiau ar tai reiškia, kad komitetas jų neturi svarstyti ir pateikti Seimui savo išvadų? Ar tikrai viską buvo galima giliai nukišti į stalčius ir toliau nieko nedaryti? Juk įstatymų projektų niekas neatsiėmė ir Seimas kol kas jų neatmetė.

Tušti bauginimai
Sunku būtų tikėtis, kad Sveikatos apsaugos ministerija be jokių išlygų pritartų bet kokiam alkoholio gamybos liberalizavimui. Tokia jau šios institucijos misija. Nesuklydome.
Ministerijos nuomonė, kuri Seimo komitetui buvo pateikta dar buvusio ministro Vytenio Andriukaičio laikais, nepasirodė nei labai argumentuota, nei nauja.
Ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Giedrės Maksimaitytės „ŪP“ redakcijai atsiųstame rašte teigiama, kad naminukės legalizavimas atseit ne tik išplėstų alkoholinių gėrimų įsigijimo tinklą, dar labiau padidintų alkoholinių gėrimų prieinamumą, bet ir prieštarautų Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo tikslui – mažinti bendrąjį alkoholio suvartojimą, jo prieinamumą, ypač nepilnamečiams, piktnaudžiavimą alkoholiu, jo daromą žalą sveikatai ir ūkiui, taip pat šio įstatymo 3 straipsnyje nustatytam valstybės alkoholio kontrolės politikos principui ,,skatinti socialinės aplinkos be alkoholio kūrimą“.
Tušti, be jokio pagrindo bauginantys žodžiai. Panašiai kaip tie ant cigarečių pakelių: „Rūkymas kenkia jūsų sveikatai“. Atrodo, kad ministerija nelabai įsivaizduoja, kas tas kulinarinis paveldas, kur ir kada jis gali būti vartojamas.

Klausimai be atsakymų
Įstatymo projekto aiškinamajame rašte nurodoma, kad ūkininkų pagaminti namų gamybos alkoholiniai gėrimai būtų realizuojami teikiant kaimo turizmo paslaugas, poilsiautojai galėtų stebėti alkoholinių gėrimų gamybos procesą, paragauti čia pagamintos produkcijos.
Sveikatos apsaugos ministerijos nuomone, tai prieštarauja Alkoholio kontrolės įstatymo 28 straipsnio 1 dalies 1 punktui (,,Draudžiama naudoti tokius alkoholinių gėrimų pardavimo skatinimo būdus: 1) alkoholinius gėrimus duoti kaip premiją, kaip prekės priedą arba dovanoti;“) ir Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatoms, kad informacija, skatinanti alkoholinių gėrimų vartojimą, platinimą ar įsigijimą, laikoma darančia neigiamą poveikį nepilnamečių psichinei sveikatai, fizinei, protinei ar dorovinei raidai.
Kaip sakoma, vieni apie ratus, kiti apie batus. Nuo kada kokio nors proceso stebėjimas, degustacija yra laikoma premija, juk dažniausiai netgi priešingai – už tokius dalykus reikia papildomai susimokėti. Ir ar tikrai ministerija galvoja, kad mokyklų pedagogams, tėvams šaus į galvą mintis vežti vaikus į alkoholinių gėrimų degustacijas kaimo turizmo sodybose ar rodyti, kaip jie gaminami?
Jei projektai nebūtų numesti į stalčius, gal ir Sveikatos reikalų komitetui būtų kilę panašių klausimų.

Paaiškės tvirtinant darbotvarkę
Beveik prieš pusantrų metų Seimas paprašė Vyriausybės pateikti išvadą dėl Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimo projekto, susijusio su minėto kulinarinio paveldo legalizavimu. Kaip mus informavo Žemės ūkio ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo ir viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Jurga Vaičiūnė, ją parengti buvo pavesta ministerijai. O ši pasiūlė nesvarstyti šių projektų Seime, kol Vyriausybė nepateiks bendros išvados dėl Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projekto.
Tačiau Seimo kanceliarijos Visuomenės informavimo ir žiniasklaidos poskyrio vyresnysis specialistas Rimas Rudaitis prieš porą dienų „Ūkininko patarėją“ informavo, kad klausimą dėl naminės degtinės gamybos legalizavimo visgi preliminariai numatoma įtraukti į Seimo pavasario sesijos darbų programos projektą. Tačiau galutinį sesijos darbų programos projektą dar turės tvirtinti Seimas. Gal pagaliau procesas pajudės?

Redakcijos nuotraukos

Stasys JOKŪBAITIS
„ŪP“ korespondentas

????????????????? Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.